REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Horia Tecău a donat un echipament de 18.000 de euro pentru prematurii Secției de Neonatologie

Horia Tecău a donat un echipament de 18.000 de euro pentru prematurii Secției de Neonatologie

Replica API 25 noiembrie 2015 | 00:24 300

Sprijin pentru Spitalul Judeţean

Sprijin pentru Spitalul Judeţean

Horia Tecău, Gabriela Alexandrescu/ Horia Tecău, Livica Frăţiman şi Gabriela Alexandrescu/ Horia Tecău şi Dănuţ Căpăţână

Unul din zece copii din România se naşte înainte de termen. Pentru a supravieţui, bebeluşii născuţi prematur au nevoie de îngrijire specială şi de echipamente performante. Din nefericire, 1.700 de copii mor anual în ţara noastră. Cei mai mulţi dintre ei ar avea o şansă la viaţă dacă maternităţile şi secţiile de nou-născuţi ar fi dotate în mod corespunzător. Jucătorul de tenis Horia Tecău a făcut un gest mărinimos pentru prematurii aflaţi în Spitalul Clinic Județean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” din Constanța!

Unitatea spitalicească a primit, marți, 24 noiembrie a.c., un ventilator de suport respirator în valoare de 80.000 lei (18.000 de euro –n.r.), pentru Secția de Neonatologie. Fondurile pentru achiziționarea echipamentului au fost donate de constănţeanul Horia Tecău, iar acțiunea face parte din seria de 21 de dotări anunțate de Organizația “Salvaţi Copiii”, pentru anul 2015. Tecău a fost primit cu aplauze de către reprezentanții Spitalului Județean.

„Cu toţii ştiţi performanţele mele. Sunt foarte norocos, pentru că am crescut sănătos. Am avut parte de o educaţie bună. Am avut parte de specialişti care m-au ajutat să ajung la acest nivel şi sunt foarte recunoscător pentru asta. La rândul meu vreau să răsplătesc cumva, să dau înapoi. Sunt alţi oameni care nu au avut norocul meu. Înainte de turneul de la Wimbledon am hotărât să mă împlic mai mult, pentru că este un sentiment minuat să joci tenis şi să câştigi pe cele mai mari arene din lumea aceasta. Vă spun cu sinceritate că nu se compară nici un sentiment mai mare cu acesta de a fi astăzi (marţi –n.r.) aici”, a spus Tecău. Constănţeanul a povestit şi cum a ajuns să facă această donaţie către Spitalul Judeţean .

“M-am gândit la copii, pentru că am fost şi eu copil. Am văzut şi ştiu cum este să fii influenţat pozitiv de un antrenor, de un profesor, de un idol. La rândul meu, prin alte evenimente, am avut ocazia să interacţionez cu copiii şi de atunci mi-am mutat concentrarea către ei. (...) Am cunoscut Organizația Salvati Copiii şi după ce mi-au fost prezentate o serie de proiecte, iar acesta de a ajuta secţia cu copiii născuţi prematur m-a impresionat cel mai mult şi am simţit că aceşti bebeluşi au cea mai mare nevoie de o şansă în această viaţă. Fără această şansă viaţa s-ar termina pentru ei şi este cel mai trist lucru.

Adevăraţii eroi sunt alături de mine cei care se luptă pentru ei, fără ei nu aş fi avut această oportunitate, să fac acest gest şi în viitor doresc să mă implic mai mult pentru că mi-am dat seam cât de important este şi pentru comunitate, dar şi pentru împlinirea mea. Mă gândesc la mai mult decât la titluri de Grand Slam şi clasamente. Este şi o mare sursă de motivaţie pentru mine să fac acest lucru când ştiu că prin activitatea mea pot ajuta mai departe, în acest fel am o motivaţia în plus să mă duc la antrenamente, să călătoresc să fac tot efortul necesar ca să pot îndeplini aceste vise”, a spus Horia Tecău, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Spitalul Județean.

Sportivul a mai precizat faptul că va continua să sprijine copiii născuți prematur: „Mă bucur foarte mult că am ocazia să mă implic și să contribui la dotarea spitalului din orașul meu natal. Cauza susținută de „Salvați Copiii“ m-a impresionat și nu am putut rămane indiferent față de suferința acestor bebeluși. Pentru mine, copiii născuți prematur sunt campioni, sunt adevărați învingători in lupta lor pentru viață. Îmi doresc foarte mult să îi ajut în continuare, să aibă o șansă la o viață normală“. Tecău spune că îi plac copiii și organizează evenimente pentru ei în fiecare an. Se bucură că se află la Constanța, că poate să vadă unde ajunge donația. Întrebat când va deveni tată, Tecău a spus că presupune mai multe etape, prima dintre acestea fiind o posibilă parteneră.

Managerul dr. Dănuţ Căpăţână i-a mulțumit pentru donație: “Trebuie să recunosc că sufăr de patriotism local şi am o mare satisfacţie şi o mare bucurie astăzi când un campion mondial este alături de noi şi nu numai că este alături de noi în această încăpere, ci este alături de noi şi cu sufletul. Îi mulţumesc pentru tot ce a făcut pentru noi şi pentru copiii din acest judeţ şi nu numai. După cum bine ştiţi, Spitalul Judeţean Constanţa primeşte din aria de responsabilitate copii inclusiv din Tulcea şi din judeţele limitrofe, de unde şi acest procent nedorit de mare de mortalitate infantilă.

Cu toate acestea, având o echipă de medici de excepţie aici, în spital, care face eforturi supraomeneşti să salveze micuţii, reuşim ca an de an să scădem această cifră. Este un moment deosebit. Aşa a vrut Dumnezeu să se întâmple lucrurile ca să avem alături de noi un mare campion. Îi doresc succes în continuare şi să se implice în aceste proiecte, pentru că ele dau dimensiunea valorii unui om nu numai din punct de vedere al performanţelor sportive, ci şi de modul în care este alături de oraşul în care a crescut, faţă de noi cei care îl admirăm şi-l susţinem necondiţionat. Vă mulţumesc, domnule Horea Tecău.

Le mulţumesc şi celor de la Salvaţi Copiii, dar şi doamnei doctor pentru tot ce faceţi pentru micuţi. Sper ca acest eveniment să fie un exemplu pentru cei care vor să ajute copiii”. Tecău a rămas impresionat de micuţii din spital: “Sunt primii care merită o şansă, înaintea educaţiei, înaintea sportului. Sunt fericit că-i pot ajuta în mod direct”.

Managerul spitalului speră ca şi alte persoane să urmeze exemplul lui Horea Tecău. “Au dat şi oameni de cultură, oameni de ştiinţă, oameni politici. Cred că datoria oricărui om care ajunge în societate pe treapta superioară este aceea de a ajuta comunitatea, pentru că până la urmă lucrurile acestea sunt fireşti. Se apropie Crăciunul şi este un gest creştinesc de a da din surplusul tău şi celor care nu au şi sper ca toată lumea să facă gesturi asemănătoare mai ales într-o zonă cum este sănătatea şi care nu funcţionează aşa cum ar trebui să funcţioneze”, a precizat managerul Căpăţână.

În Spitalul Judeţean au avut loc anul trecut 3.3.63 de naşteri dintre care 365 s-au întâmplat înainte de termen, cu diferite grade de prematuritate, necesitând terapie specifică. Peste 500 de nou-născuţi internaţi în Neonatologie au primit îngrijiri în Compartimentul de Terapie Intensivă pentru o perioadă cuprinsă între trei zile şi opt săptămâni. Rata de mortalitate infantilă în judeţul Constanţa a fost în 2014 de 11,9 la mie, mai ridicată decât media naţională. „Pentru prematurii mici, cu vârsta gestațională sub 34 de săptămâni, ventilația mecanică este adesea măsura care garantează salvarea vieții nou-născutului.

De aceea, o secție de Terapie Intensivă trebuie să dispună permanent de echipamente pentru ventilație mecanică în număr suficient și de calitate. Este un echipament scump, dar costul devine insignifiant prin comparatie cu o viață pierdută sau cu punerea în pericol a stării de sănătate a nou-născutului. Mulțumim Organizației Salvați Copiii și domnului Horia Tecău, care au înțeles acest lucru și au ales să se implice în modernizarea și dotarea secției noastre, sprijinind astfel efortul permanent al medicilor și al conducerii spitalului”, a declarat dr. Livica Frăţiman, medicul şef al Secției de Neonatologie. În Uniunea Europeană, România se menţine pe primul loc în topul țărilor cu cele mai mari rate ale mortalității infantile, cu un procent de 8,8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2014, față de media Uniunii Europene, de 3,7‰.

Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când rata mortalităţii infantile în România nu înregistrează nici o scădere, menținându-se la un nivel îngrijorător de mare. „Supravieţuirea copiilor care se nasc înainte de termen şi reducerea mortalităţii infantile rămân printre problemele dramatice ale României. La Salvați Copiii, faptele sunt mai presus de cuvinte. Am reușit să dotăm până acum 58 de maternități cu echipamente vitale pentru salvarea vieților bebelușilor născuți prematur, convinși că împreună putem schimba statistici ale mortalității infantile care nu ne onorează.

Îi mulțumim lui Horia Tecău pentru generozitate și pentru gestul lui de a sprijini cauza copiilor născuți prematuri, un gest pentru viață!”, Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România. Câteodată, pentru a salva o viață este nevoie doar de un gest. Cei care doresc să susţină în continuare demersul Salvaţi Copiii de a reduce mortalitatea infantilă în România, o pot face lunar, cu un SMS la 8844 cu textul ”SALVEZ” sau direcționând 20% din impozitul pe profit către dotarea maternităților. Împreună putem susţine şansa la viaţă a fiecărui copil din România!

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218