REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Horia Ţuţuianu vrea să înfiinţeze un parc industrial în judeţ. Ce avantaje ar avea Constanţa

Horia Ţuţuianu vrea să înfiinţeze un parc industrial în judeţ. Ce avantaje ar avea Constanţa

Replica API 1 octombrie 2016 | 00:00 442

Un parc industrial reprezintă o zonă dedicată activităţilor preponderent industriale, însă şi de prestări servicii, de cercetare ştiinţifică, de birouri ori unor diverse antrepozite, care este situată de obicei în afara perimetrelor rezidenţiale. Crearea unui parc industrial implică în mod obişnuit asocierea uneia ori mai multor societăţi comerciale cu o autoritate publică locală. Ei bine, Constanța poate avea un parc industrial. Ideea înființării unui parc industrial îi surâde președintelui CJ care a afirmat că timp de 25 de ani nu s-a dezvoltat nici un parc industrial în județul Constanța. „Acum suntem în stadiul de identificare a zonelor unde putem dezvolta un parc industrial.

Am vorbit cu primăriile arondate Consiliului Județean și în mare am identificat câteva zone, iar în perioada următoare vom stabili care rămân zonele unde putem dezvolta acest parc. În mandatul acesta aș vrea să demarăm și să putem începe construcția. Prin acest lucru doresc să deschid Constanța pentru mediul de afaceri și pentru investitori deoarece, Constanța a fost foarte mult timp blocată în ceea ce privește investițiile externe”, a declarat pentru „Replica”, președintele CJC.

Ce avantaj ar avea Constanța dacă ar exista un parc industrial

Parcurile industriale, reglementate prin Legea nr. 186/2013, au multiple avantaje ca instrumente de investiţie. Prevederile legislative actuale conferă dezvoltatorilor, titulari sau rezidenţi ai parcurilor industriale, o serie de facilităţi de natura scutirilor de la plata impozitului pe terenuri, impozitului pe clădiri sau de la plata taxelor pentru eliberarea autorizaţiei de construcţii, precum şi o serie de alte facilităţi specifice. Puţini dintre dezvoltatorii de pe piaţa românească cunosc conceptul de parc industrial în înţelesul său juridic. Şi mai puţini au apelat în mod concret la acest instrument juridic, care promite să confere titularului scutiri de taxe şi impozite şi care, cel puţin la nivel conceptual, s-a născut din nevoia de a încuraja investiţiile şi de a accelera dezvoltarea economiei.

Dincolo de barierele birocratice, parcul industrial poate susţine dezvoltarea segmentului imobiliar prin avantajele pe care le conferă. Legea nr. 186/2013 privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale defineşte parcul industrial ca zona delimitată în cadrul căreia se desfăşoară activităţi economice, de cercetare ştiinţifică, de valorificare a cercetării ştiinţifice şi/sau de dezvoltare tehnologică, agroindustriale, logistice şi inovative, industriale etc., într-un regim de facilităţi specific. 70 de parcuri industriale erau înregistrate pe teritoriul României, la jumătatea anului trecut, cu cea mai mare concentrare în judeţele Prahova, Braşov şi Cluj, conform datelor Ministerului Dezvoltării Regionale, potrivit site-ul capital.ro.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Handicapatii dracului in frunte cu Fagadau ! Cooiati si voi prostilor ce fac altii ! Vezi Brasov,Oradea sau Timisoara ! Nu va intereseaza decat comisioanele ! Unde se poate angaja un tanar inginet in Constanta !
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614