REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ialomiţianu îi cere lui Ponta să arate "în regim de urgenţă" ce face cu banii

Ialomiţianu îi cere lui Ponta să arate "în regim de urgenţă" ce face cu banii

Replica API 23 aprilie 2014 | 00:00 168

Când bacşişul face casă bună cu impozitul

Când bacşişul face casă bună cu impozitul

Vacanţa de Paşte s-a terminat, bătăliile politice s-au reluat. De asemenea, pe fondul apropierii campaniei pentru alegerile europarlamentare, săbiile se ascut şi opoziţia apelează la obişnuita sa armă: ce face puterea cu banii? PDL a susţinut constant că actuala guvernare a instituit "în draci" zeci de noi taxe şi le-a mărit pe cele existente, în tentativele de "sprijinire a baronilor locali". De data aceasta, fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, susţine că l-a prins "în fapt" pe premierul Victor Ponta, cu o minciună de proporţii. Mai exact, Ialomiţianu nu concepe ca pensiile şi salariile să fie asigurate din împrumuturi externe, aşa cum a declarat recent Ponta, când a dat asigurări că există fonduri pentru aceste venituri, până la sfârşitul anului. Dacă mai adăugăm şi creşterea economică de 3,5%, din 2013, Ialomiţianu a luat pur şi simplu foc. "Spune că s-au asigurat banii pentru pensii, iar pe de altă parte, când s-a aprobat bugetul, a spus că banii pentru pensii şi salarii sunt în buget. Pentru mine a fost un semn mare de mirare. Cum adică, pensiile şi salariile se plătesc din împrumuturi şi nu din impozite şi taxe? Ce va face cu banii? Eu ştiu că are o colectare proastă pe primul trimestru, dar nu cred că ajungem să plătim pensiile şi salariile din împrumuturi şi nu din contribuţiile sociale şi din impozite. Aplică 24% TVA, care a fost majorat în 2010 şi a mai adăugat şi altele, a mărit şi accizele, spune că nu are bani de pensii şi salarii şi trebuie să se împrumute. Atunci, sigur că i-am cerut să spună foarte clar ce face cu banii din impozite şi taxe. Probabil că o să-i repartizeze domnul Dragnea către baronii locali. Eu cred că şi acum Ponta, că l-am văzut la Teleorman, s-ar putea să dea nişte bani, ca să se ducă la firmele pe care le păstoreşte Dragnea şi nu vor face digul. Vor da banii, se vor folosi de necazurile oamenilor", a declarat Ialomiţianu, pentru "Replica".

Democrat-liberalul i-a solicitat premierului să arate "în regim de urgenţă" traseul banilor colectaţi din taxe şi impozite şi susţine că acest împrumut de 1,25 miliarde de euro, de pe pieţele financiare, ar fi asigurat "cel puţin 240 km de autostradă şi s-ar fi creat câteva mii de locuri de munca. Nu credem că cei 70% dintre românii care au votat USL în 2012 s-au gândit că România va ajunge în situaţia dezastruoasa de a trai din împrumuturi şi nu din resurse financiare rezultate în urma politicilor economice şi fiscale". Deşi, solicitarea este interesantă, Ialomiţianu consideră că Ponta se va "eschiva" şi nu va răspunde sau, dacă o va face, se va folosi de "o nouă minciună, aşa cum ne-a obişnuit". "S-ar putea, dar sigur că va veni cu o minciună. Va spune că va rambursa împrumutul către Fondul Monetar, iar 80% din împrumutul luat de la FMI este rambursat de Banca Naţională. Guvernul mai are foarte puţin să ramburseze. Cred că mă va arunca aşa cum vrea el, pe o pistă greşită sau va încerca să arunce o minciună, aşa cum ne-am obişnuit. Dar, eu o să continui. Sunt foarte mulţi oameni care m-au sunat şi mi-au zis "dom-le, foarte bine, vrem să ştim unde se duc banii". Nu cred că am ajuns noi, cu o creştere de 3,5% în 2013, să plătim pensiile şi salariile din împrumuturi", a declarat Ialomiţianu, pentru "Replica".

Noua năzbâtie: bacşiş obligatoriu, impozitat cu 16%

Incredibil, dar adevărat. Pentru că, în România, nimic nu trebuie să scape netaxat, ne-am putea confrunta în viitorul apropiat cu o nouă situaţie, demnă de tot râsu-plânsul: bacşişul ar putea deveni obligatoriu. O propunere recentă a patronatelor din turism ar putea lovi în plin atât angajaţii din industria restaurantelor şi barurilor, cât şi clienţii. Practica este obişnuită în mai multe ţări din occident, însă introducerea în România ar putea avea efecte nefaste, în contextul în care românii nu au veniturile de care beneficiază ceilalţi europeni. Dacă este neplăcut să-l obligi pe client să lase la masă o sumă mai mare decât nota de plată, nu acelaşi lucru spune şi bugetul, el fiind invocat când vine vorba de "legalizarea" bacşişului, întrucât practica presupune (oare ce altceva?) taxarea cu 16% şi, ţineţi-vă bine, folosirea fondurilor colectate pentru investiţii în infrastructura turistică. Această concluzie, care ar putea stârni hohote de râs, l-a distrat teribil şi pe Ialomiţianu, care a atras atenţia asupra faptului că sumele colectate vor fi mult prea mici, încât să asigure finanţarea proiectelor turistice: "Asta e o minciună, aşa cum ne-a minţit şi cu şapte eurocenţi. Comparativ cu anul trecut, la Transporturi şi Marile Proiecte sunt repartizaţi mai puţini bani decât în 2013, iar la domnul Dragnea s-a dublat bugetul. În 2013, a avut iniţial bugetul de 2,1 miliarde de lei, a mai primit un miliard în cursul anului, în condiţiile în care au fost tăiaţi bani de la învăţământ şi de la asigurări sociale, iar în 2014 a primit 4,8 miliarde! Banii se vor duce tot la domnul Dragnea. Nu se vor duce în infrastructură. Câţi bani credeţi că se vor strânge din acel bacşiş? Ei se trezesc aşa să mai introducă un impozit, probabil cred că mai intră ceva bani, ca să-i folosească în campania electorală. Au dublat bugetul la ministerul Dezvoltării şi Dragnea nu poate să ne spună o investiţie majoră pe care s-o finanţeze. De exemplu, la Braşov, de unde sunt şi eu: vrea să facă stadion şi nu dă bani pentru aeroport. Probabil că de acolo ies mai mulţi bani", a concluzionat Ialomiţianu, pentru "Replica".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614