REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Iată ce plaje de pe litoralul românesc vor fi extinse în următorii trei ani

Iată ce plaje de pe litoralul românesc vor fi extinse în următorii trei ani

Replica API 21 septembrie 2016 | 01:25 438

Pe etape

Pe etape

Turiştii care au ajuns în acest an pe litoral s-au bucurate de mai multe plaje lărgite, datorită unui proiect finanţat din fonduri europene. Obiectivul general al proiectului a inclus realizarea măsurilor de protecţie şi reabilitare a plajei împotriva riscului de eroziune accelerată care au afectat zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord pe o lungime de 7,3 km. Scopul acestuia a constat în reducerea eroziunii costiere, în zonele cele mai expuse la risc ale coastei Mării Negre, în vederea protejării mijloacelor fixe şi creşterea siguranţei caselor şi rezidenţilor din zonă.

În şedinţa Guvernului de luni, 19 septembrie, a fost aprobată faza a doua a proiectului de reducere a eroziunii costiere, elaborat de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL). Această etapă presupune lărgirea plajelor din zonele Stăvilare (Edighiol, Periboina), Mamaia, Tomis, Agigea, Eforie, Costineşti, Olimp, Jupiter -Neptun, Balta Mangalia - Venus - Aurora, Mangalia – Saturn şi 2 Mai. Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, a doua fază a proiectului se va desfăşura timp de trei ani, valoarea totală fiind de 3,4 miliarde de lei (aproximativ 800 de milioane de euro). Sursa citată precizează că lucrările din faza a doua sunt împărţite în două etape: în prima parte, a cărei valoare este de aproximativ un miliard de lei, se va acţiona în zonele Stăvilare (Edighiol, Periboina), Mamaia, Tomis, Agigea şi Eforie, iar în a doua parte se lucrează în zonele Costineşti, Olimp, Jupiter - Neptun, Balta Mangalia - Venus - Aurora, Mangalia – Saturn şi zona 2 Mai. „Finanţarea investiţiei se va realiza în special din fonduri de la Uniunea Europeană, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, precum şi din alte surse constituite legal”, se arată într-un comunicat al Guvernului. Potrivit reprezentanţilor Executivului, în cadrul acestui proiect se vor realiza lucrări de reabilitare şi protejare a liniei ţărmului, a terenurilor adiacente şi a ecosistemelor de uscat şi marine. Totodată, va fi pus la punct un program de monitorizare a zonei costiere în sprijinul lucrărilor de întreţinere, timp de 30 de ani.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218