REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Ideea năstruşnică a lui Făgădău: desenezi o tarabă şi câştigi mii de euro!

Ideea năstruşnică a lui Făgădău: desenezi o tarabă şi câştigi mii de euro!

Replica API 4 septembrie 2015 | 00:00 527

Precampanie?

Precampanie?

Decebal Făgădău

Primăria declară război tonetelor de legume şi fructe prin... concurs cu premii! Autorităţile locale se zbat să scape de imaginea vânzătorilor ambulanţi. Comerţul stradal, înfloritor în urbea de la malul mării, şi-a găsit „naşul”, prin Consiliul Local Constanţa, care promite lovitură după lovitură micilor comercianţi, însă totul pentru „civilizarea” pieţelor. Luni, a avut loc o nouă şedinţă a CL, iar viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău, a precizat că va acorda o atenţie specială acestor activităţi şi intenţionează să demareze un concurs care să desemneze standardizarea viitoarelor forme şi culori ale tarabelor.

„În acest an, nu au mai fost autorizate toate cele 129 de puncte de vânzare pepeni pe ici, pe colo. Toate punctele au fost retrase conform dispoziţiilor CL, la distanţe suficiente. Avem în elaborare un concurs pentru desen, proiectul tonetelor de legume, fructe şi a florilor”, a spus Făgădău. Între timp, concursul a fost lansat în mod oficial! Joi, a fost publicat anunţul de participare, care arată că dorinţa administraţiei locale este de „a colabora cu organizaţiile profesionale în vederea dezvoltarii durabile a municipiului, coroborată cu legislaţia în vigoare, a creat premizele organizării unui concurs de idei pentru designul de mobilier urban destinat comercializării de flori/ fructe şi legume”.

Termenul de depunere a proiectelor este 22 octombrie a.c. şi sunt invitaţi să participe la concurs studenţi/ absolvenţi de studii superioare de specialitate, ca arhitectură/ urbanism/ construcţii/ artă şi altele asemenea. Juriul este format din câte un membru al societăţii civile al Camerei de Comerţ, Navigaţie şi Agricultură, Constanţa; Direcţiei Judeţene de Cultură Constanţa sau Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa şi doi membri din partea Ordinului Arhitecţilor Constanţa, alături de arh. şef al Primăriei Constanţa, Elena-Luiza Tănase; directorul Direcţiei Administrarea Domeniului Public şi Privat, Camelia Dudaş şi inspectorul din cadrul Direcţiei Urbanism, Andreea Eugenia Buculeasa. Câştigătorul concursului va primi 5.000 de euro, ocupantul locului doi va primi 2.000 de euro, iar pentru locul trei se vor acorda 1.000 de euro. Primăria Constanţa anunţă că chioşcurile vor fi amplasate în diferite zone ale oraşului cu o rază de deservire de maxim 500 - 800 de metri, de-a lungul fluxurilor pietonale, iar dispunerea lor în teritoriu va ţine cont de valoarea architectural - urbanistică a fondului construit în care vor fi inserate

Se propune realizarea a câte două modele tip – chioșc (câte două modele din fiecare - un model pentru zona peninsulară - un model pentru restul oraşului), pentru comercializarea de flori şi legume - fructe care să se încadreze din punct de vedere architectural şi urbanistic în peisajul urban al oraşului Constanţa. Conceptul celor două tipologii de chioşcuri va fi unul unitar. Dimensiunea chioşcurilor pentru comercializarea de flori va fi de L=2m/ l=1,4m, iar spaţiul de expunere va fi situat în faţa tonetei şi va avea o lăţime de 1m, chioşcurile pentru legume/fructe vor avea dimensiunea de L=2,5m/l=1,4m, iar spaţiul de expunere va fi situat în faţa tonetei şi va avea o lăţime de 1,25m. Chioşcurile de legume – fructe se vor dispune individual, iar cele de flori se pot grupa maxim 3 la distanţe de minim 0.5m sau amplasarea lor va urma forma geometrică a trotuarului .

Pentru concurenți, soluțiile se vor prezenta pe două planşe A1 după cum umează: o planşă A1 cu 2 variante pentru chioşcurile de flori - propunerea unui model pentru zona peninsulară şi a unui model pentru restul oraşului și o planşă A1 cu două variante pentru chioşcurile de legume/fructe - propunerea unui model pentru zona peninsulară şi a unui model pentru restul oraşuluiConsilierii locali municipali s-au. reunit la mijlocul lunii decembrie 2014 pentru a dezbate un subiect disputat: activitatea pieţelor.

Proiectul de hotărâre prevede ca, pe o rază de 150 de metri în jurul pieţelor, să nu se mai permită amplasarea de tarabe, ba chiar să se interzică orice activitate de comerţ de legume şi fructe. 34 din cele 200 de locaţii au fost vizate de hotărârea CL, iar câţiva dintre aceştia au avut două runde de discuţii cu viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, dar şi una cu fostul primar, Radu Mazăre, care nu au avut nici o finalitate concretă. Aceştia plătesc 800 lei/lună pe locaţie şi erau nemulţumiţi de faptul că nu li s-au comunicat noile locaţii, s-au temut că vor fi trimişi în zone fără vad comercial şi că îşi vor pierde clienţii. Hotărârea s-a pus în aplicare de la 1 iunie a.c., când comercianții au fost „măturați” din locurile în care vindeau de mai mulți ani.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218