REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

IGPR: Peste 70 de membri ai unor grupări infracționale, reținuți în ultimele două săptămâni

IGPR: Peste 70 de membri ai unor grupări infracționale, reținuți în ultimele două săptămâni

Replica API 30 noiembrie 2015 | 00:50 220

Peste 500 de polițiști au efectuat în ultimele două săptămâni 39 de acțiuni operative pentru destructurarea unor grupări infracționale, în urma cărora 73 de persoane au fost reținute sau arestate, iar trei au fost puse sub control judiciar, se arată într-un comunicat transmis, duminică, de Inspectoratul General al Poliției Române.

Grupările respective erau specializate în trafic de trafic de persoane, trafic și consum ilicit de droguri, criminalitate informatică și spălare de bani.

Pentru probarea activității infracționale a 181 de persoane bănuite, polițiștii au efectuat 186 de percheziții. În urma acestora, au fost ridicate laptop-uri, HDD, tablete, telefoane mobile, medii de stocare, arme și droguri. Au fost instituite sechestre asigurătorii pentru 76.716 lei, 18.830 de euro, 5.700 de dolari și 10.500 de forinți.

La acțiunile desfășurate au participat polițiști din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate, care au beneficiat de sprijinul structurilor centrale și teritoriale ale Poliției Române. Activitățile desfășurate de polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate au avut loc în cadrul unor dosare aflate în instrumentarea DIICOT.

Astfel, pe 23 noiembrie, polițiștii din Alba-Iulia și Sibiu, sub coordonarea procurorilor DIICOT — BT Sibiu, au efectuat șase percheziții domiciliare, la persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și proxenetism.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe agende cu însemnări personale, legate de venituri realizate prin exploatarea tinerelor, sisteme informatice, telefoane mobile și aproximativ 1.500 de lei.

Gruparea infracțională, formată din șapte persoane, s-ar fi constituit în municipiul Sibiu și ar fi racolat 17 tinere, de regulă din medii defavorizate sau centre de plasament.

Cei în cauză ar fi convins victimele să se angajeze ca dansatoare în cluburi de striptease, însă ulterior, prin amenințare, agresiune fizică sau alte forme de constrângere, le-ar fi obligat să practice prostituția în folosul lor, prin întreținerea de relații sexuale cu clienții cluburilor de striptease sau alți clienți găsiți de ei. Banii obținuți în urma practicării prostituției ar fi revenit în mare parte membrilor grupării. De asemenea, membrii grupării ar fi exploatat și alte tinere, care inițial acceptau să practice prostituția, însă deoarece ulterior refuzau, ar fi fost constrânse de cei în cauză să continue.

De asemenea, pe 25 noiembrie, polițiștii au efectuat percheziții în București și Ilfov, la persoane bănuite că ar fi traficat tinere în orașe din Italia, Suedia, Germania și Franța, obligându-le să se prostitueze.

Polițiștii au pus în executare patru mandate de aducere emise pe numele celor în cauză, persoanele depistate urmând a fi conduse la sediul DIICOT — Structura Centrală, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.

În urma perchezițiilor efectuate de polițiștii specializați în combaterea traficului de persoane și procurorii DIICOT, au fost ridicați 10.000 de lei, 1.000 de coroane suedeze, aproximativ 50 de grame de bijuterii din aur, telefoane mobile, computere, un autoturism, arme albe și mai multe înscrisuri.

Din cercetări a reieșit că persoanele în cauză ar fi recrutat tinerele prin folosirea metodei "lover boy", promițând că le vor lua în căsătorie și se vor deplasa în străinătate, pentru obținerea unor locuri de muncă decente în baruri sau restaurante. Odată ajunse acolo, victimele ar fi fost obligate prin constrângere fizică sau psihică să se prostitueze, iar banii obținuți în acest mod ar fi fost trimiși în România de cei în cauză, sub pretextul că din ei vor fi achiziționate case în care vor locui împreună după căsătorie.

Pentru documentarea întregii activități infracționale s-a cooperat cu autoritățile polițienești din statele unde au fost exploatate victimele. La acțiune au participat și jandarmi, iar suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informații.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369