REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Incendiul de la Centrul de Afaceri Năvodari: Primăria nu comentează nimic, nici măcar pierderea fondurilor europene

Incendiul de la Centrul de Afaceri Năvodari: Primăria nu comentează nimic, nici măcar pierderea fondurilor europene

Replica API 9 decembrie 2016 | 00:00 359

În momentul incidentului, în clădire se aflau mai mulţi muncitori

În momentul incidentului, în clădire se aflau mai mulţi muncitori

Incendiul izbucnit miercuri, 7 decembrie a.c., la centrul de afaceri situat la intrare în municipiul Năvodari a fost unul de amploare. Flăcările au cuprins numaidecât acoperişul clădirii, flăcările întinzându-se pe o suprafaţă de aproximativ 300 mp. Fumul negru a fost vizibil la mare distanţă, iar pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au reuşit să lichideze incendiul în 30 de minute. Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii ISU Dobrogea, incendiul a izbucnit de la o scânteie. Un muncitor suda la la acoperişul clădirii, moment în care o scânteie a aprins materialul inflamabil.

Văzând aceasta, muncitorul a urcat pe acoperişul cuprins de flăcări şi a încercat să lichideze incendiul cu un stingător. În clădire se mai aflau 7 muncitori care efectuau alte lucrări de construcţie, însă au reuşit să iasă în timp util. În urma incendiului nici o persoană nu a fost rănită, înregistrându-se doar pagube materiale. „Incendiul a izbucnit cel mai probabil din cauza unei scântei, se lucra la acoperiş cu un aparat de sudură. Muncitorii efectuau lucrările de construcţie”, a declarat, pentru „Replica” de Constanţa, Anca Chiriţă, purtător de cuvânt al ISU Dobrogea. Conform acesteia, clădirea are aviz de securitate în caz de incendiu. Centrul de afaceri face parte dintr-un proiect demarat cu fonduri europene în luna septembrie a anului 2012.

Potrivit informaţiilor făcute publice de municipalitatea Năvodari, construcţia clădirii a demarat în urma implementarării proiectului „Construire Centru de Afaceri Năvodari” de către Primăria Năvodari. „Durata de implementare a acestuia este de 36 luni, iar valoarea totală a acestuia se ridică la 28.965.213,01 lei, din care 10.854.886,85 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă”, au precizat reprezentanţii primăriei într-un document. Însă, o parte din finanţare a fost pierdută, aşa că, pentru finalizarea proiectului, primăria a făcut un împrumut. Primarul oraşului Năvodari, Florin Chelaru, a precizat că Centrul de Afaceri Năvodari nu a fost preluat de către Primăria Năvodari, şi a refuzat să facă prea multe comentarii.

“Centrul de afaceri nu a fost preluat de către Primăria orașului Năvodari. Primăria orașului Năvodari la acest moment nu are ce să comenteze. Deocamdată, primăria nu poate să facă lămuriri cu privire la ce s-a întâmplat cu această clădire”, a declarat Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari.

Cu toate acestea, potrivit datelor privind termenul de finalizare al lucrărilor, clădirea ar fi trebuit să fie gata încă din anul 2015, lucru care nu s-a întâmplat și tocmai din acest motiv, primăria a pierdut finanțarea de la Uniunea Europeană. Ulterior, potrivit unor surse, municipalitatea a decis să continue lucrările de construcție pentru ridicarea centrului de afaceri și a făcut un împrumut în scopul finalizării proiectului. Însă, despre acest “mic detaliu”, edilul nu doreşte să comenteze.

154 de locuri de muncă în cadrul Centrului de Afaceri Năvodari

În schimb, potrivit informațiilor frunizate de municipalitate, beneficiarii direcți ai acestui proiect ar fi minimum 38 de firme locatare, cu precădere întreprinderi din Năvodari și zona metropolitană Constanța care au nevoie de spații pentru birouri a căror suprafață variază între 23,78 mp si 53,72 mp și minimum cei 154 de angajați care ar urma să ocupe locurile de muncă permanente nou-create sau menținute în termen de 2 ani de la finalizarea proiectului (14 în cadrul entității care va administra Centrul de Afaceri Năvodari și minimum 140 în cadrul organizațiilor locatare). Aceștia au mai precizat la acel moment că femeile vor ocupa minimum 70 dintre aceste noi locuri de muncă.

“Prin scopul proiectului și obiectivele specifice propuse, Primăria Năvodari contribuie la: susținerea relevantă a IMM-urilor ca factori de creștere și vectori de dezvoltare a activităților economice moderne, flexibile și adaptabile, cu valoare adăugată ridicată; furnizarea de servicii de suport pentru mediul de afaceri adaptate nevoilor și exigențelor acestora; sprijinirea dezvoltării economice durabile și echilibrate, locale, potrivit nevoilor și resurselor locale specifice; îmbunătățirea mediului de afaceri local și a infrastructurii de bază destinată afacerilor, pentru ca orașul năvodari să devină o locație mai atractivă pentru investiții și crearea de noi locuri de muncă.”, a adăugat în scris municipalitatea la acel moment.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614