REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Infecţioasele au rămas fără vaccin antirabic: 1.300 de persoane muşcate de câini, doar în primele 6 luni ale anului

Infecţioasele au rămas fără vaccin antirabic: 1.300 de persoane muşcate de câini, doar în primele 6 luni ale anului

Replica API 5 septembrie 2013 | 00:00 310

Maidanezii, o problemă şi la Constanţa

Maidanezii, o problemă şi la Constanţa

Câinii maidanezi au reprezentat mereu o problemă acută la nivelul ţării, implicit şi în Constanţa, unde oamenii dau buluc la Spitalul de Boli Infecţioase, menţionând că au fost muşcaţi. Însă, dacă până acum situaţia a putut fi ţinută sub control, în lunile iulie şi august ale acestui an s-a înregistrat o explozie în rândul constănţenilor muşcaţi de câinii fără stăpân. Dacă în primele 6 luni ale lui 2013 au fost 1.293 de prezentări, doar în lunile iulie şi august au fost aproximativ 700. De asemenea, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase a rămas fără vaccin antirabic.

Avalanşă de persoane muşcate de câini, la Constanţa! Şi nu, nu are legătură cu cazul copilului decedat la Bucureşti, ucis de o haită de câini, întrucât cazurile au fost în creştere la noi în lunile iulie şi august, motiv pentru care nu poate fi vorba doar de temerile oamenilor care aleg să se prezinte la medic din pricina celor auzite. Potrivit medicilor din cadrul unităţii spitaliceşti, în acestă vară a existat o adevărată explozie în rândul persoanelor muşcate de câinii maidanezi, doar în două luni ajungându-se la aproximativ 700 de prezentări, faţă de primele şase luni ale anului curent, când s-au înregistrat 1.293 de prezentări, dintre care 584 au necesitat vaccinare. De asemenea, medicii susţin că persoanele care trec prin aşa ceva sunt, în mare parte, din mediul urban şi mult mai puţine din cel rural. În anul 2012 au fost 2654 de prezentări, dintre care 1.110 au necesitat vaccinare. Dintre aceştia, 2113 au fost adulţi şi 541 copii. Din totalul de pacienţi, 2363 provin din mediul urban, pe când 291 din mediul rural. Însă, avalanşa de pacienţi din lunile de vară ale acestui an a lăsat Spitalul de Boli Infecţioase fără vaccin antirabic. "Nu mai avem vaccin antirabic de la începutul acestei săptămâni şi nici nu ştim cât de repede se va rezolva problema pentru că nu avem fonduri. În ultimele două luni de vară am avut o avalanşă de astfel de cazuri, dar, din fericire, la noi nu au fost cazuri grave, soldate cu decesul persoanelor. Însă, dacă s-ar rezolva problema acestor animale fără stăpân, ar fi ideal", au declarat, pentru "Replica", medicii din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. Ca atare, în această perioadă, oamenii care trec printr-o astfel de experienţă nefericită trebuie să suporte costurile vaccinului antirabic, pe care îl pot procura din farmacii.

Premierul Ponta vrea o soluţie rapidă şi corectă pentru problema câinilor maidanezi

Legat de problema câinilor vagabonzi, premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, în şedinţa de Guvern că situaţia este una gravă şi nu mai poate fi uitată, precizând că legea pe această temă este în Parlament şi speră ca în următoarele zile să se găsească "soluţia corectă". "Problema câinilor fără stăpân este o problemă gravă care nu poate fi uitată pur şi simplu. În urmă cu 14 ani un primar general al Capitalei ne anunţa problema câinilor vagabonzi, între timp a devenit şi preşedinte. Iar s-a trezit, profitând de tragedia unei familii, aseară să ne dea o dispoziţie. Legea e în Parlament, iar Parlamentul luni o ia din nou în discuţie. Îl rog pe vicepremierul Liviu Dragnea, consultându-se cu reprezentanţii autorităţilor locale, să participe la dezbateri să avem o soluţie rapidă şi eficientă. Domnule vicepremier, împreună cu reprezentanţii autorităţii locale, să găsiţi soluţia cea mai corectă în zilele următoare. Sunt mai mulţi câini decât atunci când ne-a promis domnul Băsescu că rezolvă", a declarat Victor Ponta.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102