REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Înşelăciunile prin metoda „Accidentul”, puse la cale de un grup de puşcăriaşi de la Poarta Albă

Înşelăciunile prin metoda „Accidentul”, puse la cale de un grup de puşcăriaşi de la Poarta Albă

Replica API 14 octombrie 2015 | 00:15 1753

Au făcut front comun după gratii

Au făcut front comun după gratii

Înşelăciunile prin metoda numită generic „Accidentul” au format o plasă ce s-a ţesut în jurul judeţului de la malul mării. Chiar dacă oamenii legii au depus o muncă titanică pentru a reuşi destructurarea grupării infracţionale, acest lucru având loc în luna martie anul curent, se pare că nu a fost vorba decât despre o parte a plasei, care s-a refăcut numaidecât. Au urmat percheziţii şi în august anul acesta, inclusiv la Penitenciarul Poarta Albă, iar acum, în octombrie, au avut loc alte descinderi. De data aceasta „afacerile” erau coordonate de deţinutul Răzvan Dormidont Popa, condamnat la 7 ani de închisoare pentru skimming. În plus, el a fost partener de infracţiuni cu Marius Ionuţ Turcin, depistat în august ca fiind implicat în înşelăciunile prin metoda „Accidentul”.

Mai exact, la începutul anului curent, poliţiştii au demarat anchete de proporţii şi, în colaborare cu oamenii legii din judeţele vecine, au pus cap la cap informaţiile. Astfel, poliţişti constănţeni au reuşit prinderea în flagrant a unor suspecţi, în seara de joi, 5 martie, în Tomis Nord, după care au continuat cercetările şi au dat de urma altor făptaşi. Este vorba de indivizi din Medgidia, Mihail Kogălniceanu, dar şi din alte judeţe, care nu au ocupaţii şi mai toţi sunt cunoscuţi cu antecedente penale. Au urmat percheziţii, infractorii ajungând după gratii. Totodată, menţionăm că implicaţi erau şi deţinuţi din Penitenciarul Galaţi.

„Lovitura” din august: percheziţii la Penitenciarul Poarta Albă

Însă, chiar dacă mai mulţi indivizi ajunseseră după gratii, depistându-se, totodată, că erau coordonaţi de persoane aflate deja în penitenciare, înşelăciunile continuau în Constanţa. Astfel, cercetările au continuat şi, după ce au fost prinşi în flagrant mai mulţi escroci, pe 19 august avea să urmeze o nouă „lovitură” a poliţiştilor constănţeni. Peste 50 de oameni ai legii au descins la 11 adrese din municipiu, dar şi la penitenciar, în urma cărora s-a reuşit probarea a peste 10 fapte de înşelăciune şi tentative de înşelăciune, fapte comise în anul 2015.

Mai exact, persoanele încarcerate au recrutat şi au ţinut legătura cu alte persoane apropiate (prieteni sau rude), pe care le trimiteau la victime (săgeţi) să ridice banii şi bunurile provenite din înşelăciune. Ulterior, 15 persoane au fost propuse spre arestare. Doar 11 au ajuns după gratii, pe când celelalte au fost puse sub control judiciar. Este vorba despre: Selvis Hasan, de 20 de ani, Vasilica Curt, de 21 de ani, Iusein Ghiulgian, de 25 de ani, Iaşar Serdar, de 22 de ani, Ali Altîn, de 42 de ani, Ionuţ Iosup, de 26 de ani, Marius Ionuţ Turcin, de 32 de ani, Elvis Daistan, de 39 de ani, Arun Ageolu, de 28 de ani, Gihan Hasan, de 25 de ani, Erdal Iaşar, 31 de ani, Safinas Ali, de 52 de ani, Florentina Gheorghiţă, de 46 de ani, Andreea Iaşar, de 22 de ani şi Elvis Mustafa, de 32 de ani.

Precizăm că primii 6 dintre cei arestaţi sunt deţinuţi în Penitenciarul Poarta Albă, ei fiind condamnaţi pentru alte fapte, mai puţin Ali Altîn, care este arestat pentru 30 de zile în altă cauză. Ionuţ Iosup a fost condamnat pentru tentativă de omor, primind 9 ani, decizia rămânând definitivă în iulie 2013. Marius Ionuţ Turcin a fost condamnat, în 2012, la 8 ani de închisoare pentru că, alături de alte persoane, în 2011, a montat dispozitive pe ATM-uri şi a sustras bani. Însă, el a mai fost condamnat de câteva ori şi prin Constanţa, uneori cu suspendare, dar a primit ani de închisoare şi de la instanţele din Ialomiţa.

Prin urmare, fiind judecat într-un nou dosar, cu obiectul „iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup”, Tribunalul Constanţa, la data de 31 iulie 2015, i-a contopit pedepsele, rezultând 8 ani şi 4 luni. El este judecat şi pentru trafic de droguri. Arun Ageolu, de asemenea, a fost condamnat pentru tâlhărie. Totodată, una dintre persoanele care erau parte din gruparea infracţională specializată în ţepe prin metoda „Accidentul” este şi Vasilica Curt, fiind cunoscută la malul mării ca fosta matroană „împuternicită” de la Casa Verde, care-i luase locul Semiliei Daistan, fiind condamnată la ani de închisoare. De asemenea, Elvis Daistan, care se află în penitenciar, fiind condamnat pentru proxenetism, este unul dintre complicii Semiliei Daistan şi care coordona afacerea „Accidentul” din puşcărie.

PERCHEZIŢII în octombrie: alţi indivizi au fost depistaţi, coordonaţi de un alt deţinut

Numai că nici de data aceasta lucrurile nu s-au „aşezat”, motiv pentru care oamenii legii constănţeni au rămas pe poziţii. Între timp, mai multe persoane cădeau în plasa infractorilor, aceştia dându-se drept medici, avocaţi sau procurori. Prin urmare, poliţiştii Biroului Investigaţii Criminale din cadrul poliţiei Municipiului Constanţa au efectuat 2 percheziţii domiciliare, una în municipiul Constanţa şi alta în comuna Albeşti, judeţul Ialomiţa, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din deţinuţi ai Penitenciarului Poarta Albă şi alte persoane aflate în stare de libertate, specializat în comiterea de infracţiuni de înşelăciune prin metoda „Accidentul”.

Astfel, în urma activităţilor desfăşurate au fost identificate 6 persoane, respectiv Răzvan Dormidont Popa, deţinut în Penitenciarul Poarta Albă, care efectua apeluri telefonice în scopul comiterii de infracţiuni, Marian Trandafir, Şucuri Hasan, Sibel Mirabela Afloroaei, H. L. şi B. A., care aveau rolul de a se întâlni cu victimele infracţiunilor în scopul ridicării sumelor de bani de la acestea. De asemenea, au fost probate 8 infracţiuni la care au aceştia au participat. Spre exemplu, două tentative de înşelăciune comise la data de 5, respectiv 9.08.2015, fapta comisă în noaptea de 13 spre 14.08.2015, prejudiciul fiind de 2.400 euro şi 3000 lei.

Fapta comisă la data de 15.08.2015, cu un prejudiciu de 50.000 lei, infracţiunea din data de 18.08.2015 prejudiciul fiind de 3000 lei, 800 euro şi 25 grame bijuterii din aur şi alte trei tentative nereclamate, în legătură cu care au fost formulate sesizări din oficiu. Faţă de Marian Trandafir, Şucuri Hasan şi Sibel Mirabela Afloroaei a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore, după care au fost propuşi spre arestare. Cercetările continuă de către poliţiştii Biroului Investigaţii Criminale în vederea documentării întregii activităţi infracţionale şi recuperării prejudiciilor.

Deţinuţii condamnaţi în acelaşi dosar au făcut „front comun” la Penitenciarul Poarta Albă

Răzvan Dormidont Popa, care coordona „înşelăciunile”, se află în Penitenciarul Poarta Albă, fiind condamnat pentru comiterea infracţiunilor de falsificare a instrumentelor de plata electronică, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Acesta a fost cercetat în Constanţa în mai multe dosare penale, însă pentru faptele mai sus menţionate a fost condamnat la Bucureşti, primind 7 ani, în 2012.

De asemenea, precizăm că în dosarul amintit a fost condamnat şi Marius Ionuţ Turcin. Ambii au făcut „front comun” după gratii şi s-au apucat de înşelăciuni prin metoda Accidentul. Turcin a fost depistat că era băgat în „afaceri” în august anul curent, iar Popa acum, în octombrie. Cercetările continuă şi nu se ştie ce surprize se vor mai ivi. Poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu trimită sume de bani unor persoane necunoscute şi să se adreseze și sesizeze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori de câte ori au suspiciuni cu privire la faptul că ar putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune. În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367