REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Întârzie ajutoarele de la UE. Asistaţii social, cu burţile goale de sărbători

Întârzie ajutoarele de la UE. Asistaţii social, cu burţile goale de sărbători

Replica API 18 decembrie 2014 | 00:27 113

Pachetele cu ajutoare care sunt distribuite de Uniunea Europeană întârzie să apară în judeţul Constanţa. Ajutoarele alimentare anuale, care provin din stocurile de intervenţie comunitară, destinate categoriilor defavorizate ar putea să ajungă abia în luna ianuarie, ceea ce ar însemna că pentru cei mai săraci dintre noi masa de Crăciun le va fi şi mai săracă. La rândul lor, primarii din judeţ aşteaptă o veste în privinţa acestor ajutoare, despre care spun că anul acesta au întârziat. Cu o zi înainte să fie demis din funcţia de prefect, adică în cursul zilei de marţi, Radu Volcinschi convocase la Prefectură o şedinţă tocmai pentru a discuta acest aspect. „Se discută, se caută o soluţie, în cazul în care aceste ajutoare nu mai ajung. De ce s-a ajuns aici? Răspunsurile sunt la Ministerul Fondurilor Europene”, au precizat, pentru „Replica”, reprezentanţii Prefecturii Constanţa.

„Știu că s-au făcut niște licitații destul de târziu și, sigur, fiind un volum mare de activitate probabil câteva județe care nu merg pe degetele de la o mână au început să dea, cele mai multe nu au început. Sunt firme care au câștigat, trebuie să vină și să se dea marfa, așa cum se întâmplă la fonduri guvernamentale sau europene sau structurale. Abia după ce se distribuie marfa se duc să ceară banii și atunci s-ar putea să aibă probleme. Avem și noi destui care speculează, că nu le dăm ajutorul de lemne că ține primăria banii la bancă să îi crească dobânda. Speculații sunt destule. Nu e un termen pentru aceste ajutoare. Am înțeles că, județul Constanța, e planificat pentru iarnă”, a spus primarul de la Hârșova, Tudor Nădrag, pentru Replica. În contextul speculațiilor, potrivit cărora în cadrul ministerului Fondurilor Europene, condus de Eugen-Orlando Teodorovici, ar putea fi găsite eventuale nereguli, Nădrag nu zice nici „da”, nici „nu”, însă nu în acest pas, ci după distribuirea efectivă a ajutoarelor.

„Din capul locului s-a spus, chiar Guvernul a întârziat această activitate și s-a spus să nu le dea până pe 16 noiembrie, ca să nu se considere că e campanie electorală, un lucru de român cu scaun la cap. Deci, a fost o întârziere voluntară și bine gândită. (…) Teoretic, eu știam că județul nostru le va primi în ianuarie. Dacă le primim luna asta, cu atât mai bine că le dăm la oamenii necăjiți să le aibă de sărbători. Normal, noi le așteptăm în ianuarie. Când ne-am mai întâlnit primarii între noi și am mai avut discuții cu reprezentanții Consiliului Județean am înțeles că e vorba de ianuarie. Acum, chiar dacă ar fi o speculație, că n-are ministerul banii sau i-a mâncat cineva… nu poate să îi mănânce nimeni, nu are cum, poate cel mai sigur să fie nereguli cu privire la achiziții, cu privire la direcționarea către anumite firme, dar să îi mănânce cineva nu poate, pentru că suntem în faza în care, după câte am înțeles, s-au făcut licitațiile, firmele câștigătoare trebuie să-și onoreze obligațiile și, mai departe, vor solicita banii către ministerul Fondurilor Europene și atunci poate să apară o problemă despre care discutăm acum”, a mai spus Nădrag, pentru Replica.

La Poarta Albă, se vorbește de liste suplimentare. Primarul Vasile Delicoti are de completat formulare cu săracii „nou veniți”, pentru actualizarea listelor.

„ Nu au venit. Înseamnă că nu știu ce va fi. Ele trebuia să vină din noiembrie, dar au zis să nu le dea, că este campanie și că le dau în decembrie. Ne-au trimis doar niște tabele, ca să îi trecem noi pe cei care ar fi pe listele suplimentare, care s-ar încadra în prevederile legii, dar nu sunt în listele lor. Asta a venit. Atât”, a spus Delicoti, pentru Replica.

De anul acesta, ajutoarele alimentare de la UE se dau pe baza cupoanelor individuale pentru ceea ce vor însemna noi cozi interminabile, în care oamenii se vor călca în picioare. Din 2015, vor fi distribuite pachete de două ori pe an, iar copiii din familiile beneficiare vor primi si rechizite şcolare şi ghiozdane.

Potrivit H.G. nr. 799, din 19 septembrie 2014, beneficiază de ajutoare de la UE familii şi persoane singure cărora le este stabilit dreptul la un venit minim garantat, conform Legii nr. 416/2001; familii beneficiare de alocaţie acordată în baza Legii nr. 277/2010; şomerii cu o indemnizaţie de şomaj de până la 400 de lei; pensionarii sistemului public, cu o pensie sub 400 de lei/ lună; beneficiarii indemnizaţiei sociale pentru pensionari, acordată potrivit OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, al căror venit se află sub 400 de lei/lună; persoanele cu handicap grav şi accentuat, neinstituţionalizate, adulţi şi copii și persoanele beneficiare ale prevederilor Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război.

3,3 milioane de români săraci vor fi sprijiniţi prin programul operaţional pentru ajutorarea persoanelor defavorizate, finanţat cu peste 440 de milioane de euro.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218