REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.5° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

INTERCEPTĂRI la Constanţa, în dosarul celei mai mari sere de canabis: „Auzi, vezi cu fripturile. Dai diseară drumul la cuptoraş”

INTERCEPTĂRI la Constanţa, în dosarul celei mai mari sere de canabis: „Auzi, vezi cu fripturile. Dai diseară drumul la cuptoraş”

Replica API 23 septembrie 2016 | 00:19 1366

Cum era structurată ferma. Dosarul în care apare şi Polifroni

Cum era structurată ferma. Dosarul în care apare şi Polifroni

Marius Safir, Dimu Polifroni şi acoliţii lor au fost condamnaţi în dosarul iniţierii, constituirii de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, dar încă nu este nimic definitiv, următorul termen al apelului fiind stabilit pentru 27.10.2016. Însă, la una dintre şedinţele de judecată s-au discutat amănunte din anchetă, între care şi legate de cum era organizată ferma nr. 3 pentru a servi drept „fabrică” de droguri. Cum era structurată, unde erau puse seminţele şi cum se recicla aerul veţi afla din rândurile de mai jos, potrivit celor discutate de către magistraţi pe seama rechizitoriului. În plus, din interceptări se poate observa cum se dicuta despre investirea în afacere: „Auzi, vezi cu treaba aia..., fripturile. Opreşte şi tu şi-i dai diseară drumul la cuptoraş”.

Este cunoscut faptul că oamenii legii au descins la Ferma nr. 3 din Lumina, acolo unde se afla societatea PDM Star Exim, administrată de Dimu Polifroni, care era suspectat că fura ţiţei din magistrala Conpet. Atunci s-a descoperit cultura de canabis şi totul a luat o nouă întorsătură. Astfel a intrat pe fir DIICOT. Mai exact, deplasându-se la faţa locului, organele de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa au constatat că într-o curte delimitată cu gard de beton se aflau şase corpuri de clădire, dintre care trei se situau în partea stângă faţă de poarta de acces în fermă. Clădirea în care exista suspiciunea că se găsesc droguri era cea de-a doua dintre cele trei aflate în stânga porţii. În faţa uşii de acces în clădire, printr-o uşă din PVC descuiată se pătrundea în camera serei, o încăpere de aproximativ 15 x 8 m. În interiorul acesteia, pe trei rânduri de suporturi din lemn, au fost descoperite 890 ghivece în care, în pământ, se dezvoltau plante de circa 10-15 cm cu caracteristici (aspect şi miros) de canabis, precum şi 70 cuburi din burete în care se aflau plante asemănătoare celor din ghivece aşezate pe două tăvi. Lângă acestea a fost găsită o stropitoare conectată la un furtun care ducea într-o altă încăpere situată pe latura estică a clădirii. De asemenea, au fost identificaţi 10 saci din plastic inscripţionaţi „universeel profesionele basis 10 kg” conţinând îngrăşământ pentru plante, o găleată verde cu inscripţia Bac Bio Korrels (toate de producţie olandeză) cu urme de pământ şi alte două găleţi cu aceeaşi inscripţie ce prezentau urme de substanţă albă sub formă de granule. În partea dreaptă a uşii de acces au fost descoperite circa 200 ghivece cu urme de pământ, în apropierea cărora se aflau fragmente de ţigări marca Marlboro. Deasupra fiecăruia dintre cele trei rânduri de suporturi din lemn erau suspendate câte 20 de lămpi cu suport din aluminiu, în funcţiune; la acelaşi nivel se aflau un indicator electronic de temperatură şi umiditate şi patru filtre de aer cu diametrul de 50 cm conectate prin burlane flexibile la un aparat electronic inscripţionat „DCSE16A” prevăzut cu termometru şi senzori, suspendate la nivelul plantelor. Aparatul electronic „DCSE16A” era răcit printr-un ventilator marca „Vortex”, aflat în funcţiune. Burlanele aveau ieşire atât prin peretele estic al încăperii în camera de trecere, cât şi în interior, instalaţia servind la recircularea aerului, potrivit rolii.ro.

Camera laboratorului: toate substanțele necesare creșterii plantelor erau aduse din Olanda

Printr-o altă ușă de lemn de pe peretele estic al camerei serei se făcea accesul într-o cameră de trecere, în care se găseau 5 ventilatoare marca „Vortex” cu picior și un aparat de aer condiționat industrial marca „Ferolli”, toate aflate în funcțiune, obiectele servind la recircularea aerului prin intermediul burlanelor flexibile care comunicau cu încăperea în care se dezvoltau plantele. Prin partea estică a camerei de trecere se pătrundea în ultima încăpere a clădirii denumită camera laborator. Aici au fost identificate o cutie cu bureți asemănători cu cei din camera serei, precum și numeroase recipiente conținând fertilizatori și alte substanțe necesare creșterii plantelor, majoritatea fabricate în Olanda, după cum urmează: două bidoane de culoare galbenă de 20 de litri pline cu lichid, inscripționate „F1 Extreme Booster”, cinci bidoane de culoare galbenă de 20 de litri pline cu lichid, inscripționate Aardevoeding Bloei, 16 recipiente pline cu lichid inscripționate „Wortel Root Stimulator” etc și un pliant BAC de prezentare a substanțelor necesare cultivării plantelor și creșterii acestora produse de această firmă. În plus, alături de mai multe burlane de rezervă ale instalației, s-a constatat prezența a două bazine cu capac, la care era conectată o chiuvetă în interiorul căreia a fost găsită o pompă de apă. În timpul efectuării cercetării la fața locului, instalația electrică reprezentată atât de lămpile cu protecție din aluminiu ce se aflau deasupra plantelor, sistemul de circulare a aerului din camera ghivecelor cu plante, cât și sistemele de păstrare a umidității și temperaturii necesare creării mediului propice dezvoltării rapide a plantelor a pornit automat, cu această ocazie observându-se că există mai multe temporizatoare conectate la senzori care făceau să pornească instalațiile pentru reglarea condițiilor de mediu din interior.

Interceptări: "Ne f... în cur acuma pentru doi lei?", "Vezi cu fripturile alea, dă drumul la cuptoraș"

Pe parcursul anchetei, convorbirile suspecților au fost interceptate, de aici rezultând că se deplasau frecvent în Olanda de unde achiziționau acele substanțe. Marius Safir: "A?", Dimu Polifroni: "Unde sunteți?", Marius Safir: "Nu știu... pe la jumătatea drumului"., Dimu Polifroni: "pe autostradă sau… dincoace?", Marius Safir: "Pe autostradă". Dimu Polifroni: "A! Ia zi, cu cât ai plecat, cu cât ai venit?" Marius Safir: "Ce zici?", Dimu Polifroni: "Ce-ai avut la drum?" Marius Safir: "Ăăă... 8 milioane și o mie de euro". Dimu Polifroni: "8 milioane și o mie de euro..., toți?", Marius Safir: "Da și mi-a rămas patru din ei, pe care-i am în buzunar, adică am luat motorină acuma de ei…", Dimu Polifroni: "Deci patru milioane.", Marius Safir: "două și două cheltuieli... p...a mea. Mai băgăm încă unu când venim, ce mâncăm... astea. Și mai am 200 de euro la mine, s-ar putea să-i schimb să mai luăm niște pământ, ca să nu ..(?)", Dimu Polifroni: "Ești disperat cu pământul, ia aia de 15 milioane, ajunge.", Marius Safir: "Eei, p....a, ce dracu mă, ne batem joc, ne f... în cur acuma pentru doi lei? Am cheltuit atâta și acuma....Ce dracu. Vedem cum se încadrează, dacă nu..., Dimu Polifroni: Ia mă de toți... (râde)... ia de 20 de milioane.", Marius Safir: "Păi iau de toți, ce are?", Polifroni: "Ia de 20 de milioane... Hai pa". Mai departe, tot din interceptări s-a descoperit că drogurile erau denumite "fripturi". V.C.: "Auzi, vezi cu treaba aia..., fripturile. Oprește și tu și-i dai diseară drumul la cuptoraș", Marius Safir: "Sunt oprite de-atunci", V.C.: "Că... sunt ceva pe zonă și de-asta…". Și discuțiile au tot continuat, mai toate fiind legate de întreținerea canabisului, de mersul la fermă pentru a da drumul "cuptorului" că sunt clienți, că nu merge un aparat, că s-a oprit curentul, că mai trebuie pământ etc.. Precizăm că în dosar sunt judecați Marius Safir, Dimu Polifroni, Stelian Polifroni, Monica Polifroni, Valentin Marian Popa, Tudor Staicu și George Giumba.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369