REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Învăţământul va avea, din nou, şcoli profesionale

Învăţământul va avea, din nou, şcoli profesionale

Replica API 14 martie 2012 | 00:00 205

La alegere

La alegere

Şcolile profesionale reapar în cadrul învăţământului, de data aceasta cu cu o strucutură mai bine organizată în ceea ce priveşte atragerea elevilor către o meserie. Aşadar, în data de 8 februarie, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în parteneriat cu Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic a lansat programul "Alege-ţi drumul", care reprezintă un nou început pentru învăţământul profesional din România în vederea integrării pe piaţa muncii a viitorilor absolvenţi. Programul se adresează tuturor elevilor de clasa a IX-a, cuprinşi în învăţământul liceal care doresc să beneficieze de oportunităţile oferite de o profesionalizare accelerată, prin trecerea la un program specializat. Construit ca răspuns la solicitările angajatorilor dar şi a elevilor şi a părinţilor acestora, programul pune un accent deosebit pe pregătirea practică de specialitate, desfăşurată în parteneriat cu un angajator, unde elevii vor avea prilejul să îşi efectueze perioada de practică. Parteneriatul mai sus menţionat, încheiat la nivel local, are menirea de a consolida relaţia între şcoală şi piaţa muncii. Învăţământul profesional este organizat după clasa a IX-a, ca parte a învăţământului liceal, filiera tehnologică, organizat ca învăţământ cu frecvenţă. Absolvirea celor 2 ani de învăţământ profesional echivalează cu dobândirea competenţelor învăţământului obligatoriu şi se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale. Pentru acest tip de învăţământ, planul-cadru prevede următoarele ponderi: anul I de învăţământ va cuprinde 40% pregătire teoretică şi 60% practică iar anul II 25% pregătire teoretică şi 75% pregătire practică.

"Am dorit să redefinim conceptul de şcoală profesională şi să motivăm elevii pentru a ajunge la şcoala profesională. În România există o tradiţie de a urma licee, cursuri universitare şi o tendinţă de a minimaliza rolul şi importanţa şcolilor profesionale, ceea ce nu este prea normal. Meseria învăţată în şcolile profesionale este ceva ce nouă ne lipseşte şi asta provine din neînţelegerea rolului meseriei într-o societate. Meseriile ar trebui să fie la rang de cinste. Prin urmare, dacă eşti bun şi ai aptitudini, este păcat să nu faci o meserie. Nu trebuie ca toţi părinţii să se gândească doar la liceele teoretice sau la studii superioare. Sfera aceasta a meseriilor este bine plătită în Uniunea Europeană pentru că este bine făcută.", a declarat Aliss Andreescu, inspector şcolar general din cadrul ISJ Constanţa. Toate informaţiile despre înscriere sau opţiuni se pot afla de pe siteul nou lansat: www.alegetidrumul.ro. Mai mult decât atât, şcolile profesionale nu limitează şcolarizarea sau cariera, întrucât cursurile pot fi continuate la seral, din clasa a XI a. Elevii şcolilor profesionale vor beneficia de o bursă de 200 de lei, care poate fi suplimentată de către agentul economic, la care elevul îşi desfăşoară perioada de practică. La nivelul Constanţei şcolile profesionale s-au introdus în cadrul a 20 de unităţi şcolare, fiind structurate în 22 de clase şi 616 locuri. Agenţii economici sunt foarte încântaţi de noua formă de învăţământ, întrucât, susţin ei, era nevoie de o modernizare a tehnicilor de învăţământ în vederea unei meserii. În acest scop, Cardinal Motors este partenerul Grupului Şcolar Dimitrie Leonida, care va lua pentru perioada de practică ucenici din cadrul unităţii de învăţământ. "Elevii vin la noi şi fac practică. Chiar şi acum, avem 2 elevi la noi. Viitorii mecanici pot învăţa şi noi ne putem da seama care au abilităţi pentru aşa ceva. După această perioadă, de ce nu, putem să-i şi angajăm la noi. Numărul maxim de elevi pe care îi putem primi este de 6. Este un lucru foarte util deoarece în domeniul auto tehnologia informatică este în continuă mişcare, iar mecanica la maşini mai este în proporţie de 40%, iar o problemă pe care am observat-o în partea de învăţământ a fost faptul că programa şcolară rămăsese foarte mult în urmă. Elevii erau pregătiţi după tehnologii de acum 20 de ani, numai că în domeniul auto lucrurile au evoluat foarte rapid. Acum mecanicii se numesc mecatronici. Împreună cu profesorii de specialitate am încercat să aducem la zi programa.", a declarat Liviu Bîrsan, din cadrul Cardinal Motors. De menţionat este faptul că în perioada 5-9 martie a.c., la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ care îşi propune să şcolarizeze învăţământ profesional în anul şcolar 2012-2013 se desfăşoară "Săptămâna Meseriilor", în cadrul căreia se vor desfăşura acţiuni de promovare a învăţământului profesional şi tehnic.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218