REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Inventatorii constănţeni, premiaţi în Germania, pentru fertilizatorul din alge şi nămolul apelor epurate

Inventatorii constănţeni, premiaţi în Germania, pentru fertilizatorul din alge şi nămolul apelor epurate

Replica API 9 noiembrie 2012 | 00:00 837

100% ecologic

100% ecologic

Constanţa are cu ce se mândri! Iată că pe lângă toate evenimentele comico - tragice, ce încununează urbea zi de zi, mai sunt lansate şi săgeţi demne de toată admiraţia, mai exact, un fetilizator 100% ecologic a fost inventat de un constănţean, acesta fiind compus din alge şi nămol care se obţine din epurarea apelor uzate.

Medalia de argint a ajuns pe ale noastre meleaguri, fiind obţinută de către Bogdan-Ştefan Negreanu-Pîrjol, care a fost medaliat la "Salonul Internaţional Idei - Invenţii - Noi Produse - iENA 2012", ce s-a desfăşrat în perioada 1 - 4 noiembrie 2012, în localitatea Nurenberg, Germania, şi a reunit inventatori din 44 de ţări, cu un număr de 718 invenţii. Este vorba despre invenţia cu titlul "Biocompozit fertilizator ecologic şi procedeu de obţinere a acestuia", nominalizată pentru participare la acest salon internaţional. "Am participat cu o delegaţie din România, de inventatori, la Nurenberg, în Germania, unde, în cadrul expoziţiei au mai fost încă 43 de ţări, cu 718 invenţii. Dintre acestea, invenţia noastră a fost selectată cu medalia de argint. Este vorba de un fertilizato, un biocompozit fertilizator ecologic, 100% natural, care este format din alge, biomasă marină şi vegetală, asociat cu nămolul care se obţine de la epurarea apelor uzate", a declarat, pentru "Replica", Bogdan-Ştefan Negreanu-Pîrjol. Însă, acesta nu este singurul premiu obţinut, la mijloc fiind vorba şi de o medalie de glorie. "Un juriu al Asociaţiei Internaţionale a Inventatorilor, a ales 77 de invenţii prietenoase cu mediul, care îl protejează. Dintre cele 77, juriul a acordat medalia de glorie invenţiei noastre", a adăugat inventatorul. De asemenea, se pare că fertilizatorul este bine primit de agricultori, horticultori, pentru protecţia eroziunii solurilor. Pentru a întări cele spuse, inventatorul a declarat că în localitatea Agigea deja se testează noul produs, acţiune ce a început încă de anul trecut, fermierul Romeo Căpăţână arătându-se interesat de a proba fertilizatorul pe propriul pământ. Menţionăm că autorii brevetului de invenţie sunt: Bogdan-Ştefan Negreanu-Pîrjol, Ticuţa Negreanu-Pîrjol, Aurelia Meghea, Maria Năstac, Gabriela Mihaela Paraschiv, Mihaela Mirela Bratu, Rodica Sîrbu, Florentina Nicoleta Roncea, Laura Adriana Bucur, Nicoleta Badea, Irina Meghea, Andreea Gabriela Baltă, Alina Karina Gheorghiu, Liao Zuliang, Pedersen Are, iar promotorul invenţiei este O.N.G.- ECOM (Asociaţia pentru protejarea Omului şi mediului înconjurător pentru o dezvoltare durabilă în lume), în parteneriat cu Universitatea "Ovidius" din Constanţa, Universitatea Politehnica Bucureşti şi N.I.V.A. Oslo Norvegia (Institutul Norvegian pentru Studiul Apei).

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367