REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Investitorii din Cipru vor să construiască o rafinărie de petrol în Medgidia

Investitorii din Cipru vor să construiască o rafinărie de petrol în Medgidia

Replica API 18 ianuarie 2012 | 00:00 266

Primarul Marian Iordache se pregăteşte de alegeri:

Primarul Marian Iordache se pregăteşte de alegeri:

Deşi susţinea în 2010 că "este o calamitate să fii primar într-o localitate în care nu sunt resurse", liberalul Marian Iordache se pregăteşte să candideze pentru un nou mandat de primar la Medgidia. Marian Iordache a dezvăluit, în cadrul unui interviu acordat cotidianul "Replica" de Constanţa, ce îl determină să candideze din nou la fotoliul de primar, despre toate greutăţile întâmpinate pe parcursul primului său mandat, dar şi despre proiectele realizate în trei ani de activitate. Iordache spune că a găsit şi soluţii viabile pentru crearea a 6.000 de locuri de muncă pentru medgidieni.

Reporter: Domnule primar Marian Iordache, vă rugăm să faceţi o retrospectivă a activităţii dumneavoastră la final de mandat.

Marian Iordache: Anul 2012 reprezintă finalul mandatului tuturor primarilor care au fost aleşi în perioada 2008-2012. Dacă ar fi să apreciez acest mandat, aş spune că este unul dintre cele mai grele mandate de primar, din perioada postrevoluţionară, pentru că este un mandat ce a fost marcat de criza economică, de probleme grave cu care se confruntă comunitatea şi în general societatea românească. A fost un mandat lipsit de resurse financiare. Principalele surse financiare pe care Medgidia se baza de obicei erau veniturile proprii şi contribuţiile de la bugetul judeţean sau bugetul naţional. La capitolul venituri proprii a fost o problemă pentru că, deşi am colectat cum nu s-a mai întâmplat în ultimii 20 de ani la Medgidia, proporţia de colectare fiind de 98% în ultimii trei ani, bugetul primăriei a fost grevat de datorii către bănci. Greutatea aceasta se datorează faptului că, în mandatul precedent, fostul primar a făcut credite de aproximativ 500 miliarde lei vechi, din care 200 de miliarde pentru asfaltări şi 300 de miliarde pentru centralele termice. Aceste datorii se întind până în 2017, pentru asfaltări, respectiv până în 2027, pentru centralele termice, ceea ce a reprezentat o greutate în plus pe umerii administraţiei locale. Cu toate acestea, până astăzi, lucrurile au funcţionat bine. Dacă ar fi să apreciez acest mandat, l-aş aprecia ca activitate şi rezultate cu calificatul bun. Dacă ar fi să privesc în urmă sunt tare mândru de câteva lucruri care s-au realizat în acest mandat şi care ţin de infrastructură.

Rep.: În condiţiile în care aţi menţionat că vechea administraţie pedelistă a îndatorat primăria până în 2027, ce proiecte promise localnicilor în campania electorală din 2008 aţi reuşit să implementaţi?

M.I.: Cele mai multe proiecte pe care le-am propus oamenilor în programul electoral erau legate de siguranţă şi respect pentru fiecare. Celebrul scandal cu împuşcături în stradă este una din problemele cu care comunitatea din Medgidia s-a confruntat în perioada 2007-2008. Deşi Poliţia şi Jandarmeria s-a implicat în cazul respectiv, cetăţenii au rămas cu teamă şi cu o frică publică de fenomenul infracţional. Am fost prima localitate din judeţul Constanţa care am organizat Poliţia Locală, am instruit personalul, am dotat-o şi am reuşit să realizăm un proiect spectaculos pentru montarea pe domeniul public a camerelor de luat vederi. În 2009 am reuşit să punem acest proiect în discuţie publică, iar anul trecut s-a semnat contractul de finanţare. Investiţia se ridică la 20 de miliarde lei vechi, bani ce urmează să fie folosiţi pentru ca oraşul să fie securizat din acest punct de vedere. Un alt proiect din campania electorală viza infrastructura, o cerinţă de bun simţ de introducere a reţelei de apă în satul Remus Opreanu, sat care era ultimul din judeţul Constanţa fără reţea de apă. Graţie unei investiţii din bugetul acela sărac, de 3,2 miliarde lei vechi, am reuşit să introduc reţeaua de alimentare cu apă, inclusiv cu branşamente la fiecare locuinţă din satul Remus Opreanu. Tot ca necesitate, proiectele de infrastructură vizau canalizarea, drumurile, spaţiile verzi şi iluminatul public. Pe fiecare capitol din infrastructură am făcut investiţii. Am reuşit să introducem reţele noi de canalizare. Astfel, în 4-5 ani, nu mai este nevoie să se revină cu lucrări pe străzile respective. Am reuşit să realizăm şi un proiect ce vizează spaţiile verzi din municiu, investiţie de 120 miliarde lei vechi. Fondurile provin de la Uniunea Europeană, iar lucrările vor debuta în aceast an. (...)

Rep.: Care ar fi în acest moment principalele trei probleme ale Medgidiei?

M.I.: Rezultatele unui studiu sociologic, realizat în luna noiembrie 2011, arată că locurile de muncă este principala problemă a Medgidiei, apoi starea drumurilor şi problema câinilor comunitari. Referitor la drumuri, din 96 de kilometri din Medgidia fostul primar a reuşit să modernizeze doar 9, eu am reuşit să modernizez 21 kilometri de drumuri, cu trotuare reamenajate, lucrări de bună calitate şi încercăm să mai realizăm încă 16. Mai mult de jumătate din drumurile din Medgidia arată acceptabil, celelalte arată groaznic şi sunt necesare investiţii în următorii 3-4 ani. Cât despre problema câinilor comunitari nu am reuşit să găsim o soluţie viabilă pentru că nu ne putem permite să creăm adăposturi pentru strângerea câinilor şi să-i întreţinem. De altfel, am aşteptat şi legislaţia în cazul câinilor crezând că ne vom putea asocia cu mai multe localităţi pentru realizarea unui adăpost. O sursă o reprezintă câinii din curţile oamenilor, dar şi cei din gospădăriile localităţilor învecinate şi am informaţii că sunt persoane din alte localităţi care îşi abandonează câinii în Medgidia. Suntem în dialog cu asociaţiile de protecţie a animalelor şi va trebui să găsim acea soluţie creştinească pentru că nu sunt de principiu să omorâm câinii.

Rep.: Cum se pot crea locuri de muncă, repede, în Medgidia?

M.I.: Repede nu se pot realiza, pentru că nu ţine doar de primărie. Fostul primar a avut o idee de parc industrial şi atât. Locuri de muncă anul acesta se pot crea prin proiecte europene. Căutăm investitori activi pe piaţă pentru crearea locurilor de muncă, dar şi prin intermediul ambasadelor. Fiind reprezentantul României în Liga Primarilor din Balcani, Primăria Medgidia are o realaţie preferenţială cu Turcia, dar şi cu alţi primari cărora le-am lansat ideea de o posibilă dezvoltare economică în zona noastră. Mai există un agent economic important în Medgidia, din Franţa. Favorizând investiţiile sale, am putea crea locuri de muncă. De asemenea, am contacte la Ambasada Marii Britanii, unde am purtat discuţii cu agenţi economici de acolo care vor să investească în zonă, dar şi cu investitori din Cipru care doresc să construiască o rafinărie de petrol în zona Medgidia. Suntem în parteneriat şi cu Ministerul Transporturilor pentru realizarea unui parc intermodal la Medgidia care la rândul său asigură locuri de muncă, dar şi transfer de bunuri şi produse pe calea fluvială prin Portul Medgidia, pe calea rutieră prin Autostrada A2, respectiv calea ferată Bucureşti-Constanţa, Tulcea sau Negru Vodă. Toate aceste investiţii ar putea genera aproximativ 6.000 de locuri de muncă, condiţia fiind să fie demarate şi să nu întâmpine dificultăţi în emiterea autorizaţiilor ce nu ţin de Primăria Medgidia. De altfel, prin investiţiile şi lucrările publice pe care le-am făcut s-a creat un număr important de locuri de muncă, dar problema nu a fost rezolvată în totalitate. Oraşul încă suferă şi multe din capacităţile de producţie au suferit în această perioadă datorită crizei economice şi a structurii oarecum rigidă a agenţilor economici care ţineau de stat. Pe final de mandat se va deschide un supermarket la Medgidia care va genera 100 de locuri de muncă. Sunt patru firme care vor monta eoliene şi pe perioada construcţiei şi cea a exploatării vor fi locuri de muncă. Se deschide o nouă carieră de calcar, ce este adresată fabricilor de materiale de construcţii care va asigura un important număr de locuri de muncă. (...) Vom reveni.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218