REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Iohannis: Tentațiile populismului și rasismului riscă să renască; avem datoria de a le respinge

Iohannis: Tentațiile populismului și rasismului riscă să renască; avem datoria de a le respinge

Replica API 9 octombrie 2015 | 20:57 172

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că, pe fondul crizei refugiaților, tentațiile populismului și rasismului riscă să renască, subliniind că statele europene au datoria de a le respinge.

"Acum, când mii de refugiați bat la porțile continentului nostru, tentațiile populismului și rasismului riscă să renască. Împreună cu statele Europei avem datoria de a le respinge. Sunt convins că putem să depășim împreună această situație complicată și să facem față cu bine", a spus șeful statului, în cadrul unui eveniment prilejuit de Ziua națională de comemorare a Holocaustului din România.

Iohannis a subliniat, la evenimentul desfășurat la Monumentul victimelor Holocaustului din România, că orice forme de intoleranță, rasism, ură și discriminare reprezintă amenințări la adresa democrației.

El a arătat că este pentru prima dată când vine ca președinte al țării la acest memorial și și-a exprimat speranța ca viitorii șefi ai statului român să revină pentru a aminti tuturor că Holocaustul este unic și nu poate fi uitat.

"Acest loc nu a fost ales întâmplător, ci în inima Bucureștiului și în preajma unei instituții publice. Menirea sa este tocmai de a sublinia faptul că drama evreilor și romilor s-a produs în mijlocul societății și de a accentua responsabilitatea statului român în acțiunile inumane săvârșite, pe criterii etnice și de rasă, în anii celui de-al doilea Război Mondial", a precizat Iohannis, adăugând că, în timpul comunismului, Holocaustul a fost ascuns românilor.

Șeful statului a punctat că România este în prezent o țară care a făcut progrese foarte importante în domeniul recunoașterii și asumării Holocaustului.

"A fost un proces dificil, dar am arătat că ne-am însușit întru totul lecția trecutului. Am ales să fim vigilenți, să prevenim și să combatem orice formă incipientă de ură, discriminare și insultare a memoriei victimelor prin negarea sau minimalizarea genocidului evreiesc. Am ales cu responsabilitate să apărăm zi de zi libertățile civile, prin lege și prin apelul la justiție, nu doar prin carte. De aceea, vă pot asigura astăzi că în România nu mai sunt posibile asemenea fapte precum cele petrecute în acei ani tulburi", a arătat Iohannis.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614