REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Iordache ar putea majora taxele şi impozitele la Medgidia

Iordache ar putea majora taxele şi impozitele la Medgidia

Replica API 13 decembrie 2012 | 00:00 118

Actualizare în raport cu inflaţia

Actualizare în raport cu inflaţia

Taxele şi impozitele locale ar putea fi majorate, în 2013, cu până la 16,05% - a fost informaţia care a aprins ieri spiritele. Premierul Victor Ponta a ţinut să precizeze miercuri, după şedinţa de Guverm, că decizia finală în acest sens va aparţine autorităţilor locale: "Guvernul nu obligă, ci doar dă dreptul autorităţilor locale să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Vor fi menţinute bonificaţiile acordate pentru plata integrală anticipată a impozitului pe clădiri, teren şi/sau mijloace de transport până la data de 31.03.2013, respectiv 10% în cazul persoanelor fizice şi 5% în cazul persoanele juridice". Premierul a mai adăugat, ieri după-amiază, că Guvernul nu face decât să comunice rata cumulată a inflaţiei autorităţilor locale, însă nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, "care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%".

"În conformitate cu Codul Fiscal şi cu legea privind impozitele şi taxele locale, din trei în trei ani Guvernul trebuie să reactualizeze limitele minime şi maxime ale impozitelor şi taxelor locale cu rata inflaţiei. Competenţa de a stabili impozite şi taxe locale este a consiliilor locale. În aceste limite, consiliile pot stabili impozite chiar mai mici, pentru că în Codul Fiscal la acest capitol se prevede că aceste taxe pot fi mai mici cu 20%", a declarat, la rândul său, ministrul Administraţiei, Mircea Duşa. Facem precizarea că la nivelul municipiului Constanţa această problemă a fost deja tranşată, primarul Radu Mazăre anunţând că, în 2013, taxele plătite de constănţeni vor rămâne la nivelul celor de anul acesta. Pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local Municipal Constanţa de luni, 17 decembrie, figurează şi următorul punct: "Proiect de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013", sens în care viceprimarul Decebal Făgădău a dat asigurări că "nu se modifică nimic, taxele rămân la fel". În celelalte municipii din judeţul Constanţa - Mangalia şi Medgidia, primarii spun că nu au luat o decizie pe această temă, urmând să fie analizată hotărârea de guvern. "Se va face o analiză dacă se impune o astfel de măsură (majorarea texelor şi impozitelor - n.r.). Nu sunt adeptul împovărării cetăţenilor cu taxe şi impozite", a declarat primarul Mangaliei, Cristian Radu. La rândul său, primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, a declarat: "La Medgidia, taxele şi impozitele sunt la nivelul anului 2007, nu a fost operată nici o modificare până acum. Trebuie întâi să văd cum arată Hotărârea de Guvern, când va fi ea publicată, şi apoi se va lua o decizie, probabil se va indexa cu ceva. Noi vom avea şedinţă de consiliu pe data de 20 decembrie, dacă hotărârea apare până atunci, probabil că vom dezbate problema la acea dată", a spus Iordache.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102