REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Iorguş acuză că Tusac spală bani, prin contracte pentru lucrări fictive, să aibă fonduri de campanie - video

Iorguş acuză că Tusac spală bani, prin contracte pentru lucrări fictive, să aibă fonduri de campanie - video

Replica API 16 mai 2012 | 00:00 358

Deputatul PDL spune că are soluţii pentru ca Mangalia să revină la normalitate

Deputatul PDL spune că are soluţii pentru ca Mangalia să revină la normalitate

Deputatul PDL Zanfir Iorguş, fost primar al Mangaliei vreme de 12 ani, până în 2008, îşi încearcă din nou puterile în alegerile locale. Iorguş este convis că, dacă recâştigă Primăria Mangalia alături de echipa sa, în municipiul din sudul litoralului atmosfera va redeveni cea normală, fără scandaluri care bulversează comunitatea şi împiedică dezvoltarea urbei. Iorguş are o serie de proiecte noi, dar anunţă şi continuarea unora vechi, abandonate de actualul primar.

Domnule Iorguş, cum decurge campania electorală la Mangalia?

Zanfir Iorguş: Nebunii! Se suprapun manifestările candidaţilor unele peste altele... Nu mă aşteptam să fie o atmosferă prietenoasă şi ca la nuntă, dar să fie asemenea abordări, deja e prea mult, şi faptul că acel candidat independent, susţinut de PNL şi PC, domnul Radu Cristian nu a fost lăsat să-şi facă lansarea din cauza presiunilor făcute de PSD şi echipa lui Tusac, arată de fapt disperarea acestora. Eu cred că vor fi suficient de înţelepţi să înţeleagă că este viaţă şi după alegerile locale, că asemenea gesturi vor fi sancţionate de electorat şi trebuie să înţelegem că şi în politică trebuie să fie un minim de respect, un minim de onoare, pentru că altfel ajungem într-o zonă în care, în loc să construim ceva pentru oraş, aşa cum clamează toţi politicienii, de fapt nu facem altceva decât să deteriorăm atmosfera de linişte şi de echilibru care a existat în Mangalia până acum câţiva ani.

Rep.: Dacă este campanie, evident că fiecare candidat are un program, proiecte pe care le prezintă cetăţenilor. Dumneavoastră ce proiecte prezentaţi - enumeraţi câteva dintre ele...

Z.I.: Pentru început, vreau să spun că, din păcate, administraţia locală din ultimii 4 ani de zile, coordonată de domnul primar Tusac şi PSD a fost o administraţie care nu a ţinut cont de priorităţile Mangaliei, nu a ţinut cont de o strategie pe termen mediu şi lung, a fost o administraţie haotică, dominată de interesele de grup a unor firme din Constanţa şi nu a făcut altceva decât să pună în aplicare hegemonia Constanţei asupra Mangaliei. Şi iată că am ajuns, în cei patru ani de zile, ca multe din societăţile din Mangalia să intre în faliment, lucrările din Mangalia să fie făcute doar cu societăţi din Constanţa... Aşa a dispărut prima dată Uranusul, aşa au dispărut celelalte societăţi cum este societatea de termoficare. Lucrul ăsta nu e benefic pentru Mangalia şi s-a văzut, pentru că toate aceste societăţi din Constanţa îşi plătesc taxele şi impozitele la Constanţa, iar bugetul local are de suferit. Lucrurile nu s-au rezumat doar la atât: au venit subcontractori din ţară. Lucrul ăsta nu mai trebui continuat. Societăţile care au venit, nu au venit să pună umărul la dezvoltarea Mangaliei, ci să prăduiască bugetul local. Un exemplu este societatea de termoficare adusă de Tusac la Mangalia, condusă prin finul lui Tusac, domnul Ciupercă, care administrează şi afacerea primarului. Este o firmă cu capital de 5 milioane de lei şi care evident că nu a putut să furnizeze căldură de zeci de miliarde lei locuitorilor din Mangalia şi am tremurat de frig. Asta, din cauza lăcomiei actualului primar.

Rep.: Ne-am îndepărat de proiecte... Înţeleg, un proiect este să schimbaţi ce se petrece acum. Dar, dacă tot am ajuns cu discuţia în punctul acesta, aflăm că în prezent, în primărie se dau contracte, pe ultima sută de metri, se fac lucrări în Mangalia, se fac plăţi. Spuneţi-ne dacă ştiţi ceva despre astfel de lucruri, apoi să revenim la proiecte.

Z.I.: Eu cred că ce se întâmplă acum este o greşeală din greşeală făcută. Din disperare de cauză, văzând că pierde teren vizavi de susţinerea populaţiei, acum s-au apucat de lucrări, unele mai mult sau mai puţin prioritare pentru Mangalia în momentul de faţă: schimbă trotuare, ridică schele pe la blocuri pentru izolare, lucruri care nu s-au făcut în ultimii patru ani de zile, se fac acum în campania electorală. Este regretabil că aceste lucrări nu au fonduri aprobate în bugetul local şi toate sunt făcute pe datorie. Ce înseamnă asta? Înseamnă că ele vor trebui plătite, mai devreme sau mai târziu şi vor fi dublate şi de cheltuielile pe care le-a făcut cu tot felul de spectacole, focuri de artificii de miliarde de lei, tot felul de lucrări teoretic făcute, dar plătite către societăţile consilierilor lui, să aibă bani de campanie electorală. Am o listă, să vedeţi până unde duce ridicolul: au făcut o acţiune Partidul Verde, Partidul Ecologist, elevi şi aşa mai departe, de curăţenie în oraş. Au făcut curăţenie şi pe insulă, iar imediat s-a aprobat la SC Progresiv Activ SRL - "curăţenie insulă Mangalia", în valoare de 748 de milioane de lei, adică sub 15 mii de euro, ca să nu mai facă licitaţie. Iar exemplele pot continua. De fapt, aşa au prăduit bugetul, pentru că din cei 4 miliarde cât s-au adunat în 4 ani de zile la bugetul local nu s-a făcut nici un proiect. De fapt, aceşti bani cheltuiţi cu lucrări mici sunt bani pentru campanie electorală. Atâta timp cât exista contract cu Polaris pentru curăţenie, de ce trebuia să facă şi cu o altă firmă? Ei vor să-şi spele banii. Încă un aspect: fac şedinţe noaptea, cu câţiva consilieri, să-şi dea terenuri pentru ei. Doamna Membulat, preşedinta UDTTMR, a vândut uniunea pentru terenul ei. E consilieră la PSD şi nu a mai depus, pentru prima dată din '89 încoace, listă de consilieri pentru uniunea ei, ca să nu-l supere pe domnul Tusac. Nu mă aşteptam la un acest gest. M-aş fi bucurat să ia terenul pentru comunitate, pentru cimitir, dar asta nu s-a putut. E clar că lucrurile nu pot continua aşa.

Rep.: Să trecem acum la proiecte.

Z.I.: Cu experienţa care o am ca primar 12 ani şi ca deputat, e clar că priorităţile Mangaliei sunt cele ignorate de 4 ani. N-o să descoperim noi acum roata sau focul. E clar că oamenii trebuie să aibă certitudinea că vor avea căldură la iarnă, că gigacaloria va fi de 1 milion 650, aşa cum am ţinut-o noi 12 ani de zile, că societăţi precum Callatis Therm vor pleca imediat din Mangalia, pentru că s-a demonstrat că nu pot furniza agent termic. Trebuie să înceteze hegemonia Constanţei asupra Mangaliei. Ce trebuie să facem mai departe? Trebuie să găsim alternative, pentru că nu putem să ne cheltuim banii la infinit pe subvenţie, iar pentru căldură trebuie făcuţi următorii paşi: imediat adusă gigacaloria la 1 milion 650, trebuie ca şi cetăţenii care stau la case şi sunt branşaţi la sistemul de termoficare să primească un ajutor de încălzire, pentru că şi ei contribuie cu bani la bugetul local. Acum, că nu mai vorbim de subvenţie, când vorbim doar de ajutor de încălzire, aceste familii vor avea un ajutor în jur de 6 milioane, pe iarnă, astfel încât să-şi mai pună şi ei şi să-şi ia lemne, cei care se încălzesc cu lemne, sau să-şi achite facturile cei care se încălzesc electric. Şi, nu în ultimul rând, trebuie început un proiect alternativ, pentru că încălzirea cu combustibil este scumpă la Mangalia, iar în privinţa gazelor - de la anul se liberalizează preţurile. Noi, la Mangalia, avem o bogăţie pe care alţii nu o au: apele termale. Dublată această resursă de noile tehnologii, şi anume pompele de căldură, putem, cu un preţ foarte mic, să aducem gigacaloria la 1 milion o sută, un milion două sute, adică la unul din cele mai mici preţuri din România, cum este la Oradea. Un al doilea lucru foarte important: trebuie stopată demagogia şi minciuna lui Tusac vizavi de construcţia de locuinţe. Vă aduceţi aminte de miile de locuinţe care "s-au dat" la tombolă, iar în patru ani s-au construit zero locuinţe. Asta pentru că ei aveau în minte construcţia de locuinţe pentru societăţile lor private: să le construiască şi să le vândă, dar prăbuşirea pieţei imobiliare le-a năruit planul. Ca atare, vom relua programul de construcţie locuinţe sociale, precum şi cel ANL. Un alt program la care ţin foarte mult este legat de asistenţa socială. Depersonalizarea oamenilor, ţinându-i pe oameni la cozi, trebuie să înceteze. Prin urmare, vom institui asistenţa socială sub forma unor tichete valorice lunare de 50 de lei, aşa încât omul să-şi ia tichetul şi să se ducă când vrea el, să-şi cumpere ce vrea el, de unde vrea el.

Urmăreşte mai multe declaraţii la secţiunea VIDEO.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102