REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

JALE în maternităţile din România: deficit de personal şi de echipamente medicale

JALE în maternităţile din România: deficit de personal şi de echipamente medicale

Replica API 21 mai 2016 | 23:47 346

Asociaţia Salvaţi Copiii trage un semnal de alarmă:

Asociaţia Salvaţi Copiii trage un semnal de alarmă:

„Personal insuficient, analize vitale care nu pot fi efectuare noaptea sau în zilele de sărbătoare, rată mare a nașterilor prin cezariană și logistică medicală depășită”, acestea sunt câteva din problemele semnalate de Asociația Salvați Copiii, în maternitățile din România. Aceste concluzii au fost obținute în urma unui studiu efectuat de organizație în 163 de unități sanitare din toată țara. Se pare că studiul a dezvăluit faptul că în maternitățile de nivel I, liniile de gardă de ATI și neonatologie sunt aproape inexistente, iar numărul de linii de gardă pe secția de Obstetrică- ginecologie este prea mic. Pentru a remedia aceste deficiențe din sectorul sănătății, Ministerul Sănătății și organizația Salvați Copiii au întocmit un chestionar cu privire la necesitatea dotării maternităților cu echipamente medicale și totodată, nevoia de a se angaja mai multe persoane specializate în acest domeniu.

Din cele 163 de maternități incluse în studiu, precizăm că 95 sunt de nivel I, 45 de nivel II și 23 de nivel III. Astfel, rezultatele au arătat că 915 din maternitățile de nivel I au mai puțin de 5 medici de obtetricî-ginecologie, iar 99% au mai puțin de 5 medici neonatologi. În plus, în aceste instituții nu se pot face ecografii pe timpul nopții. Și numărul asistentelor de pe secțiile anterior menționate este de asemenea foarte mic. În cazul maternităților de nivel III, 5% dintre aceștia au raportat mai puțin de 5 medici pe secțiile de Obstetrică-ginecologie și neonatologie și 10% mai puțin de 10 asistente pe aceleași secții. Referitor la accesul la investigațiile de laborator, paraclinice și serviciile de transfuzie, posibilitatea de a efectua aceste analize scade simțitor noaptea sau în zilele nelucrătoare. De exemplu, în cazul maternităților de nivel I, în 51% dintre acestea nu se pot face analize de laborator pe timpul noții, iar în cazul maternităților de nivel III, doar 89% efectuază analize biochimice noaptea. Nici la capitolul echipamente medicale se pare că unitățile sanitare din țară nu stau prea bine. Așa se face că 13% din matrnitățile de nivel I declară că nu au nici un incubator pentru nou-născuți prematurim 56% din maternitățile de nivel II spun că nu sunt dotate cu ventilator pentru suport respirator, iar 14% din unitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii. În plus, multe dintre aparaturile pe care deja le dețin aceste instituții, sunt foarte vechi. Pentru a implementa Strategia Națională de Sănătate pentru perioada 2014-2020, capitolul Sănătatea Mamei și Copilului, Ministerul Sănătății, prin Direcția Generală de Asistență Medicală și Sănătate Publică, în parteneriat cu organizația Salvați Copiii, a întocmit și aplicat în maternitățile din țară, un chestionar prin care să descopere nevoia de echipamente medicale și necesitatea de a angaja mai mulți oameni specializați în domeniile obstetrică-ginecologie, respectiv neonatologie.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367