REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Jocul care te provoacă să te sinucizi. Protejaţi-vă copiii!

Jocul care te provoacă să te sinucizi. Protejaţi-vă copiii!

Replica API 18 martie 2017 | 00:00 3314

În ultima perioadă, un joc inventat de un tânăr rus a provocat mai multe sinucideri. Balena Albastră este o aplicație online prin care trebuie să faci 50 de provocări în 50 de zile. Aceștia trebuie să își încrusteze pe piele tot felul de înscrisuri și desene, să vizioneze filme horror și să se trezească la ore neobișnuite din noapte.

Regulile jocului sunt bizare. În momentul în care te înscrii, te ia în subordine un administrator, care te îndrumă prin diverse sarcini. Jucătorul nu este forțat în realitate să îndeplinească sarciniile, dar o presiune psihologică și regulile jocului îl împing să le pună în aplicare. Administratorul reamintește constant că odată intrat în joc, nu mai poți da înapoi, chiar amenințând că familia sau apropiații pot păți ceva dacă nu sunt respectate regulile. Jucătorii trebuie să păstreze secretă participarea, iar după îndeplinirea fiecărei sarcini, trebuie transmisă dovadă foto către administrator.

Philipp Budeikin, iniţiatorul jocului Balena Albastră, a stat de vorbă cu ziariştii ruși, chiar înainte de a fi arestat. Tânărul de 21 de ani a vorbit pe chat cu ziariştii la jumătatea lunii noiembrie. Pe 16 noiembrie el a fost arestat în Sankt Petersburg. În discuţia cu reporterii Budeikin a recunoscut foarte senin că împinge tinerii la sinucidere, iar când a fost controlat de psihologi, acesta a fost declarat perfect sănătos. Un caz din România poate fi asociat cu jocul.

Un tânăr din Codlea a fost găsit spânzurat în pădure, iar apropiații tânărului spun că acesta începuse să îndeplinească sarcinile din joc. Anul trecut, aproximativ 150 de persoane s-au sinucis în urma jocului. Acest fenomen a luat amploare de puțin timp și în România și Republica Moldova, iar autoritățiile sunt în alertă și le recomandă familiilor să urmărească și să discute cu cei mici despre riscurile la care se supun dacă intră pe site-uri de genul.

„Nu pot să cred că așa mulți copii s-au sinucis din cauza unui joc! Așa mulți tineri sunt captivați de tehnologie și cred tot de pe net. Este îngrozitor. Am o fiică de 15 ani. O să discut cu ea pe această temă și o să o previn. O să verific și istoricul de pe calculator”, a spus Mihaela, o mămică din Constanța.

„Am auzit de acest fenomen, dar nu m-a atras nici pe mine și nici pe un alt prieten de-al meu. La mine în clasă se râde pe această temă, dar cred că e ceva îngrozitor. Doar oamenii cu probleme la cap se pot avânta într-un astfel de joc”, a spus Cătălina, elevă în clasa a XI-a. „Presiunea psihologică care se pune pe copii în mediul online este atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Explicația este simplă. Cu cât îi se oferă mai mult acces la tehnologie de la o vârstă fragedă, cu atât o consideră o realitate paralelă.

Problema este că presiunile impuse prin acele provocări date de persoane necunoscute par reale dacă sunt repetate constant. Ajungi să crezi că cineva poate să le facă rău apropiaților, iar acest lucru îl poate împinge pe copil la lucruri drastice. Părinții ar trebui să poarte o discuție serioasă cu cei mici și să îi facă să înțeleagă că dacă cineva îi amenință în mediul virtual să se alarmeze și să îi anunțe pentru a putea ca adulții să ia decizii cu privire la ce să se întâmple mai departe”, a explica un psiholog pentru „Replica”.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vreau sa mor
0
0
Rasa umana se duce dracului!!! Folsiti-va naibii creierele ca de aia le aveti nu ca sa fiti legume, fatalailor!!!
3
0
Disolutia sociala,lipsa de valori la care sa se raporteze tinerii si nu doar tinerii,nepromovarea sociala a valorilor si accesul facil al dementilor cu pile in functii cheie,fac sa nu mai existe pretuirea si intelegerea corecta a ce inseamna sa fii om social. Manipularea este usoara intr-un mediu cu nivel cultural submediocru si deja stresat,umili de situatia proasta generalizata. Asa pot apare falsie ,,guru'',grupari generatoare de dictatori,tot felul de psihopati malefici ce fac rau oamenilor naivi sau disperati.
3
0
sa-mi bag in ei de rusi
2
0
Mai elita mondiala, daca tu asa gandesti despre semenii tai de pe Pamant, gandesti prost. Modul tau de gandire se numeste exploatarea omului de catre om. Eu cred ca tu esti un makedon spurcat caruia i s-a urcat la cap capitalismul salbatic, dar, o sa pieriti cu totii astia care v-ati imbogatit pe spinarea oamenilor nevoiasi si saraci. Sa-ti dea Dumnezeu numai zile fripte de azi inainte si sa ajungi falimentar si cersetor, poate asa o sa gandesti altfel despre semenii tai, oamenii.
4
1
Bai Murphy , dar prost mai esti ... Cum sa vrem sa scapam de prosti ca astia muncesc pentru noi. Jocul l-a inventat un bou si o sa il mazilim pentru asta. Noi avem nevoie de prostime , altfel ce , crezi ca ne vezi pe noi sa dam cu matura pe strada sau sa lucram in mina sau santier ?
3
1
Nu e SUDOKU?
1
0
o data intrat in joc nu mai poti da inapoi.hai sa mio vezi belita pe esofagul mati chiar asa sa fie.eu cred ca ii prosteala pt prosti.
3
4
e doar selectie naturala .asa mai scapam de prosti .sper sa joace cit mai multi jocul asta idiot
5
4
Sa mai scape tara asta de loviti la cap de mititei...nu stiu decat jocuri,telefoane,femei si laba...
6
3
Jocul, daca se poate numi asa, este o arma secreta a psihiatrilor adresata categoriei umane din veriga slaba. Determinarea la suicid se bazeaza pe psihanaliza persoanelor slabe. Este un experiment la nivel mondial al cercurilor malefice. Internetul a inceput sa-si arate adevarata fata inumana, a devenit arma de baza a manipularii maselor la nivel mondial. Scapa cine poate, cine este temeinic pregatit psihic pentru razboiul mondial de lichidare a maselor largi populare, sarace, care incomodeaza elita mondiala. Ei, satanistii mondiali vor sa traiasca in liniste si pace, macelul mondial.
18
2

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102