REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

„Laptele şi cornul", scos din meniul anumitor elevi constănţeni

„Laptele şi cornul", scos din meniul anumitor elevi constănţeni

Replica API 29 iulie 2016 | 00:17 245

Masă caldă la schimb

Masă caldă la schimb

Pe site-ul Ministerului Educaţiei a fost pusă în dezbatere publică o propunere de ordonanţă privind aprobarea Programului naţional de acordarea unui supliment alimentar sub forma unei mese calde pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat. Printre unităţile de învăţământ care vor beneficia de această măsură se află şi Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu“ din municipiul Constanţa, care are învăţământ preşcolar, primar, gimnazial şi liceal şi unde învaţă 1.145 de elevi.

Începând cu anul şcolar 2016-2017, se va acorda, cu titlu gratuit, preşcolarilor şi elevilor din clasele I-VIII fie un pachet, fie o masă caldă/zi, în timpul programului şcolar, în limita unei valori zilnice de 71 de lei/beneficiar. Această sumă include preţul produselor, dar şi cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare a acestora, după caz, urmând să se actualizeze periodic, prin hotărâre a guvernului. La cererea motivată a părinţilor, elevii care, din considerente de natură medicală, culturală ori religioasă/confesională, nu pot accepta pachetul alimentar/masa caldă, vor beneficia de produse alimentare adecvate, în limita unei valori zilnice de 7 lei/elev sau preşcolar. Pentru început, în anul şcolar 2016-2017, acest program naţional va fi implementat doar în 22 de unităţi pilot, beneficiari urmând să fie 5.342 de preşcolari şi elevi. La nivelul judeţului Constanţa, pachet alimentar sau masă caldă vor primi 1.145 de copii incluşi în învăţământul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal care învaţă în cadrul Colegiului Pedagogic „Constantin Brătescu“. Este vorba despre copiii care frecventează cursurile, cei care lipsesc de la ore ratând respectiva masă. La finele anului şcolar, se va realiza o analiză, iar pe baza rezultatelor, guvernul va decide dacă acest program va fi extins la nivel naţional. Trebuie ştiut că, pe durata derulării programului pilot, copiii care beneficiază de pachet sau masă caldă nu vor mai primi „laptele şi cornul” şi nici mărul, acordate tot prin programe guvernamentale. Pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor, masa zilnică oferită la şcoală va conţine numai produse alimentare preparate în conformitate cu cerinţele prevăzute de Parlamentul European şi Consiliul European. Impactul bugetar anual ar fi de 2.478 de miliarde de lei, iar banii vor proveni din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele locale, dar şi localităţile unde se derulează programul pot suplimenta sumele cu bani de la bugetul local.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108