REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Legea JUNGLEI în școli: furturi de telefoane și reglări de conturi în funcție de vârstă

Legea JUNGLEI în școli: furturi de telefoane și reglări de conturi în funcție de vârstă

Replica API 28 octombrie 2016 | 09:09 217

sursa foto ziarulnational.md

Generațiile tinere par ușor de necontrolat! În județul Constanța se desfășoară de la an la an acțiuni de prevenire și combatere a infracționalității și violenței în școli. În pofida acestui lucru, elevii constănțeni continuă să desfășoare activități ilegale în unitățile școlare. Furturile de telefoane mobile sunt “preferate” de cei aflați în clase I-VIII, iar violența fizică și verbală, de adolescenți.

În cursul zilei de 27 octombrie a.c., a avut loc o nouă ședință a Colegiului Prefectural. Una dintre subiectele dezbătute a fost cel privind creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactiv și prevenirea delincvenței juvenile atât în unitățile școlare, cât și în zonele adiacente ale acestora. Potrivit lui Adrian Rapotan, împuternicit inspector șef al IPJ Constanța, procentual, se constată o mai mare infracționalitate la nivelul mediului urban decât rural.

“Avem o infracționalitate mai accentuată în mediul urban pe când în mediul rural avem mult mai rare incidente. Tinerii fiind minori nu au răspundere penală sau contravențională în toate cazurile. Ținta și targetul acestui plan este să scădem semnificativ infracționalitatea în mediul școlar”, a explicat Rapotan. Totodată, se identifică și un clasament al tipurilor de infracțiuni săvârșite de elevi, culmea, în funcție de vârstă. “În clasele mici, I-VIII, avem de regulă furturi.

La ora actuală, copiii vin cu la școală cu telefoane mobile performante, cu tablete, cu alte bunuri care sunt tentante. Peste 70% din furturile care au fost comise în unitățile școlare au fost furturi de telefoane mobile, furate de un elev de la alt elev. De regulă, este destul de greu ca aceștia să fie trași la răspundere penală pentru că ei nu răspund. În clasele mai mari de liceu, avem și o anumită predispoziție la un soi de criminalitate, de violență, bătăi, anumite reglări de conturi. Ceea ce este de reținut este că aceste conflicte nu au geneză pe activitatea de învățământ sau pe problematica din școala respectivă. De regulă, vin alți tineri, din alte școli să se răzbune”, a adăugat inspetorul șef al IPJ Constanța.

Diana NEAȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367