REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Libanezii evazionişti din port au zeci de mii de hectare de teren şi ferme de animale în Constanţa

Libanezii evazionişti din port au zeci de mii de hectare de teren şi ferme de animale în Constanţa

Replica API 18 august 2012 | 00:00 1173

Implicaţi în fuga lui Omar Hayssam şi apropiaţi ai fostului soţ al Oanei Mizil

Implicaţi în fuga lui Omar Hayssam şi apropiaţi ai fostului soţ al Oanei Mizil

Afaceriştii libanezi săltaţi vineri dimineaţă de DIICOT, în urma unor descinderi în mai multe judeţe din ţară, precum şi în Portul Constanţa, au afaceri de zeci de milioane de euro la malul mării şi în Dobrogea. Firmele controlate de capii reţelei de evazionişti destructurate de procurori, libanezo-britanicii El Khalil Jihad şi Youssef Laoun, deţin câteva zeci de mii de hectare de teren în Constanţa, Călăraşi şi Giurgiu, mai multe silozuri în Portul Constanţa şi ferme de ovine şi taurine în localităţile constănţene Mihail Kogălniceanu, Săcele, Peştera şi Crucea. În afară de libanezii mai-sus menţionaţi, se pare că din Constanţa ar fi fost vizat de ancheta oamenilor legii şi cotroversatul om de afaceri Cătălin Trandafir, de la United Shipping Agencyes, asupra căruia vom reveni, cu informaţii, în ediţiile următoare.

Referitor la El Khalil Jihad şi Youssef Laoun, facem precizarea că sunt stabiliţi în România imediat după Revoluţia din 1989, au relaţii strânse de prietenie cu personaje dintre cele mai variate. Potrivit presei centrale, El Khalil a fost unul din principalii sponsori ai PSD din guvernarea Năstase. De asemenea, libanezul este prezentat ca fiind unul dintre apropiaţii lui Jamil Jimmy Zeaiter Tohme, nimeni altul decât fostul soţ al deputatei Oana Niculescu Mizil, viitoarea doamnă Vanghelie. De fapt, Mizil şi libanezii îşi au "cartierul general" în aceeaşi zonă, toate firmele evazioniştilor având sediul în judeţul Călăraşi, circumscripţia deputatei sus amintite. Tot presa centrală amintea, acum câţiva ani, implicarea lui El Khalil Jihad în fuga celebrului Omar Hayssam, vaporul cu berbecuţi "Mohamad al IV-lea" fiind administrat de una din firmele deţinute de afacerist. El Khalil Jihad declara la un moment dat că a investit peste 100 de milioane de euro în agricultura românească, fiind considerat, de altfel, printre cele mai puternice nume în domeniu, alături de Culiţă Tărâţă, Adrian Porumboiu şi Ioan Niculae. El Khalil Jihad avea câţiva aliaţi cu renume şi în Constanţa, acolo unde au descins şi procurorii DIICOT. Firmele sale (fie că vorbim de Agro Chirnogi SA sau grupul Maria) folosesc mai multe silozuri pentru cereale în Portul Constanţa, anchetatorii "vizitând-ul" vineri pe cel din Dana 45, proprietate a operatorului Minmetal.

Oficial, ce spune DIICOT

Iată şi comunicatul oficial al DIICOT cu privire la gruparea libaneză: "Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.G.P.R. - D.C.C.O. au destructurat un grup infracţional organizat, constituit din 20 de învinuiţi, cetăţeni români şi libanezi, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani, în domeniul operaţiunilor comerciale cu cereale. În acest sens, au fost efectuate un număr de 56 de percheziţii la sediile unor societăţi comerciale precum şi la locuinţele învinuiţilor din judeţele Călăraşi, Ilfov, Constanţa, Timişoara, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti. Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind învinuiţii El Khalil Jihad, 48 de ani şi Youssef Laoun, 38 de ani, ambii având dublă cetăţenie, libaneză şi britanică. Sub coordonarea acestora, membrii grupării au utilizat mai multe societăţi comerciale şi au obţinut beneficii financiare substanţiale, prin crearea de circuite comerciale şi financiare fictive, având drept scop eludarea plăţii impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat. În perioada 2010 - 2011, învinuiţii au realizat exporturi masive de cereale, prin disimularea provenienţei reale a mărfurilor. Astfel, deşi cerealele proveneau din Turcia/Liban, membrii grupării declarau în fals că acestea sunt produse în România şi le exportau către ţări extra-comunitare în scopul de a obţine de la statul român deduceri nelegale de TVA. Învinuiţii realizau operaţiuni de export a unor cantităţi mult mai mari de cereale decât cele menţionate în documentele vamale de export, în această modalitate realizându-se ascunderea sursei impozabile şi externalizarea sumelor de bani reprezentând venituri ale societăţilor exportatoare. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este estimat la suma de 30.000.000 euro. Cercetările au fost efectuate cu sprijinul BCCO Bucureşti. Suportul informativ a fost asigurat de către SRI. La sediul DIICOT vor fi conduse 20 de persoane în vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor sa fie dispuse măsurile legale".

Cristian ANTON, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614