REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Liberalizarea pieței gazelor nu a fost suficient pregătită; prețul a crescut cu 27% într-o singură noapte

Liberalizarea pieței gazelor nu a fost suficient pregătită; prețul a crescut cu 27% într-o singură noapte

Replica API 23 mai 2017 | 00:00 245

BNS:

BNS:

Liberalizarea pieței gazelor s-a realizat fără o pregătire prealabilă suficientă, iar prețurile au crescut cu 27% de la o zi la alta, astfel că OUG 64/2016, care legiferează acest proces, trebuie modificată în Parlament, se arată într-un comunicat al Blocului Național Sindical, scrie AGERPRES.

Comunicatul vine în contexul în care, în aceste zile, în Camera Deputaților se află în dezbatere proiectul de lege pentru aprobarea OUG 64/2016 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012.

"Totodată, începând cu 1 aprilie 2017, România a liberalizat prețul de achiziție al gazelor din producție internă, în relația între producător și furnizori. Până în 2021 liberalizarea va viza și prețul gazului pentru consumatorii casnici. În acest context, în apărarea intereselor consumatorilor dar și ale salariaților din sectorul energetic, am început monitorizarea impactului creat de procesul de liberalizare având în vedere și modul în care autoritățile publice au pregătit acest proces", se arată în comunicatul BNS.

Din punctul de vedere al sindicatelor, acest proces trebuia precedat de pregătirea condițiilor pentru a asigura crearea unui mediu competitiv, transparent și echitabil, atât pentru operatorii din această piață, cât și pentru consumatori, în special pentru cei vulnerabili.

"OUG 64/2016 a reprezentat un pas în acest sens, însă insuficient. Propunerile de modificare a OUG 64/2016, inițiate de membrii Comisiei pentru Industrie și Servicii din Camera Deputaților considerăm că vor putea contribui la transparentizarea și maturizarea pieței energiei. Ca urmare, solicităm tuturor partidelor parlamentare să susțină aprobarea proiectului de lege pentru aprobarea OUG 64/2016, cu propunerile de modificare și completare aprobate de Comisie", potrivit BNS.

Sindicaliștii consideră că liberalizarea prețurilor trebuie să se realizeze cu respectarea cel puțin a următoarelor condiții: garantarea dreptului consumatorilor de a-și alege liber furnizorul, funcționarea unui cadru transparent și nediscriminatoriu de tranzacționare a gazelor naturale, implementarea efectivă a unor măsuri de sprijin pentru clienții vulnerabili.

Neîndeplinirea acestor condiții, ca și lipsa de fermitate în acțiunile autorităților publice în aplicarea prevederilor legale, a determinat ca impactul negativ al liberalizării să fie resimțit chiar din 1 aprilie 2017: prețurile gazelor naturale ofertate de producători și traderi au crescut într-o noapte cu aproape 27%, afectând vizibil consumatorii finali, inclusiv alimentarea cu apă caldă și căldură a populației. Încă din luna aprilie impactul a fost resimțit și în cazul consumatorilor casnici, în condițiile în care în luna aprilie față de luna martie a.c. prețul gazelor naturale a crescut cu 2,5%, mai susține BNS.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367