REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

LOVITURĂ: păgubitul RCA își poate repara mașina dacă nu se face constatarea în 5 zile

LOVITURĂ: păgubitul RCA își poate repara mașina dacă nu se face constatarea în 5 zile

Replica API 16 februarie 2017 | 18:57 663

Păgubitul RCA își poate repara singur autovehiculul dacă asigurătorul nu face constatarea daunelor în termen de 5 zile. De asemenea, reprezentanții firmelor de asigurări sunt obligați să se deplaseze la fața locului pentru efectuarea constatării daunei, indiferent de dimensiunea avariei autovehiculului (inclusiv pentru avarii minore, nu doar pentru autovehiculele avariate major, care sunt nedeplasabile), potrivit unui comunicat remis de Asociația Societăților de Service Auto Independente (A.S.S.A.I.).

Asigurătorul RCA este obligat să se deplaseze în locaţia precizată de către păgubitul RCA pentru efectuarea constatării daunei, indiferent de dimensiunea avariei autovehiculului (inclusiv pentru avarii minore, nu doar pentru autovehiculele avariate major, care sunt nedeplasabile). Asigurătorul este obligat să efectueze constatarea daunei în locul indicat de către păgubit, în termen de 5 zile lucrătoare de la notificarea primită de către păgubitul RCA. De asemenea, în situaţia des întâlnită şi în momentul de faţă, când asigurătorul RCA nu efectuează constatarea daunelor în termenul legal de 5 zile lucrătoare de la notificare, păgubitul RCA poate să procedeze la repararea autovehiculului avariat înainte de efectuarea constatării daunei şi este de preferat, ca înainte de efectuarea reparației, să cheme un expert tehnic auto pentru consemnarea avariilor şi a altor elemente necesare ulterior dosarului de dauna. De menționat este că păgubitul RCA îşi poate efectua reparaţia autovehicului avariat în orice unitate reparatoare autorizată RAR aleasă de către el, indiferent de “recomandările insistente” venite din partea inspectorului de daune. “Contractul RCA da dreptul persoanei prejudiciate, în cazul producerii unui prejudiciu, să se poate adresa pentru efectuarea reparatiei oricărei unităţi reparatoare auto, în condiţiile legii.” Art. 7 (7) – OUG 54/2016.

Asigurătorul este OBLIGAT să achite costul reparațiilor

Asigurătorul este obligat să achite costul reparaţiilor în contul unităţii reparatoare indiferent dacă această are sau nu contract de decontare directă cu asigurătorul RCA. (dacă păgubitul RCA a precizat acest lucru în documentul “Cerere de despăgubire”, care se completează şi depune la asigurătorul RCA după efectuarea reparatiei). Păgubiţii RCA care îşi repară maşinile (în baza unei poliţe RCA emise după dată de 19 Septembrie 2016) au dreptul să îşi închirieze un autovehicul din aceeaşi clasă sau clasa inferioară celui avariat, iar asigurătorul RCA este obligat să achite costul închirierii acelui autovehicul pentru perioada reparaţiilor sau pe toată perioada în care asigurătorul RCA intenţionează să efectueze cercetări privind suspiciunea de fraudă, cercetări ce pot dura 90 de zile, potrivit unui comunicat al A.S.S.A.I..

Recomandări şi informări utile pentru şoferi

Alegeţi-vă singuri service-ul auto care să vă efectueze o reparaţie a maşinii în condiţii de calitate, fără a lăsa altă persoană cu interes (penalizată la salariu) care să decidă calitatea lucrării de reparaţie a maşinii. Unităţile reparatoare partenere ale asigurătorilor sunt constrânse prin contract să accepte piesele puse la dispoziţie de către furnizorii agreaţi de către asigurători (principiul de selecţie fiind “cel mai redus preţ” şi nu calitatea pieselor) sau să ofere discounturi uriaşe asigurătorilor, ceea ce va face imposibilă repararea autovehiculelor cu piese de calitate. Acceptarea variantei inspectorului de daune echivalează cu acceptarea reducerii calităţii reparaţiilor maşinii dvs.Unităţile service partenere ale asigurătorilor nu prevăd în contractul cu asigurătorul şi decontarea serviciilor de închiriere de autovehicule pentru păgubiţii RCA, potrivit A.S.S.A.I..

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum adica, "lovitura"?? Lovitura data cui? Nu a fost sufiecienta hegemonia a Republicii Socialiste Case de Asigurari? Iar aplaudam si ne bucuram in fata starilor de normalitate.....
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367