REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Lucrări de restaurare la Mănăstirea Dervent

Lucrări de restaurare la Mănăstirea Dervent

Replica API 12 februarie 2016 | 23:03 676

Proiect

Proiect

Tudor Marcel, reprezentant al Parohiei Mănăstirea Dervent, a depus un memoriu în vederea obţinerii avizului de mediu pentru proiectul „Restaurarea, conservarea şi dotarea aşezământului monahal de Clasa B-Mănăstirea Dervent“. Proiectul este împărţit în două componente: restaurarea, conservarea aşezământului monahal– mănăstirea Dervent, în cadrul căruia este prevăzută înlocuirea şarpantei şi a învelitorii bisericii vechi şi dotarea aşezământului monahal– mănăstirea Dervent, în care este prevăzută o centrală termică nouă şi un compartiment de incendiu.

În prezent, mănăstirea Dervent, deşi deţine o colecţie impresionantă de obiecte de artă (picturi, sculpturi, cărţi, obiecte de cult), nu dispune de condiţii optime de păstrare a acestora. Lipsa încălzirii pe timpul iernii şi implicit diferenţele mari de temperatura vara – iarnă conduc la deterioararea acestora. De asemenea, lipsa încălzirii pe timpul iernii sau încălzirea necorespunzătoare, repectiv variaţii mari de temperatura – temperatura mare pe perioada funcţionarii cazanului şi temperatura mică la oprirea acestuia, generaza producerea condensului. Umezeală excesivă contribuie la deteriorarea iremediabilă a obiectelor de artă depozitate în muzeu, biblioteca sau demisolul bisericii noi. Mănăstirea Dervent, se arată în memoriu, dispune de sistem centralizat de încălzire, alimentat cu agent termic produs de două cazane pe lemne: unul pentru corpul de chilii vechi şi unul pentru corpul de chilii noi. Cele două cazane sunt de puteri relativ mici şi fac faţă numai pentru încălzirea spaţiilor de cazare, la o temperatura de 15 – 180C. Cazanele funcţionează câteva ore pe zi şi nu functionează pe timpul nopţii decât în cazul temperaturilor extreme, pentru economie de combustibil.

De asemenea, fluxul de pelerini pe timpul iernii este mai redus (30 – 50% din capacitate) din cauza imposibilităţii de asigurare a confortului termic pentru toate spaţiile de cazare. O altă problema ce trebuie rezolvată la mănăstirea Dervent este cea a asigurării mijloacelor de stingere a incendiilor. Mănăstirea este situată la distanţă de zona locuită a localităţii Lipnita, departe de orice sistem de alimentare cu apă potabilă. Sursă de asigurare cu apă potabilă este un puţ forat cu sistem de pompare. Volumul de apă furnizat din puţul forat este suficient pentru asigurarea apei de consum pentru mănăstire, dar insuficient pentru a asigura apă în caz de incendiu. De asemenea, sistemul de pompare cu este adaptat şi pentru utilizare în caz de incendiu. Într-o situaţie de urgenţă se impune că maşinile de pompieri să asigure şi apă necesară pentru o eventuală intervenţie. Mănăstirea dispune de stingătoare pentru stingere a incendiilor, conform prevederilor legale, dar nu dispune de rezervă intangibilă, staţie de pompare şi hidranţi, pentru a respectă în totalitate prevederile legale. Sistemele de stingere a incendiilor sunt absolut necesare atât pentru protecţia pelerinilor şi a obştei mănăstirii, cât şi pentru protejarea clădirilor, obiectelor de cult şi a colecţiei de artă ale mănăstirii care, în ansamblul sau, constituie monument de patrimoniu.

Pornind de la necesităţile identificate, se consideră oportună dotarea mănăstirii cu următoarele: centrală termică care să asigure necesarul termic determinat pentru mănăstire şi care să funcţioneze automat, într-un mod econimic şi sistem de stingere incendii, cu sursă proprie de alimentare cu apă, staţie de pompare şi hidranţi exteriori. Având în vedere că mănăstirea se autofinanţează, asigurând în acelaşi timp cazare şi masă gratuit pentru pelerini, precum şi investiţia în biserica nouă, nu există posibilitatea de a finanţa invesţiile propuse în prezentul proiect.

O oportunitate pentru realizarea acestora o reprezintă finanţarea în cadrul PNDR – Sub măsură 7.6 - Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural, domeniul de intervenţie DI 6B – “Încurajarea dezvoltării locale în zonele rurale”, spun reprezentanţii lăcaşului de cult, oferindu-se sprijin pentru studii şi investiţii asociate cu întreţinerea, refacerea şi modernizarea patrimoniului cultural şi natural al satelor al peisajelor rurale şi al siturilor de înalta valoare naturală, inclusiv cu aspectele socio-economice conexe, precum şi acţiuni de sensibilizare ecologică.

Această sub-măsură va oferi sprijin financiar pentru protejarea, prin întreţinere, restaurare şi modernizare a obiectivelor de patrimoniu cultural de interes local.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367