REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

LUPTA unei familii din Constanţa pentru a-şi smulge copilul din ghearele drogurilor: “Mergeam noaptea pe străzi şi îl căutam în scările blocurilor!”

LUPTA unei familii din Constanţa pentru a-şi smulge copilul din ghearele drogurilor: “Mergeam noaptea pe străzi şi îl căutam în scările blocurilor!”

Replica API 27 august 2015 | 00:00 633

Centrul Antidrog, portiţa de salvare

Centrul Antidrog, portiţa de salvare

sursa foto: shutterstock

„Lumea drogurilor nu este lumea ta!”- este un slogan al Agenţiei Naţionale Antidrog. Însă, din nefericire, din teribilism şi din pricina anturajului, tinerii ajung să ia parte la experienţe neplăcute şi nu pot ieşi la liman decât cu multă voinţă, cu susţinerea celor dragi şi cu ajutor de specialitate. O familie din Constanţa poate spune că a avut parte de un asemenea episod, fiul ei, de numai 15 ani, căzând pradă etnobotanicelor. Timp de mai multe luni, părinţii au fost disperaţi şi au apelat la toate tehnicile pentru a-şi salva copilul.

În cele din urmă, după nopţi nedormite şi stres, au luat legătura cu specialiştii din cadrul Centrului Regional de Evaluare, Consiliere şi Prevenire Antidrog Constanţa iar acum pot spune cu zâmbetul pe buze că şi-au recuperat băiatul. Astfel, după ce au depăşit acea perioadă cumplită din viaţa lor, au fost de acord să acorde detalii cotidianului „Replica” de Constanţa, în speranţa că alţi părinţi vor avea ceva de învăţat. Totodată, minorul, căruia îi vom spune Liviu, doreşte să tragă un semnal de alarmă care poate va fi recepţionat şi de către alţi tineri.

O familie normală, domiciliată în Constanţa, părinţi tineri şi muncitori care sunt în stare de orice pentru a-i oferi copilului tot confortul. Însă, iată că piedicile nu lipsesc nici dintr-o astfel de viaţă, iar pericolul pândeşte la orice colţ. Liniştea căminului a fost tulburată încă de la finele anului trecut, când în comportamentul minorului de 15 ani, căruia îi vom spune Liviu pentru a-i proteja identitatea, au intervenit schimbări. „Am început să fumez etnobotanice cu prietenii. Nu a fost vreunul care deja fuma, am decis toţi odată.

La început doar să vedem cum e, apoi a devenit dependenţă. Nu conta, ne strângeam ziua, seara, în diferite locuri, inclusiv în scări de bloc şi fumam. Apoi aveam ameţeli, dureri de cap, nu mai vedeam bine, senzaţie de frig, de cap mare, stări de vomă. Alţii râdeau, spuneau că sunt relaxaţi, depinde de fiecare”, ne-a spus Liviu. Acea perioadă este undeva înglobată în negură întrucât nu a putut să ne spună de ce continua să se drogheze dacă avea numai stări de rău.

Dar aici au intervenit părinţii, care au luat parte la tot cu o minte limpede, simţindu-se legaţi de mâini şi de picioare. Totuşi, aceştia au luptat şi au făcut sacrificii doar pentru a-şi salva copilul. „S-a ascuns, bineînţeles. În primă fază am crezut că este vârsta, adolescenţa, că vrea să fie rebel, că este trecerea aceea şi că vrea să ne arate cine e. A început să întârzie, nu mai trecea pe acasă. A început să lipsească de la şcoală, după care am observat schimbări majore în comportamentul său, în sensul că era absent şi nervos.

Atunci ne-am zis că se întâmplă ceva. Am început să-l supraveghem îndeaproape, ne mai uitam şi prin telefonul lui, acolo unde i-am găsit câteva mesaje. Am încercat să mă apropii de prietenul lui cel mai bun pentru a-i cunoaşte anturajul. Da, erau mulţi care se drogau. Atunci ne-am dat seama”, ne-a declarat tatăl lui. Dar Liviu nu recunoştea nimic. Se enerva când era întrebat şi încerca să evite orice discuţie. A început să lipsească şi mai mult de acasă, chiar şi noaptea. La un moment dat chiar a fugit de la domiciliu.

Pentru a fi mereu în gardă, mama minorului a renunţat la serviciu

Văzând că nu ajung la nici un rezultat, părinţii au început să-l urmărească, să discute din ce în ce mai mult, dar pe un ton calm. „Nu aveai cu cine, te uitai efectiv prin el. Zicea: da, da, şi apoi făcea ce voia el. Nu a fost de la început aşa, cu timpul a devenit. Vorbeam ore în şir cu el dar degeaba. A fost foarte greu pentru că nu mai ştiam ce să facem. Ajunsesem să ne certăm între noi, să dăm vina unul pe altul, dar nu în faţa lui. Venea târziu acasă, se droga şi uita să mai vină. Soţul începuse să ia scările de bloc la rând pentru a-l căuta. Încercam să căutăm soluţii, analizam situaţia pe toate părţile şi nu mai ştiam ce să facem, că de vorbit cu el, vorbisem în toate modurile”, ne-a spus mama lui Liviu.

Întrucât avea mereu parte de discuţii, minorul a şi fugit de acasă. „A spus că suntem părinţi răi, că nu-l înţelegem. Ne-a lăsat un bilet în care ne-a spus lucrurile acestea, şi-a luat hainele şi a fugit de acasă. Ne-a spus că i-am dat prea multă libertate şi nu a ştiut ce să facă cu ea. Aşa a înţeles el. Noi am avut încredere în el şi avem în continuare, motiv pentru care, da, i-am dat libertate. Dar nu ne gândeam că se va ajunge la aşa ceva”, a mai spus femeia. Atunci, familia l-a căutat disperată peste tot, găsindu-l ulterior într-un parc, alături de mai mulţi tineri. Consumau băuturi alcoolice.

Dar calvarul nu s-a oprit aici, motiv pentru care tatăl a decis să meargă la Poliţie, acolo unde a relatat tot. „Am spus că se droghează, cine, unde, tot. Am luat legătura şi cu părinţii celorlalţi copii, le-am spus tot. Nu mai ştiam ce să fac, eram disperat”, ne-a mărturisit bărbatul. Oamenii se învinuiesc acum pentru faptul că i-au acordat prea multă libertate, dar şi bani de buzunar, cu care îşi cumpăra droguri. Însă, când nu i-au mai dat, au avut „grijă” prietenii să-l aprovizioneze, pe principiul „Hai să fumăm că azi am eu”. În plus, pentru a fi mereu în gardă, mama minorului a renunţat la serviciu.

Centrul Antidrog din Constanţa, „portiţa” care a redat familiei armonia

Încet - încet, Liviu a început să recunoască faptul că fumează etnobotanice. Nu a cerut niciodată ajutor în mod direct, dar parcă sufletul său striga. „Aveam discuţii lungi cu el, dar nu în casă. În locuri publice. În maşină, în parcare. Vorbeam ore în şir, prieteneşte, după fiecare episod. Atunci mi-a spus că nu mai vrea să fumeze dar nu ştie ce să facă. Atunci am luat decizia, cu soţia mea, să mergem la psihologul şcolii, care ne-a îndrumat către Centrul Regional de Evaluare, Consiliere şi Prevenire Antidrog Constanţa. Am vorbit şi cu el, mai pe ocolite, şi a acceptat să vină la consiliere. Era în aprilie.

Acum pot spune că mi-am recăpătat copilul”, a spus tatăl. Menţionăm că în cadrul Centrului Antidrog din Constanţa îşi desfăşoară activitatea o echipă multidisciplinară formată din jurişti, psihologi, specialişti în prevenirea criminalităţii şi specialişti în educaţie/învăţământ. Urmează ca această echipă să fie completată în perioada imediat următoare cu un medic şi un asistent social. În momentul de faţă, Centrul are 58 de beneficiari. Majoritatea este formată din bărbaţi, cu vârste între 20 şi 35 de ani. Principalele droguri care se regăsesc în consumul acestora sunt marijuana şi etnobotanicele.

Totodată, precizăm că sursele de referire sunt fie din propria iniţiativă, DIICOT, conform legii 143/2000 dar şi Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa. Serviciile Centrului Antidrog sunt gratuite şi confidenţiale. Pentru orice informaţie puteţi suna la 0241.555.105, trimite un email la cpeca.constanta@ana.gov.ro sau puteţi merge la sediul situat pe Aleea Mimozelor nr. 4, zona City Park Mall.

Trecuţi prin experienţe neplăcute, părinţii ne-au spus după ce se recunoaşte un consumator de etnobotanice

Din dorinţa de a-i ajuta şi pe ceilalţi părinţi care se află în situaţii similiare, părinţii lui Liviu au precizat că este foarte important ca aceştia să discute cu ei. „Trebuie să discute mult cu ei. Să nu-i certe atunci când vin drogaţi pentru că se izolează şi mai mult. Trebuie să-i lase să se calmeze, să treacă episodul şi apoi să discute în linişte. Susţinerea este foarte importantă. E greu, ştim, e cumplit, dar trebuie răbdare şi calm. Şi, da, în primul rând trebuie să ceară ajutor de specialitate. Să ia legătura cu specialiştii de la Centrul Antidrog din Constanţa. Aici am fost şi noi învăţaţi cum să procedăm, cum să ne comportăm.

Pentru că eram distruşi. Eram nervoşi, nu ştiam ce să facem, cedam. Psihologii ne-au învăţat şi am reuşit să o scoatem la capăt. Da, şi noi am fost consiliaţi şi am abordat un altfel de comportament. Îi mulţumim din suflet doamnei psiholog (Carmen Lipan – n.r.)”, au spus aceştia. De asemenea, au precizat şi câteva detalii după care se pot recunoaşte consumatorii de etnobotanice. „Au ochii tulburi, sunt absenţi. Evită se te privească în ochi, poartă hanorace cu glugă vara, sunt deranjaţi de lumină şi îşi schimbă obiceiurile”, a spus tatăl. Liviu a adăugat:

„Da, există o senzaţie de frig, frisoane. Din cauza aceasta mă îmbrăcam mai gros decât ceilalţi. Hanorac şi glugă mereu trasă pe cap. Evitam să mă uit în ochii unei persoane de teamă că şi-ar da seama, că m-ar putea citi. Înainte ascultam rock, dar apoi am început să ascult rap. Cu înjurături cu îndemn către fumat”. Menţionăm că după ce a intrat în programul de consiliere al Centrului, minorul a mai avut unele „scăpări” dar s-a simţit vinovat şi a discutat cu părinţii. A renunţat la anturajul pe care-l frecventa, a intrat la liceu cu o medie mare şi s-a angajat pe timp de vară. Din primii bani şi-a cumpărat un telefon mobil, ne-a spus Liviu foarte mândru. În plus, acesta s-a lăsat şi de tutun.

În ce constă ajutorul dat de Centrul Antidrog din Constanţa

„Consumul de droguri, prin efectele sale devastatoare, constituie o problemă cu care ne confruntăm din ce în ce mai mult. Populaţia vulnerabilă este formată din adolescenţi şi tineri, care sunt mult mai deschişi către nou, predispuşi către experienţe noi. Putem spune că nu sunt informaţi îndeajuns, uneori nu sunt informaţi corect şi din această cauză poate exista un efect care se vede. Aici subliniez linia prevenirii, care este foarte importantă. Este foarte important dacă tinerii vin la noi de bună voie, pentru că asta înseamnă că vor ajutor şi sprijin. Am avut şi astfel de cazuri, am avut şi care au venit trimişi de familie, prieteni.

Pentru ei este ceva nou şi sunt speriaţi. Dar, după prima şedinţă, relaţia dintre psiholog-terapeut cu beneficiarul se vede. Încep să vină, sunt punctuali. Terapia diferă de la caz la caz şi constă în şedinţe de consiliere individuale, de familie, dar şi de grup. Un rol foarte important în aceste demers îl are familia, sprijinul familiei”, a declarat Carmen Lipan, psiholog în cadrul Centrului Regional de Evaluare, Consiliere şi Prevenire Antidrog Constanţa. Tot aceasta a spus că beneficiarii centrului au fost cuprinşi într-un nou proiect.

„Încercăm să-i ajutăm nu numai pe partea de consiliere. Toţi beneficiarii noştri au fost cuprinşi în cadrul unui proiect care se numeşte Egalitate pe piaţa muncii, proiect pilot în sprijinirea persoanelor vulnerabile, cu scopul orientării profesionale. Aceştia au primit asistenţă şi consiliere atât în ceea ce priveşte reorientarea în carieră cât şi motivarea de a se integra sau reintegra pe piaţa muncii.

Au beneficiat de consiliere individuală sau de grup, unde au învăţat să redacteze un CV, o scrisoare de intenţie, cum să se prezinte la un interviu”, a mai spus psihologul. Astfel, pentru orice orice informaţie puteţi suna la 0241.555.105, trimite un email la cpeca.constanta@ana.gov.ro sau puteţi merge la sediul situat pe Aleea Mimozelor nr. 4, zona City Park Mall. Serviciile Centrului Antidrog sunt gratuite şi confidenţiale.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102