REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Macovei cere verificarea tezelor de doctorat ale demnitarilor

Macovei cere verificarea tezelor de doctorat ale demnitarilor

Replica API 4 septembrie 2015 | 21:51 223

Monica Macovei

Europarlamentarul Monica Macovei solicită, din nou, ministrului Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, să demareze acțiunea de verificare a tezelor de masterat și de doctorat ale demnitarilor, începând cu membrii Guvernului și ai Parlamentului, precum și ale persoanelor cu funcții de conducere în instituțiile publice. Monica Macovei solicită, de asemenea, anularea tezelor de doctorat plagiate; anunțarea publică a membrilor comisiilor de evaluare; transparență din partea Ministerului Educației privind solicitările depuse în baza Legii 544/2001 privind tezele de doctorat coordonate de ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. Monica Macovei solicită și modificarea prevederii care stabilește în prezent că tezele de doctorat ale demnitarilor sunt analizate de Consiliul din subordinea Ministerului Educației și trecerea acestei competențe la Comisiile de Etică ale universităților la care au fost obținute titlurile academice. Solicitarea adresată ministrului Educației a fost înregistrată astăzi, cu nr. 49381/03.09.2015, la Ministerul Educației și Cercetării Științifice.

Redăm integral conținutul acestei scrisori: “Domnule ministru, revin cu solicitarea, lansată public, pe 16 decembrie 2014, Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, de a verifica lucrările de masterat și de doctorat ale demnitarilor, începând cu membrii Guvernului și ai Parlamentului, și de a le anula pe cele plagiate. Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice nu a comunicat până acum public nici dacă a efectuat verificări și care sunt rezultatele, și nici măcar dacă a început vreo verificare. În ultima perioadă, au apărut mai multe informații în presă privind teze de doctorat cu suspiciuni de plagiat, aparținând unor persoane publice, membri ai Guvernului sau cu poziții importante în instituțiile statului. Este îngrijorător faptul că Ministerul pe care îl conduceți nu este transparent în legătură cu subiecte de interes public, cum sunt cele legate de integritatea morală și profesională a demnitarilor și a persoanelor cu funcții de conducere în instituțiile statului. Prevederea legală prin care, în cazul unor suspiciuni de plagiat, demnitarii nu sunt analizați de către comisiile universitare de etică, ci doar de Ministerul Educației face cu atât mai necesară o transparență deplină din partea ministerului și o verificare temeinică a suspiciunilor semnalate public.Din acest punct de vedere, este inacceptabil ca Ministerul Educației să nu comunice public componența comisiilor care decid dacă teza de doctorat a unui demnitar este sau nu plagiată. Cazul recent este cel al analizării tezei de doctorat a viceprim-ministrului Gabriel Oprea, Ministrul Afacerilor Interne, fără a se preciza cine a evaluat această teză. Mai mult decât atât, există în spațiul public mai multe nemulțumiri legate de faptul că Ministerul Educației și Cercetării refuză să pună la dispoziția persoanelor care solicită, pe baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, în termenul legal, informații privind tezele de doctorat coordonate de viceprim-ministrul Gabriel Oprea”.

Macovei îi solicită ministrului următoarele: verificarea lucrărilor de masterat și de doctorat ale demnitarilor, începând cu membrii Guvernului și ai Parlamentului, precum și ale persoanelor cu funcții de conducere în instituțiile publice; anularea tezelor de doctorat plagiate; anunțarea publică a membrilor comisiilor de evaluare; respectarea de îndată a Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, prin punerea la dispoziția persoanelor interesate a informațiilor solicitate privind tezele de doctorat. modificarea prevederii care stabilește în prezent că tezele de doctorat ale demnitarilor sunt analizate de Consiliul din subordinea Ministerului Educației și trecerea acestei competențe la Comisiile de Etică ale universităților la care au fost obținute titlurile academice. Universitățile sunt singurele în măsură să recunoască și să repare o situație de malpraxis academic, pentru că sunt în joc onoarea și credibilitatea lor. Ministerul are o conducere numită politic și există riscuri majore să protejeze demnitari, un exemplu putând fi chiar situația de față. Răspunsul la aceste solicitări este singura dumneavoastră soluție pentru a repara o parte din pagubele de imagine și credibilitate aduse învățământului universitar și mediului academic din România. Recent, oficiali ai Universității din Bucureşti au semnalat, referindu-se la teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta, față de care Comisia de Etică a Universității a stabilit că este plagiată, faptul că “pagubele de imagine pentru universitatea românească produse de acel caz din 2012 sunt uriașe: români care s-au realizat în materie academică în străinătate au fost chestionați acolo - din Israel, până în America - în legătura cu modul în care se iau și se dau doctoratele în România”. Este evident că cei care au de suferit de pe urma imposturii din jurul tezelor de doctorat sunt oamenii corecți, educați, care au muncit și au investit în cariera lor academică. Împotriva acestor oameni onești acționează Ministerul Educației și Cercetării prin comportamentul netransparent pe care îl arată. Cu stimă, Monica Macovei, deputat în Parlamentul European”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614