REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Mai au voie poliţiştii locali să aplice amenzi?

Mai au voie poliţiştii locali să aplice amenzi?

Replica API 24 iunie 2017 | 00:00 282

Poliția Locală a stârnit controverse încă de la înființarea ei, de multe ori civilii neputând să facă diferenția între Serviciul subordonat Primăriei și Inspectoratele din cadrul MAI. O altă speță "fierbinte" a fost cea legată de ridicarea mașinilor parcate neregulamentar, șoferii fiind de nemulțumiți de această tehnică. După ce a dispărut din peisaj, a rămas cea de sancționare a șoferilor care își lăsau mașinile alandala. Dar acum și aici sunt multe semne de întrebare.

Este vorba despre o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care, practic, polițistul local nu mai are voie să lase procesul verbal în parbriz, iar apoi să trimită amenda prin poștă. De ce? Pentru că nu mai are voie să solicite datele proprietarului mașinii. Dar dacă dă nas în nas cu șoferul și acesta refuză să prezinte documentele, polițistul local nu poate aplica sancțiunea.

"În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 şi art. 105 pct. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la dispoziţiile art. 7 lit. h) din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 19 iunie 2017", potrivit unui comunicat de presă al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Multumesc daniel replica nu a putut sa explice mai pe intelesul tuturor.
4
0
Din cea ce se intelege au dreptul de a constata contraventii la rutiera dar nu pot solicita date prin posta in scris cu privire la cel care a savrsit contraventia ,in rest au aceleas atributiuni pe linia circulatiei.Legea este abigua si sa nu ne lasam pacaliti nici de nationala sau de locala ,care se razboiesc si isi arata care mai de care uscaciunile manipularea este mare .Daca gresec raspunde penal.Localul daca ma prinde ca am oprit neregulamentar na-m sa ma cert cu el dar in schimb ,dar in schmb am sa-i fac plingere penala sa vad daca mai are competente pe rutiera.
9
1
Cred ca nici tu nu intelegi ce ai vrut sa spui in articol. Mai citeste, mai invata si apoi da-ti cu parerea.
8
1
La noi in Mangalia politia locala stie sa dea numai amenzi,Ce vor face boschetarii in frunte cu Angelescu,vom vedea...
4
4
Datoria de dreptate cere sa fim obiectivi. Din continutul deciziei iccj reiese ca nu vor mai aplica sanctiuni conf oug 195 pentru necomunicarea datelor solicitate. Nu incercati sa interpretati si sa dati o alta conotatie.
12
1
Si asa sunt niste inculti paznici
9
14

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614