REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Mai mulţi funcţionari din cadrul CJC, „săltaţi” de DNA Constanţa

Mai mulţi funcţionari din cadrul CJC, „săltaţi” de DNA Constanţa

Replica API 27 noiembrie 2015 | 14:48 391

Mai mulţi funcţionari din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa dar şi un afacerist au intrat în vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Astfel, Constantin Dima a fost reţinut pentru 24 de ore, pe când funcţionarii Dorin Răzvan Ripiciuc, Daniela Elena Dumitrescu şi Aurica Stoian au fost puşi sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. La mijloc este vorba despre abuz în serviciu, constituire a unui grup infracțional organizat, obţinere ilegală de fonduri, evaziune fiscală şi spălare de bani, totul legându-se de un proiect privind restaurarea sitului arheologic Capidava.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale AnticorupţieServiciul Teritorial Constanţa au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 26.11.2015, ora 14:15, până la data de 27.11.2015, ora 14:15, a inculpatului Constantin Dima, administrator al unor societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată, obținere ilegală de fonduri, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, pălare a banilor. De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 26 noiembrie 2015, față de inculpații Dorin Răzvan Ripiciuc, Daniela Elena Dumitrescu şi Aurica Stoian, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Falsificare de documente în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi de la bugetul CJC

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 18.05.2015 – 10.09.2015, în contextul unui proiect privind restaurarea sitului arheologic Capidava, inculpatul Constantin Dima, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a falsificat mai multe documente în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi de la bugetul Consiliului Judeţean Constanţa. Acest lucru a fost posibil şi din cauza contribuţiei pe care au avut-o ceilalţi inculpaţi, în calitate de membri ai Comisiei de Evaluare a Ofertelor din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, care, cu ocazia organizării licitaţiei în scopul atribuirii proiectului menţionat, au îndeplinit în mod defectuos mai multe acte legate de exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin respingerea ofertei depusă o firmă, ca fiind neconformă şi inacceptabilă şi ulterior, atribuirea contractului respectiv, societăţii administrate de inculpatul Constantin Dima, deşi preţul propus de această societate era cel mai mare. Prin această conduită, inculpaţii au vătămat drepturile și interesele legitime ale firmei a cărei ofertă a fost respinsă, favorizând societatea administrată de inculpatul Dima Constantin, care a obținut foloase necuvenite. Astfel, în perioada iulie – octombrie 2015, Dima, împreună cu alte persoane, oameni de afaceri, au constituit un grup infracțional având ca scop comiterea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor. Concret, aceştia au înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le controlau cheltuieli nereale reprezentând sume facturate pentru operațiuni comerciale în fapt inexistente. Astfel, au diminuat baza impozabilă, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 3.659.373,44 lei (taxa pe valoarea adăugată în sumă de 2.195.624,06 lei şi impozit pe profit în sumă de 1.463.749,38 lei). În aceeaşi perioadă, sumele de bani primite în modalitatea amintită mai sus, sub formă de fonduri europene şi de la bugetul local, au fost transferate în scopul disimulării originii lor ilicite. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale. Referitor la inculpații Dorin Răzvan Ripiciuc, Daniela Elena Dumitrescu şi Aurica Stoian, față de care s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, în conținutul măsurii, între obligațiile impuse figurează și aceea de a nu desfăşura activitatea în exercitarea căreia au săvârşit fapta, respectiv aceea de membru în comisiile constituite în legătură cu atribuirea contractelor de achiziţie publică.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102