REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Mai mulţi preoţi din Constanţa cer schimbarea din funcţie a lui IPS Teodosie

Mai mulţi preoţi din Constanţa cer schimbarea din funcţie a lui IPS Teodosie

Replica API 27 octombrie 2016 | 00:20 739

Scrisoare deschisă

Scrisoare deschisă

Mai mulţi preoţi din Constanţa au trimis o scrisoare deschisă către membrii Sfântului Sinod al BOR, prin care au semnalat mai multe nereguli, printre care şi legate de salarii, cu menţiunea că vor ca IPS Teodosie să fie schimbat din funcţie. Ulterior, Arhiepiscopia Tomisului a trimis un comunicat de presă prin care a specificat că IPS Teodosie nu are nici o legătură cu acordarea de salarii preoţilor din parohii, deoarece preoţii sunt angajaţii parohiilor respective. Ei îşi iau salariile din veniturile proprii ale parohiilor, nu de la Arhiepiscopie, semnând pe statele de plată ale parohiilor. Conform Statutului BOR, Art. 64, alin. (1): „Parohul este administratorul întregii averi parohiale mobile şi imobile împreună cu Consiliul parohial, sub controlul Centrului eparhial, şi răspunde canonic-disciplinar şi administrativ-bisericesc în faţa acestuia”.

„Prin urmare, IPS Teodosie nu poate opri acordarea salariilor către preoţi, acestea fiind acordate direct de către parohie, prin paroh. 2. În privinţa contribuţiilor salariale venite de la Stat, nici acestea nu pot fi oprite de către IPS Teodosie, întrucât acestea vin direct în unităţile imediat superioare parohiilor, protoieriile, de unde preoţii le ridică, pe semnătură proprie. 3. Afirmaţia că: IPS Teodosie dă lumânări în loc de salarii este total falsă. Lumânările sunt bunuri parohiale, nu personale, procurate de la protoierii, nu de la IPS Teodosie. Veniturile realizate din lumânări se duc în bugetul parohiei, de unde se iau salariile. Prin urmare, obligaţia plăţii salariilor o are parohia (prin paroh), nicidecum IPS Teodosie”, se arată în răspunsul Arhiepiscopiei Tomisului.

„Cei ce l-au acuzat pe IPS Teodosie au dat dovadă de o totală lipsă de cunoaștere a regulilor de administrație parohială, inventând subiecte, cu scopul de a intoxica și a genera presiune mediatică în apropierea lucrărilor Sfântului Sinod, profitând de situația juridică a IPS Teodosie, dar și de faptul că publicul larg nu cunoaște regulile de organizare internă a BOR. Îi asigurăm că Sfântul Sinod nu lucrează sub presiunea unor anonime pline de imaginar”, se mai arată în răspunsul Arhiepiscopiei Tomisului.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218