REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

MAMAIA împlineşte 110 ani de la înfiinţare. Cum vi se pare că arată staţiunea acum?

MAMAIA împlineşte 110 ani de la înfiinţare. Cum vi se pare că arată staţiunea acum?

Replica API 28 iulie 2016 | 00:06 226

Amintiri: „Băi de mare la Mamaia, unde cele două sexe se pot admira reciproc!”

Amintiri: „Băi de mare la Mamaia, unde cele două sexe se pot admira reciproc!”

Cea mai populară staţiune de pe litoralul românesc, Mamaia, împlineşte, pe 13 august, 110 ani de când şi-a deschis porţile, 13 august 1906 fiind ziua de inaugurare „Băi de mare la Mamaia, unde cele două sexe se pot admira reciproc!”, aşa suna reclama din acei ani, care atrăgea mii de turişti.

Staţiunea Mamaia este cea care dă culoare litoralului românesc, este punctul central de atracţie, unde sute de mii de turişti îi calcă, în fiecare an, pragul. Anul acesta, staţiunea împlineşte 110 ani şi este necesar, aşadar, trasarea unor scurte repere istorice. Încă din secolul al XX-lea, Mamaia a fost principalul punct de atracţie, în care “distracţiile” se ţineau lanţ. Ceea ce diferenţiază Mamaia timpului nostru de cea din secolul precizat, este schimbarea de mentalitate care se reflectă în costumele de baie ale turiştilor sosiţi pe plajă. Dacă în secolul XX costumele femeilor puteau fi, mai degrabă, comparate cu nişte rochii iar pantalonii scurţi şi tricourile fără mâneci alcătuiau ţinutele bărbaţilor, în 2016 costumele de baie au devenit din ce în ce mai extravagante urmărind să denote, mai degrabă, sexualitatea femeii. Un alt aspect important constă în aspectul plajelor.

În acea vreme, plajele erau foarte înguste, cu faleze înalte, amenajate în zona actualelor staţiuni de la sud de Portul Constanţa. În secolul XX, autorităţile au înfiinţat, la 5 km de nordul oraşului, mai exact în locul care desparte Marea Neagră de lacul Siutghiol, noi staţiuni în care predominau construcţiile din lemn asemenea unor cabine, care erau reunite sub două pavilioane, terminate cu câte un foişor şi o punte care înainta spre mare. În anul 1912 apar “băile populare” construite în locul celor vechi, de către Primăria Constanţa, pentru cei cu un mai mic potenţial financiar.

În acest sens, apare o propunere din partea proprietarului de băi moderne, Morfi Papastavru, “Subsemnatul Morfi Papastavru, proprietar al băilor moderne din localitate, fiind informat că Primăria doreşte a construi băi populare în acest oraş pentru a deservi populaţiunea săracă, am onoarea de a vă aduce la cunoştinţă că suma de patruzeci şi opt mii lei este cea pe care Primăria trebuie să o înscrie la cheltuieli în fiecare an, în bugetul ei. Veniturile ce ar putea produce această bae, socotind că băile ar servi 100 de persoane pe zi şi ar costa o bae 25 de bani, adaug că toate aceste prevederi de cheltuieli cu personalul, Primăria ar avea de suferit un deficit de 30.000 de lei pe fiecare an. Vă propun ca în loc să se construiască de Primărie, binevoiţi a-mi acorda mie concesiunea construirei şi exploatarei acestei băi pe locul băilor vechi ce le am şi cari deja funcţionează pentru acest scop. Mă angajez a construi cu capitalul meu baea populară, pentru care mi se va plăti anual o sumă de 10.000 de lei, plus apa şi iluminatul electric gratuit. Aceasta pe termen de 20 de ani, în care timp voiu servi băi populaţiei sărace la preţul de 25 bani”, se arată în documentul care face parte din Fondul Arhivistic al Primăriei Constanţa, dosar 17/1912.

Mamaia începe, însă, să se dezvolte, mai târziu, odată cu construirea reşedinţei de vară a familiei Regale, în zona Castel. Prima vilă pe litoralul romănesc apare în 1934, Cazinoul îşi deschide porţile în 1925, iar primul hotel care apare, este actualul Rex, în 1936. O altă diferenţă faţă de vremurile de atunci este că, în prezent, staţiunea arată mai degrabă a cartier, cu multe clădiri – hoteluri, blocuri etc.

Diana DONISANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367