REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Mânăstirea din Lipniţa, sfinţită de ierahii din Bulgaria şi România

Mânăstirea din Lipniţa, sfinţită de ierahii din Bulgaria şi România

Replica API 21 august 2014 | 00:00 382

O icoană adusă de la Muntele Athos va rămâne în judeţul Constanţa

O icoană adusă de la Muntele Athos va rămâne în judeţul Constanţa

Mănăstirea "Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul" din Lipniţa va îmbrăca duminică, 24 august, începând cu ora 07.45, haine de sărbătoare. Au fost finalizate lucrările de construcţie ale bisericii mănăstirii, iar duminică va avea loc slujba de sfinţire. Aceasta va fi oficiată de un sobor de ierarhi din Bulgaria şi România. Vor fi alături de I.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi P.S. Teodosie, vicar al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Bulgare, P.S. Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului. De asemenea, este aşteptat să participe la eveniment şi I.P.S. Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei.

Credincioşii vor putea participa la procesiunea întâmpinării icoanei Maicii Domnului "Tricherousa" (cu trei mâini) care va fi adusă din Sf. Munte Athos şi va rămâne definitiv la mănăstirea Lipniţa. Icoana este o reproducere a originalului Panaghia Tricherousa, cunoscută drept "Icoana Maicii Domnului cu trei mâini". Potrivit tradiţiei, icoana a aparţinut Sfântului Ioan Damaschin. După ce în lupta cu iconoclaştii sfântul a luat apărarea icoanelor, ereticii i-au tăiat mâna dreaptă. Căzând înaintea icoanei, Sfântul Ioan s-a rugat Maicii Domnului, iar Fecioara Maria l-a vindecat. Drept recunoştinţă şi în amintire acestei minuni, Sf. Ioan Damaschin a adăugat la icoana Maicii Domnului o mână din argint, în partea de jos a icoanei. Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul - Lipniţa a luat fiinţă în noiembrie 2004, fiind situată pe drumul naţional Constanţa - Ostrov (DN3), între mănăstirile "Sfântul Apostol Andrei" şi Dervent. Noua mănăstire a pornit de la un simplu grajd, donat de Danciu Stelian, în care a fost amenajat un paraclis şi un corp de chilii. În octombrie 2005 a început construirea casei monahale pe pământul donat de Primăria comunei Lipniţa, iar în ziua de 29 august 2006 a fost pusă piatra de temelie a bisericii cu hramurile Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august) şi Sfântul Mucenic Dasie (20 noiembrie). Tot atunci au fost sfinţite două clopote donate mănăstirii de către Elena Simuloiu. Pe data de 6 iulie 2006, I.P.S. Ilarion, Mitropolit de Silistra (Bulgaria), a dăruit aşezământului monahal dobrogean o părticică din moaştele Sfântului Mucenic Dasie. Sfântul Mucenic Dasie este un martir dobrogean trăitor în secolele III-IV, care a primit cununa muceniciei în ziua de 20 noiembrie 304. În ziua de 29 august 2009 a fost sfinţit paraclisul de la demisolul bisericii, închinat "Sfântului Mucenic Dasie". Paraclisul este placat cu piatră şi împodobit cu pictură bizantină, reprezentând sfinţi dobrogeni şi scene din viaţa Sfântului Mucenic Dasie. Pictura a fost realizată în tehnica alsecco acrilico de către pictorul Adrian Botea. Biserica mănăstirii a fost construită între anii 2006 şi 2014, după planurile arhitectului Ion Bârlădeanu şi ale inginerului Gheorghe Oprea şi a fost pictată în tehnica frescă de către pictorii Adrian Botea, Elena Chertif şi Florin Iacob. Arhitectura bisericii este o îmbinare între stilul bizantin şi stilul tradiţional dobrogean, fiind construită sub formă de cruce şi acoperită cu olane. În cadrul aşezământului funcţionează un atelier de croitorie şi broderie bisericească în care maicile confecţionează veşminte preoţeşti şi pentru biserici.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218