REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Manifestările de Ziua Marinei, urmărite de mii de oameni, la Constanţa

Manifestările de Ziua Marinei, urmărite de mii de oameni, la Constanţa

Replica API 16 august 2012 | 00:00 102

Jocuri marinăreşti, salvări pe mare, zeul Neptun şi nimfe

Jocuri marinăreşti, salvări pe mare, zeul Neptun şi nimfe

Ziua Marinei a venit la Constanţa cu multă agitaţie. Mii de persoane au dat buluc în Portul Turistic Tomis, pentru a participa la evenimentele special organizate, ceea ce a dus la un blocaj rutier în toată zona ce împrejmuieşte Piaţa Ovidiu. Spectacol pe apă, în aer şi la sol, au fost elementele care au animat atmosfera, transformând-o în una incendiară. Nu au lipsit nici incidentele, spiritele încinse sau vânzătorii ambulanţi. De asemenea, prezente la eveniment au fost şi nume importante ale României, precum Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, autorităţi locale, reprezentanţi ai cultelor. Acestora li s-au alăturat şi personaje pitoreşti, de genul Irinel Columbeanu, Miron Cozma, Marinela Niţu - o doamnă care s-a prezentat în toată... splendoarea ei, cu o rochie mulată, cu dantelă şi un trandafir roşu pus la gât.

Încă de la primele ore ale dimineţii de miercuri, oamenii s-au îmbulzit, cu mic, cu mare, doar să prindă un loc în faţă pentru a putea privi în tihnă demonstraţiile legate de marele eveniment, şi anume Ziua Marinei. Bulevardul Ferdinand a fost ca şi blocat, oamenii fiind nevoiţi să petreacă o bună bucată de timp până la accesul din Portul Tomis. Odată ajunşi pe faleza de la Cazino, îmbulzeala a devenit şi mai mare, fiecare alergând care încotro, peisajul transformându-se, mai degrabă, în unul apocaliptic. După ce lucrurile s-au aşezat şi vizitatorii şi-au ocupat locurile de după gardul de protecţie, strategic amplasat, atmosfera s-a mai calmat. Dincolo de gard, în tribuna oficială, invitaţii de seamă, îmbrăcaţi la patru ace, îşi ocupaseră deja scaunele şi urmăreau evenimentele. Primul exerciţiu demonstrativ, "Forţele Navale Române 2012", a avut loc pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, la care au asistat oficialităţi centrale şi locale, după ceremoniile religioase săvârşite de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. De asemenea, în cooperare cu Autoritatea Navală Română, echipajele Poliţiei de Frontieră şi trei nave ale Gărzii de Coastă, nava maritimă Ştefan cel Mare, Shaldag şi o ambarcaţiune de remorcaj-salvare au participat la un exerciţiu de stingere a unui incendiu şi de căutare şi salvare a echipajului unei nave, aflate în pericol, pe mare. Portul Turistic Tomis a fost animat, în continuare, de jocuri marinăreşti, care s-au desfăşurat între orele 13.00 - 15.00, iar seara s-a lăsat cu aprinderea pavoazului electric la navele militare. De asemenea, între orele 22.10 şi 22.50, pe traseul Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu - Primăria Constanţa a avut loc retragerea cu torţe, ceea ce semnifică închiderea evenimentelor. De menţionat este şi faptul că surpriza a constat în apariţia în costume de baie a mai multor fete, ce îl însoţeau pe Zeul Neptun.

VIP-uri la Ziua Marinei

Printre oficialităţile prezente la evenimentele descrise mai-sus s-au numărat Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, fostul premier Călin-Popescu Tăriceanu, viceprimarul Decebal Făgădău, muftiul Iusuf Muurat, senatorul PSD Nicolae Moga şi mulţi alţii. La porţile tribunei oficiale au putut fi zăriţi şi cuplul Marinela Niţu - Miron Cozma. De asemenea, ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu s-a arătat foarte încântat de evenimentul în sine. "Trebuie să vă mulţumesc tuturor că aţi venit într-un număr impresionant de mare. Evenimentul a fost unul complex, care arată profesionalismul militarilor, marinarilor, capacitatea în care ei reuşesc să stăpânească tehnica. Acest exerciţiu reprezintă o garanţie pentru misiunile ulterioare, la care Marina va participa în această toamnă. De asemenea, vă spun că am venit cu mare emoţie la acest exerciţiu, este o zi însemnată pentru oameni", a spus Dobriţoiu. Pe aceeaşi lungime de undă s-a aflat şi senatorul PSD, Nicolae Moga, care s-a arătat destul încântat de cele întâmplate, chiar dacă armata trece printr-o situaţie critică. "Ştim foarte bine că armata trece printr-o perioadă destul de critică, dar totuşi s-a organizat acest eveniment, ceea ce este un lucru bun, nu numai pentru marinarii militari, ci şi pentru ceilalţi marinari. Totul a ieşit foarte bine, toţi s-au descurcat bine. Dumnezeu ne-a ajutat şi cu vremea, marea a fost liniştită", a declarat senatorul Nicolae Moga. Chiar dacă au participat mii de persoane, aglomeraţia fiind inevitabilă, oamenii susţin că le-a plăcut foarte mult şi nu regretă că au bătut drumul. Din această ipostază se desprinde şi Mariana Bordeianu, venită tocmai din Iaşi pentru a asista la evenimentele organizate de Ziua Marinei. "Este foarte plăcut, faţă de alţi ani chiar a fost foarte bine. Sunt din Iaşi şi am sosit aseară (marţi - n.r.) special pentru Ziua Marinei, ceea ce facem în fiecare an, începând din anul 1995. Anul acesta a fost mai mult interes în ceea ce priveşte organizarea. Mi-a plăcut foarte mult", a declarat, pentru "Replica", Mariana Bordeianu, prezentă la Ziua Marinei.

Tricouri şi şepci de marinar, gârlă pe faleza de la Cazino

Cum soarele arzător a ţinut cu tot dinadinsul să se posteze pe cerul de la malul mării, speculanţii nu au întârziat să apară pe faleza de la Cazinou, pentru a mai face un ban. Tricouri de marinar, berete, caschete, şepci, pălării, dar şi magneţi de frigider, tablouri şi figurine din ceramică au împânzit locul cu pricina, fapt pentru care lumea nu a stat prea mult pe gânduri, dând năvală să-şi achiziţioneze câte ceva. Aşadar, mulţimea părea că s-a vorbit întrucât tricourile marinăreşti îţi loveau retina. Cei mai drăgălaşi erau copiii, îmbrăcaţi marinăreşte, care se chinuiau să prindă şi ei câte ceva din demonstraţiile militare. Prezent la faţa locului a fost şi Zeul Neptun, care, contra sumei de 10 lei îţi oferea prilejul de a face o fotografie cu el, la minut. "Până acum nu prea s-a înghesuit lumea. Am făcut vreo 15 poze. Cred că seara va fi mai profitabilă", a declarat, pentru "Replica", Zeul Neptun.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614