REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Marina Română, în doliu

Marina Română, în doliu

Replica API 25 decembrie 2014 | 00:43 206

Cu multă durere în suflete, membrii Clubului Amiralilor îşi exprimă întreaga compasiune şi regretă profund încetarea din viaţă şi ridicarea la sferele senine ale eternităţii a Amiralului Ilie ŞTEFAN. Inima sa, care bătea aşa de cald pentru Marina Română, s-a oprit în ziua de 22 decembrie 2014.

Amintirea Amiralului Ilie ŞTEFAN va rămâne mereu vie în memoria celor care l-au cunoscut. A fost un model de ofiţer, de profesionist, de specialist, de profesor, de diplomat şi de familist. Asemenea oameni care să fie un model, o emblemă şi o personalitate a Marinei Române se nasc o dată la o sută de ani.

A fost un exemplu de modestie, dăruire şi dragoste de mare şi marină şi va dăinui pentru totdeauna în galeria iluştrilor amirali ai Marinei Române. A fost avansat aspirant în anul 1949 şi contraamiral în anul 1971.

A ocupat în mod treptat funcţii importante existente în marină: ofiţer cu navigaţia pe escortor, ofiţer secund pe o navă dragoare de mine, comandant de submarin, şef de stat major al Brigăzii de Apărare a Raionului Maritim, comandantul Divizionului de Vedete torpiloare şi submarine, şef de stat major al Flotilei de Dunăre, comandantul Brigăzii 33 dragaj, comandant al Şcolii Navale, comandantul Centrului de Scafandri şi locţiitor al Comandantului Marinei Militare pentru pregătirea de luptă şi învăţământ.

A coordonat timp de 20 de ani devenirea învăţământului superior de marină şi formarea timp de 2 decenii a tot atâtea generaţii de ofiţeri de marină. Timp de nouă ani în calitate de comandant al Centrului de Scafandri a avizat şi coordonat unele din cele mai importante activităţi ştiinţifice ale acestei unităţi.

A fost ofiţerul şi amiralul cel mai cunoscut şi cel mai apreciat în toată marina militară şi civilă, ştiind să îmbine fericit activitatea militară cu cea didactică, de cercetare ştiinţifică, de publicist şi de familist.

După trecerea în rezervă a desfăşurat o activitate prodigioasă în sprijinul şi folosul Forţelor Navale. A avut o contribuţie importantă la reînfiinţarea Ligii Navale Române, la reeditarea revistei Marea Noastră, înălţarea monumentului Crucea Marinarului, a dus o campanie susţinută pentru dotarea Marinei Române cu un submarin şi a iniţiat o campanie la nivel naţional pentru repararea bricului ,,Mircea”.

Ca o recunoaştere a meritelor sale a fost avansat în acest an prin Decret prezidenţial la gradul de amiral.

A fost un creator, un caracter, un patriot care a iubit cu patimă marea, marina şi ţara.

Cinste lui şi memorie sale. Acum poate pleaca liniştit, fiind încredinţat că numele său va trăi printre noi şi-l vom pomeni cu drag atât cât va trăi o Marină Română.

Bun rămas coleg iubit!

Sincere condoleanţe familie îndoliate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367