REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Mazăre: Dacă se ajunge la exploatarea gazelor de şist în Dobrogea, gigacaloria ar putea fi cu 20-25% mai ieftină

Mazăre: Dacă se ajunge la exploatarea gazelor de şist în Dobrogea, gigacaloria ar putea fi cu 20-25% mai ieftină

Replica API 29 aprilie 2013 | 00:00 379

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat luni că dacă se vor exploata gazele de şist în Dobrogea, constănţenii ar putea plăti gigacaloria cu 20-25% mai puţin, menţionând totodată că aşteaptă o informare din partea reprezentantului companiei Chevron din ţara noastră cu privire la avantajele pe care le-ar avea comunitatea locală în urma respectivelor eventuale exploatări.

"Eu, din câte am discutat, am înţeles că exploatarea nu are loc pe coastă, ci este mai în interior. Şi, doi, am avut o întâlnire cu reprezentantul Chevron şi i-am spus să vină să văd care ar fi avantajele comunităţii locale. Şi a zis 'am înţeles, mă întorc cu temele făcute' şi îl aştept. S-ar putea ca, dacă se ajunge la această exploatare, bineînţeles cu toate avizele de mediu în care eu nu mă bag, să ne livreze gaz ieftin care să se răsfrângă direct în preţul gigacaloriei şi să te coste încălzirea cu 20% mai ieftin sau cu 25%", a afirmat, într-o conferinţă de presă, primarul Constanţei. Acesta a dat drept exemplu SUA, unde de 10 ani se exploatează gazele de şist, ceea ce a dus la efecte pozitive în domeniul economic, în timp ce, conform lui Mazăre, europenii "scârţâie şi dau din nas" cu privire la această exploatare. "Cei la care ne uităm noi şi îi sorbim din priviri ca fiind mult în faţa noastră din punct de vedere democratic şi industrial, americanii, o fac de 10 ani şi au ajuns dintr-o ţară importatoare în una exportatoare de gaze şi pe studiile economice se apreciază că revigorarea economiei americane după criză, ceea ce nu s-a întâmplat în Europa, se datorează în mare parte exploatării gazelor de şist. Şi vă explic de ce: pentru că gazul folosit în economie este de opt ori mai ieftin decât gazul european. Şi atunci e logic că oriunde se foloseşte gaz în industrie, preţul produsului e sensibil mai mic şi atunci este competitiv pe piaţa mondială.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614