REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Mazăre, despre cei care strâmbă din nas la ideea exploatării gazelor de şist: "capra râioasă este cu coada sus"

Mazăre, despre cei care strâmbă din nas la ideea exploatării gazelor de şist: "capra râioasă este cu coada sus"

Replica API 30 aprilie 2013 | 00:00 381

Ministerul Mediului a dat aviz pentru prospecţiuni în Dobrogea

Ministerul Mediului a dat aviz pentru prospecţiuni în Dobrogea

După ce în urmă cu două luni Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, a declarat că România aşteaptă să vadă ce decizie vor lua statele europene în privinţa gazelor de şist în luna martie, luni, la Constanţa, a fost anunţat faptul că Ministerul Mediului a dat aviz grupului american Chevron pentru a începe prospecţiunile în Dobrogea, în privinţa rezervelor de gaze de şist. Vă reamintim faptul că grupul american Chevron a obţinut concesiunea pentru prospecţiuni şi exploatarea gazelor de şist în zona Bârladului şi a Dobrogei în anul 2009.

Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, a declarat luni, la Constanţa, faptul că este de acord cu prospecţiuni în ceeea ce priveşte gazele de şist. "Pentru a ajunge la exploatare trebuie să vedem dacă avem această resursă şi unde o avem, ori fără explorare nu avem cum să identificăm. Deocamdată suntem în faza de explorare, are România sau nu are? Am dat aviz pentru prospecţiuni în Dobrogea, pentru că nu există nici un risc. În primul rând vorbim despre faptul că România, ca şi celelalte state membre ale UE, are nevoie de independenţă energetică. Gazul de şist este una dintre soluţii, care au fost preluate atât de Polonia, care este ca şi stat membru într-un stadiu avansat, cât şi de UK în ultima perioadă, cât şi alte state membre care sunt în faza de prospectare şi de explorare. Din punct de vedere tehnic, orice investiţie trebuie să respecte toate normele şi regulamentele în ceea ce priveşte protecţia mediului. Atât timp cât în ceea ce priveşte explorarea gazelor de şist nu se utilizează metoda de fracturare hidraulică, din punct de vedere al protecţiei mediului nu există nici un risc. Aşa că, atât pentru zona Dobrogea, cât şi pentru celelalte zone unde s-a solicitat de către companiile străine licenţe în ceea ce priveşte prospectarea şi explorarea, din punctul de vedere al mediului se poate elibera acel aviz de mediu, neexistând nici un risc", a declarat Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice. Prima fază a unui proiect ce se va desfăşura pe parcursul a cel puţin 8 ani cuprinde prospecţiunile, verificarea riscului de cutremur, urmată de a doua fază ce durează aproximativ 5 ani şi care cuprinde identificarea resursei pe teritoriul statului, pentru ca abia după primele două faze să fie valorificată eventuala resursă. "Prima fază o reprezintă componenta de prospecţiuni care înseamnă verificarea riscului la cutremur. Faza a doua care durează în medie 5 ani, este faza de explorare, respectiv identificarea resursei pe teritoriul statului membru şi abia a treia fază, după 5 ani, înseamnă exploatarea, adică valorificarea eventualei resurse care se identifică în urma explorării. Din punctul de vedere al Ministerului Mediului vă spun cu toată responsabilitatea şi seriozitatea că nu există risc de mediu în ceea ce priveşte explorarea, deoarece nu se utilizează tehnologia de fracturare hidraulică", a mai adăugat Rovana Plumb.

Am putea plăti gigacaloria cu 20-25% mai puţin, spune primarul Constanţei

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a ţinut să precizeze faptul că americanii o duc mult mai bine decât europenii după perioada de criză mai ales din cauza exploatării gazelor de şist. Totodată, Radu Mazăre a comparat poziţia unora care se opun exploatării gazelor de şist cu o... capră râioasă care stă cu coada sus. "Dacă cei la care ne uităm şi îi sorbim din priviri ca fiind mult în faţa noastră din punct de vedere democratic şi din punct de vedere industrial, americanii o fac de 10 ani de zile şi au ajuns dintr-o ţară importatoare de gaze, o ţară exportatoare şi pe studiile economice se apreciază că revigorarea economiei americane după criză, ceea ce nu s-a întâmplat în Europa, se datorează în mare parte exploatării gazelor de şist. Gazul folosit în economie este de 8 ori mai ieftin decât gazul european. Europenii au strâmbat din nas şi dau din criză în criză, din ţară în ţară şi din mişcări sociale în mişcări sociale. În Spania a ajuns şomajul 27%, iar în rândul tinerilor - 55%. În America lucrurile nu stau aşa. Dacă ei folosesc de 10 ani de zile, nu văd de ce noi... ştiţi cum e, capra râioasă este cu coada sus", a declarat edilul Radu Mazăre. Potrivit primarului Constanţei, dacă se vor exploata gazele de şist, constănţenii ar putea plăti gigacaloria cu 20-25% mai puţin. Acesta a mai menţionat că aşteaptă o informare din partea reprezentantului companiei Chevron cu privire la avantajele pe care le-ar avea comunitatea locală în urma eventualelor exploatări. "Eu din ce am înţeles şi am discutat, exploatarea nu are loc pe coastă, este mai în interior. Am avut o întâlnire cu reprezentantul Chevron şi i-am spus: "Vino să văd care ar fi avantajele comunităţii locale", el mi-a zis: "Am înţeles, mă întorc cu temele făcute", şi îl aştept să se întoarcă cu temele făcute. S-ar putea, ca dacă se ajunge la această exploatare, bineînţeles cu toate avizele de mediu în care eu nu mă bag, să ne livreze gaz ieftin care să se răsfrângă direct în preţul gigacaloriei şi să te coste încălzirea la iarnă cu 20% mai ieftin sau 25%, şi atunci stăm să ne gândim dacă vrem sau dacă stăm şi strâmbăm din nas, din moment ce în America se întâmplă lucrul acesta de 10 ani", a mai adăugat Mazăre.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614