REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Medicul Militaru şi complicii lui au fost arestaţi. Ce se întâmplă cu pacienţii programaţi la operaţii

Medicul Militaru şi complicii lui au fost arestaţi. Ce se întâmplă cu pacienţii programaţi la operaţii

Replica API 17 decembrie 2014 | 00:22 1891

A fost numit cu delegaţie un nou şef al Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară

A fost numit cu delegaţie un nou şef al Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară

Marius Militaru

Situaţie fără precedent la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei! Magistraţii Tribunalului Constanţa au admis cererea procurorilor DNA cu privire la luarea măsurii arestării preventive pentru 30 de zile în ceea ce-i priveşte pe medicii şpăgari Marius Militaru, Nicoleta şi Dorin Arhire.

Directorul medical al unităţii de tratament, dr. Mihnea Avram, intenţionează să externeze pacienţiii programaţi pentru intervenţiile pe cord. „Este regretabil. Vom schimba şeful secţiei, gărzile şi vom externa bolnavii. Avem bolnavi programaţi la operaţie. Sunt aproximativ cinci persoane internate pentru intervenţii pe cord, operaţii care le face numai el (Marius Militaru - n.r.). Am vorbit cu managerul şi patru - cinci bolnavi pleacă acasă, pentru că nu mai are cine să-i opereze. Nu şiu dacă se mai pot asigura gărzile, sunt foarte puţini medici. Anestezia nu se mai poate asigura. Erau maxim patru medici anestezişti, iar doi au fost arestaţi. Şef de secţie va fi doctorul Liviu Viorel Pop. Activitatea de chirurgie cardiacă va fi redusă foarte mult, aproape de tot. Se va face Chirurgie Vasculară Periferică, intervenţii mai simple. Ceilalţi pacienţi vor merge la Bucureşti, exact ca înainte de 2008. Doctorul Militaru a fost adus din Germania. Avea 8.000 de euro pe lună. De la suma aceea încep salariile la chirurgii cardiovasculari. Soţia lui lucrează în Bucureşti. Ca să nu stea singur în Germania, medicul Militaru a fost convins să vină la Constanţa. Bănuiesc că acum regretă”, a declarat, pentru „Replica”, dr. Mihnea Avram. Directorul medical spune că nu ştia că subalternul său lua bani de la pacienţi. „Habar nu aveam ce făcea acolo. Eu ştiu că operaţiile acolo sunt complexe şi câteodată solicita pacienţilor anumite materiale sanitare. Toată lumea este într-o stare de şoc. Ieri (luni -n.r.) am avut o zi extrem de grea pentru spitalul nostru. Ne-au murit doi doctori şi alţi trei au fost arestaţi. Toate într-o singură zi”, a declarat, pentru „Replica”, dr. Mihnea Avram.

Medicul Pop: Suntem în tratative cu Institutul Fundeni să ne trimită un specialist de acolo

Facem precizarea că medicul Liviu Viorel Pop a fost numit cu delegaţie şef al Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară până când se vor lămuri lucrurile. Medicul Pop are o vastă experienţă în domeniu, fiind specialist în Chirurgie cardiacă şi a vaselor mari. „Nu avem decât doi anestezişti. Atât. Anestezişti titulari, cu drept de a da anestezie, medici primari, erau doar Dorin şi Nicoleta Arhire. Ceilalţi sunt rezidenţi. Ei pot profesa numai sub îndrumarea unui specialist. Spitalul Judeţean Constanţa mai are încă 17 anestezişti. În momentul de faţă nu o să mai facem nici o operaţie programată. Săptămâna aceasta mai erau de operat încă 3 - 4 bolnavi. Nici unul nu reprezintă o urgenţă, nici unul nu este într-o stare precară, să necesite operaţia peste o zi. Pot tolera boala pe care o au încă o lună, două, trei, aşa cum au tolerat-o 10 - 20 de ani. Nu sunt boli acute, care le pot pune viaţa în primejdie în clipa asta. După 21 decembrie nici o clinică nu mai operează cazuri programate. Sunt deschise doar pentru urgenţe. În perioada sărbătorilor, oamenii nu vin să se opereze pentru o boală cronică programată. Astăzi (marţi - n.r.) am vorbit personal la Institul Fundeni şi în caz de urgenţe majore cardiace, atunci ne preiau urgenţele cardiace. Ce este la latitudinea noastră de a rezolva cu posibilităţile pe care le avem, le rezolvăm aici. Pacienţii cronici nu vor fi direcţionaţi către Fundeni, doar dacă ei doresc să se ducă în Bucureşti, Târgu Mureş, Iaşi sau Cluj. Legea le dă voie pacienţilor din România să-şi aleagă locul unde vor fi operaţi. Dacă i-a speriat toată tevatura asta şi o să vrea să plece în altă parte, nu ne putem opune. Suntem în tratative cu Institutul Clinic Fundeni să ne trimită un specialist de acolo, dar acum este perioada sărbătorilor şi nu găsim peste noapte pe cineva să vină. I-am prezentat cazurile directorului medical şi am decis de comun acord să le externăm. Sentinţa a fost pronunţată şi acum ştim în ce situaţie ne aflăm. Nu este prima dată când îi ţin locul domnului Militaru. Când este în concediu sau este plecat la un congres, normal că se numeşte un alt şef cu delegaţie în locul lui, nu rămâne secţia descoperită”, ne-a declarat dr. Pop. Reamintim că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au descins luni dimineaţă, 15 decembrie a.c., în Secţia de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, trei medici fiind vizaţi într-un dosar de luare de mită. La percheziţia efectuată în biroul şefului de secţie, dr. Marius Militaru, a fost găsită suma de 1.000 de lei. Tot în atenţia procurorilor DNA au ajuns şi alţi doi angajaţi ai unităţii de tratament, respectiv soţii Nicoleta şi Dorin Arhire, ambii medici anestezişti, fiind reclamaţi împreună cu medicul şef că ar fi luat bani de la un pacient.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614