REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Mici, dar răi de gură: liceenii acuză că politicul îşi bagă coada în Consiliul Judeţean al Elevilor

Mici, dar răi de gură: liceenii acuză că politicul îşi bagă coada în Consiliul Judeţean al Elevilor

Replica API 23 aprilie 2014 | 00:00 103

Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa, Andrei Gîlcă a demisionat, miercuri, 16 aprilie, din funcţie. Iniţiativa a pus paie pe focul care a izbucnit între cele două tabere, ambele motivate de ideea că sunt motivate de regulament să deţină şefia Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa. Demersurile trupei Alexandru Bajdechi - Andrei Gîlcă - Alexandru Manda, de obţinere a reducerii cu 50% din preţul unui abonament pentru transportul în comun au iritat autorităţile şi nu numai. Lor li s-au alăturat colegi ai celor trei, dar şi cadre din sistemul local de învăţământ, care au demarat, la rândul lor, tentative de debarcare a conducerii CJE. Un scandal de proporţii a avut loc pe 25 martie a.c., când "puciştii" susţinuţi de reprezentantul Consiliului Naţional al Elevilor, Codrin Bostan, au eşuat în tentativa lor. Un război rece s-a instalat ulterior în sânul organizaţiei de la Constanţa a CJE, iar Gîlcă şi-a înaintat demisia, motivând "presiunile care au fost exercitate în urma scandalului care a avut loc începând data de 25 martie a.c." Potrivit dispoziţiei emise de acesta în data de 15 aprilie a.c., toate atribuţiile preşedintelui Consiliului Judeţean al Elevilor au fost delegate pe perioadă nedeterminată lui Alexandru Manda, până la data prezentei fiind vicepreşedinte al CJE. De asemenea, Gîlcă i-a predat noului preşedinte documentele organizaţiei şi alte însemne care aparţin de cultul organizaţiei.

La doar o zi de la demisia lui Gîlcă, CNE a acţionat "în forţă" şi a anunţat: "procesul electoral desfăşurat în sesiunea de alegeri 2013 a fost invalidat ca urmare a încălcării Art.62, Art. 47, din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare şi a Art.17 alineatul 2, Art.16, alineatul 3 din Metodologia de Alegeri a Consiliului Naţional al Elevilor, preşedinte interimar fiind numită eleva Lăcrămioara Soare din clasa a X-a, preşedinte al Consiliului Şcolar al Elevilor de la Colegiul de Arte "Regina Maria" Constanţa. Menţionăm că orice acţiune a foştilor membri ai Biroului Executiv al Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa de după data invalidării procesului electoral este lipsită de acoperire regulamentară şi nefondată". Practic, în acest moment, discutăm de două conduceri ale CJE Constanţa şi, evident, ambele revendică articole din Regulamentul Consiliului Naţional al Elevilor sau din Metodologia de organizare şi desfăşurare a procesului electoral din cadrul Consiliului Elevilor. Pe de altă parte, tabăra Soare susţine cu tărie că Gîlcă a fost demis încă din data de 25 martie, aspect ilegal, dacă consultăm regulamentele.

Ce zice fostul preşedinte al CNE

Partea alarmantă a poveştii constă în faptul că ambele tabere se pregătesc de... alegeri! Aşa cum a confirmat pentru Replica de Constanţa, Alexandru Manda: "CNE nu a invalidat alegerile, pentru că nu poate să le invalideze. Ce se întâmplă? E o nebuneală totală! În momentul de faţă, în cadrul CJE Constanţa, este o luptă pentru putere. Preşedintele interimar, statutar, conform regulamentului CNE, sunt eu, numit preşedinte interimar, după demisia preşedintelui. În cazul unei adunări generale, care va avea loc în cel mai scurt timp, se va lua act de această decizie şi adunarea mă va valida sau nu, după bunul plac. Ceilalţi, adică tabăra formată din Lăcrămioara Soare, Luana Ghereben şi CNE, susţin sus şi tare că nu am fost ales regulamentar. Dar, întrunirea a avut cvorum de 100%. Au fost prezenţi 39 de membri şi toţi validaţi. A fost cvorum de 100%", a declarat Manda, pentru Replica. De altfel, regulamentele dau dreptate taberei Manda, dacă acordăm atenţie art. 53, din Metodologia de organizare şi desfăşurare a procesului electoral din cadrul Consiliului Elevilor: "(2) Decizia de invalidare a procesului electoral, precum şi aplicarea acesteia va fi făcută de către comisia de concurs şi validare de la nivel judeţean", iar fostul preşedinte al CNE, Iulia Miron, a elucidat misterul: CNE nu poate demite o conducere judeţeană. "Ştiu că a fost o problemă cu alegerile lor, ceva s-a sesizat din partea CNE. Nu am înţeles exact despre ce e vorba, dar ştiu că, în mandatul meu, s-au desfăşurat alegerile pe judeţ. Când se desfăşoară alegerile pe judeţ, se formează o comisie de validare a dosarelor. Este o chestiune destul de descentralizată, mie nu mi s-au semnalat la nivelul alegerilor judeţene probleme. Atunci, nici comisia lor nu s-a sesizat, prin urmare, preşedintele CJE Constanţa, care era pe vremea mea Andrei Gîlcă, a participat la Adunarea Generală a CNE. Deci, era în măsura comisiei să invalideze, dacă era ceva de invalidat. Mă rog, Constanţa este unul dintre judeţele cu un regulament propriu. Eu, de la nivel judeţean, nu am avut plângeri din partea lor şi comisia de validare nu s-a sesizat. Regulamentul prevedere ca adunarea generală a CJE să îşi aleagă preşedintele. Prin urmare, cel ales şi validat este preşedinte. CJE îşi stabileşte conducerea, CNE nu poate să facă numiri! Adunarea generală a CJE îşi stabileşte preşedintele, în cazul în care există o neînţelegere, sfatul meu este să îşi organizeze alegerile cât mai repede, cu voturi, regulamentar, cu dosare de candidatură şi să iasă totul la lumină", a declarat Miron, pentru "Replica".

Manda susţine că are şi alte motive îngrijorare: implicarea politicului. Potrivit elevului, consiliile elevilor sunt organizaţii apolitice, aspect care nu deranjează prea tare pe unii dintre cei implicaţi în scandalul de la CJE Constanţa, care fie sunt înregimentaţi politic, fie sunt uneltele partidelor: "Implicarea politică este o greşeală fundamentală, pentru că CNE sau consiliile elevilor, în general, sunt organizaţii apolitice. Dacă aceşti membri se implică politic, practic ei duc interesele partidului peste interesele elevilor. În CJE Constanţa avem înregimentaţi politic, avem şi dovezi şi, conform regulamentului, voi cere demiterea acelor persoane", a concluzionat Manda, pentru "Replica".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218