REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

MIHAI DARABAN A CONFERENŢIAT LA UNIVERSITATEA „ANDREI ŞAGUNA”

MIHAI DARABAN A CONFERENŢIAT LA UNIVERSITATEA „ANDREI ŞAGUNA”

Replica API 21 ianuarie 2017 | 01:04 459

Astăzi, la Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa (UAŞ), a avut loc conferinţa „Diplomaţia economică” susţinută de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR),Mihai Daraban.

Evenimentul s-a desfăşurat în marja Conferinţei internaţionale „Securitatea şi Stabilitatea la Marea Neagră”, organizată de UAŞ în octombrie 2016, în parteneriat cu Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi Camera de Comerţ a României. De asemenea, reprezintă un preludiu al celei de-a doua ediţii a conferinţei internaţionale, care va avea loc în primăvară.

Cu elocvenţa-i binecunoscută şi memoria sa remarcabilă, Mihai Daraban a prezentat un tablou foarte viu, cu cele mai relevante cifre, al economiei actuale a României, accentuând asupra câtorva aspecte mai puţin discutate în spaţiul public. Pentru că, aşa cum a subliniat conferenţiarul, toată lumea vorbeşte despre modalitatea de împărţire a produsului intern brut, dar puţini se preocupă de modalităţile de a spori acest PIB, dintre care creşterea exportului este esenţială.

Probleme deosebit de serioase sunt ponderea relativ mică a firmelor cu capital autohton ce produc în România pentru export, faţă de cele care au capital străin, precum şi neglijarea unor pieţe foarte importante şi concentrarea pe exporturile intracomunitare şi europene.

În acest context, diplomaţia economică este de o importanţă crucială, facilitând legăturile de afaceri între exportatorii români (de produse, de servicii, inclusiv de servicii în domeniul învăţământului superior, de know how) şi decidenţii din ţările ţintă.

M. Daraban a abordat şi problemele legate de instabilitatea legislativă din România, de lipsa de corelare dintre învăţământul românesc de stat şi nevoile economiei reale, de deficienţele culturii organizaţionale din firmele româneşti, toate acestea influenţândnegativ productivitatea.

De asemenea, preşedintele CCIR s-a referit pe larg la contextul geopolitic actual şi la „resetarea” ce se va fi produs la numai câteva ore de la conferinţa de la UAŞ, odată cu ceremonia de instalare a noului preşedinte al SUA, Donald Trump.

Adevăratele probleme ale economiei româneşti au fost evidenţiate de Mihai Daraban, spre beneficiul real al studenţilor şi profesorilor Universităţii „Andrei Şaguna”, care au umplut astăziSala Senatului până la refuz.

Tema diplomaţiei economice va mai fi abordată şi dezvoltată la cea de-a doua ediţie a Conferinţei internaţionale „Securitatea şi Stabilitatea la Marea Neagră”, alături de alte subiecte reflectate de titlul conferinţei, subiecte a căror relevanţă este cu atât mai mare cu cât ele sunt discutate la Constanţa, zonă de o importanţă strategică ce nu mai trebuie argumentată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
uite ca a scapat de la crap,doar ce-l loasera ca s-a incaerat in fata cladiri si-l taiase superficial pe alt sagunist care nu vroia sa-l lase sa-si raceasca gura degeaba
0
0
O nulitate cu diploma luata de la Chisinau . Drept dovada el vorbeste de PIB importartand electozi din Turcia pentru SNC , si confunda livrarile intracomunitare cu exportul , o capusa cu creier cit nuca .
3
0
Eu nu uit nimic, acum lucrez la tabel!
0
1
Vai ce erudit este si Daraban! De fapt, isi pregateste retragerea, Dragnea nu uita ca Daraban i-a facut pantofii lui Basescu.
4
0
Il salut pe fostul meu coleg de gradinita!
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920