REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mii de elevi din judeţul Constanţa învaţă în şcoli fără autorizaţie de funcţionare

Mii de elevi din judeţul Constanţa învaţă în şcoli fără autorizaţie de funcţionare

Replica API 21 ianuarie 2015 | 08:05 187

Secolul XXI – localităţi fără canalizare, învăţământ ca-n Evul Mediu

Secolul XXI – localităţi fără canalizare, învăţământ ca-n Evul Mediu

În secolul XXI, mare parte din populaţia României nu are acces la reţelele de canalizare, jumătate dintre familii nu au nici un membru salariat, suntem pe minus cu mii de dascăli şi medici, iar mii de elevi sunt privaţi de condiţii decente de viaţă. Zeci de şcoli şi grădiniţe din zonele rurale învaţă fără autorizaţie de funcţionare. Elevii trăiesc ca-n Evul Mediu, fiind nevoiţi în continuare să meargă la grupurile sanitare situate în fundul curţii. În ciuda investiţiilor în şcoli, în unele situaţii, instituţiile de învăţământ oferă elevilor condiţii precare. Cel puţin aşa arată educaţia în comunele primitive din rapoartele specialiştilor constănţeni.

Elevii din judeţul nostru învaţă în aceleaşi condiţii igienico-sanitare ca şi anii precedenţi. Situaţia din 2014 este îngrijorătoare: trei licee, 31 de şcoli şi 51 de grădiniţe sunt neavizate sanitar, unele dintre ele având încă WC în curte. În cele mai multe cazuri avizul lipseşte din cauza lipsei apei potabile, clădirile sunt necorespunzătoare, necesitând reparaţii în regim de urgenţă. Din cele peste 500 de unităţi din judeţ, cam 85 figurează pe lista neagră. “Anul acesta au mai fost autorizate câteva unităţi care nu au fost autorizate anul trecut. Peste 40 de grădiniţe funcţionează în două ture, însă sunt declarate cu program normal. Program prelungit înseamnă asigurarea masei, iar pentru asta grădiniţele au nevoie de mai mult spaţiu şi atunci lucrurile se complică. Din cele trei licee, unul a primit recomandări de remediere a deficienţilor constatate în urma verificărilor. Unităţi fără sursă de apă întâlnim în mediul rural. Sunt vreo 20 de grădiniţe cu program normal în situaţia aceasta. Directorii sunt receptivi, se implică şi răspund cerinţelor noastre”, au declarat inspectorii sanitari. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică s-au decis să lanseze un avertisment tuturor primariilor din judeţ, aceştia fiind responsabili de administrarea unităţilor de învăţământ de pe teritoriul lor. Problemele depistate în judeţ sunt raportate atât primarilor, Inspectoratului Şcolar Judeţean, cât şi Instituţiei Prefectului, situaţii care ulterior ajung în atenţia responsabililor de la Bucureşti. Ministrul Mihai Sorin Câmpeanu, a declarat, marţi, 20 ianuarie a.c., la Braşov, că peste 2.500 de şcoli din ţară nu au autorizaţii sanitare de funcţionare. Pentru remedierea situaţiei, Ministrul Educaţiei se rezumă doar la promisiuni. “Pentru şcolile care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, pe baza parteneriatului pe care noi îl avem cu Ministerul Dezvoltării Regionale, vom identifica până în luna martie nevoile acestora şi vom estima costurile, urmând ca până la începutul anului şcolar 2015-2016, dar având în vedere că la nivel naţional vorbim de 2.500 de şcoli fără autorizaţie sanitară de funcţionare, obiectivul se doreşte atins pe parcursul anului şcolar următor. Asta nu înseamnă că nu facem eforturi ca până în luna septembrie 2015 un număr cât mai mare de şcoli din cele neautorizate să obţină autorizaţia sanitară de funcţionare”, a declarat ministrul.

Ministrul Cîmpeanu: Până la sfârşitul acestui an vor funcţiona în sistem 1.981 de microbuze şcolare

Ministrul Educaţiei, prof univ dr Mihai Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Braşov, că până la sfârşitul acestui an în sistemul de învăţământ vor funcţiona un număr de 1.981 de microbuze de transportul şcolar, în baza parteneriatului cu Ministerul Dezvoltării Regionale. “Până la începutul lunii martie vor fi livrate în sistem încă 465 de microbuze şcolare, inclusiv cele adaptate pentru nevoi speciale, alături de cele 500 microbuze şcolare care funcţionează în prezent. De asemenea, va fi lansată licitaţie pentru un număr de 1.016 microbuze şcolare, în aşa fel încât vă garantăm că la sfârşitul acestui an vom avea în funcţiune un număr de 1981 de microbuze şcolare”, a afirmat ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367