REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ministerul Agriculturii şi AFIR au discutat cu beneficiarii fondurilor europene şi naţionale din Constanţa

Ministerul Agriculturii şi AFIR au discutat cu beneficiarii fondurilor europene şi naţionale din Constanţa

Replica API 23 iunie 2017 | 08:07 325

Întâlnire de maximă importanță la Constanța. Reprezentanții Guvernului, prin intermediul secretarului de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Alexandru Potor, alături de Adrian-Ionuț Chesnoiu, director general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, au venit în Constanța pentru a se întâlni cu beneficiarii fondurilor europene și a fondurilor de stat acordate prin Ministerul Agriculturii și Ministerul Dezvoltării pentru a vedea care sunt problemele reale. Întâlnirea, care a avut loc pe 22 iunie, în sala Remus Opreanu din Prefectura Constanța, a strâns câțiva zeci de beneficiari din tot județul, iar problemele expuse de ei au fost atent ascultate de cei doi menționați, iar soluțiile nu vor întârzia să apară.

„Este a doua întâlnire în cadul unei campanii pe care Ministerul Agriculturii, prin Autoritatea Română pentru Probleme de Dezvoltare Rurală și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a demarat-o în sprijinul informării potențialilor beneficiari cu privire la măsurile care sunt destinate lor, în vederea accesării de fonduri europene. În același timp s-a abordat foarte clar și modalitatea de implementare privind implementarea proiectelor aflate în curs, tocmai pentru ca aceste entități de stat, AFIR și ANPNPR, să își ia feedbackul necesar de la cei care lucrează și sunt beneficiarii ai finanțărilor europene”, a punctat Adrian-Ionuț Chesnoiu, directorul general AFIR.

Întâlniriile de genul au loc destul de des la nivel național, acum fiind o amplă campanie prin care Ministerul Agriculturii și AFIR caută să identifice în teren ce probleme îi împiedică pe beneficiari să implementeze proiectele prin fondurile europene sau naționale.

„Ieri am avut o dezbatere la Tulcea. S-a ridicat o serie de probleme, care în cursul zilei de ieri deja am reușit să le deblocăm și să mergem mai departe, de aceea consider că utilitatea acestor întâlniri este una foarte mare. Problemele ridicate, în principal, se referă la adaptarea PNDR-ul actual la realitatea din teren. Avem măsuri care sunt deschise beneficiarilor de fonduri europene, și în implementarea lor sau în cadrul legal în care trebuie să se desfășoare aceste finanțări, beneficiarii identifică suficient de multe probleme care pun în pericol atingerea obiectivelor dezvoltării.

Spre exemplu, discutam acum cu un beneficiar care intenționează să organizeze o organizație de udători. Spunea că e trecut în ghid necesitatea acordării unui aviz de principiu din partea proprietarului terenului ca infrastructura de irigații ce trece pe terenul lui să fie posibilă. Am spus că AFIR și celelalte autorități trebuie să își ia măsuri astfel încât ducerea la îndeplinire a programelor să fie una în conformitate cu reglementările europene. Să nu riscăm să atragem bani în România și să fim nevoiți ca peste 3 sau 5 ani, în cadrul monitorizărilor ex-post să returnăm banii cu dobânziile și penalitățiile aferente”, a adăugat Chesnoiu.

AFIR sprijină oamenii constant și dorește să existe o comunicare pozitivă între instituție și oameni, chiar dacă ultimii ani au fost îngreunați de o slabă comunicare din partea agenției. În prezent, directorul general subliniează faptul că dorește ca deficitul de comunicare să fie rezolvat, iar totul să intre într-un proces de normalitate.

„Le-am comunicat totodată că agenția a început un proces de sprijin al beneficiarilor acestor fonduri, cei care se află deja în implementarea proiectelor, astfel încât colegii mei, atât de la nivel central, cât și de la nivel teritorial,în cadrul unui plan de prevenție, de sprijin și îndrumare al beneficiarilor, vin alături de ei, îi identifică acolo unde apar probleme și intervin cu soluții necesare deblocărilor și implementării proiectelor cu succes.

Astfel încât lumea să înțeleagă că AFIR-ul și beneficiarul au un rol complementar, și nu antagonic, cum până acuma toată lumea a spus. Și eu de la preluarea mandatului, am constatat că între agenție și beneficiar s-a creat o prăpastie și am zis că rolul meu este să creez punțile necesare de comunicare astfel încât să își redobândească încrederea în noi și încrederea că Statul Român le este partener, și nu adversar. Suntem deschiși, acordăm atenție fiecărei probleme și ea este tratată cu profesionalism de agenție și de Ministerul Agriculturii”, a mai spus Adrian Chesnoiu.

Constanța stă bine la nivel de proiecte, chiar dacă au fost identificate mici probleme în comunele din județ. Totuși, rezultatele arată bine pe hârtie, dar și în teren, chiar dacă mai sunt multe lucruri de acoperit și de rezolvat.

„Avem o structură bine definită la nivelul județului Constanța, după cum bine știți, Centrul Regional al Investițiilor Rurale din zona de Sud se află în municipiul Constanța. Are în componență 5 județe, deci din punctul ăsta de vedere, județul Constanța este favorizat. Sunt comunități care au aplicat pentru o finanțare și au primit sprijin și lucrul ăsta se vede în județ.

Mai sunt mici probleme, după cum spunea și domnul primar de la Horia, este o localitate sub 2.000 de locuitori și nu a găsit posibilitatea unei finanțări prin cadrul FNFR-ului și asta le spuneam în cadrul ședinței. Fondurile europene trebuie să vină în completarea fondurilor naționale, iar prin Programul Național de Dezvoltare Rurală Guvernul încearcă să intervină acolo unde, din păcate, fondurile europene nu pot fi aplicate, pentru că noi suntem țară membră a UE și suntem 27 de state, fără Marea Britanie în momentul de față, și trebuie să ne raportăm la toate prevederile europene în materie de finanțare europeană”, a conchis directorul AFIR.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Alexandru Potor, a subliniat că întâlnirea de joi a avut un scop foarte bine definit: întărirea contactului direct cu beneficiarii fondurilor de la stat și de la UE. El vrea să vadă la rece care sunt problemele cu care se confruntă cei din județe pentru a avea o abordare eficientă în viitor și a rezolva în termen cât mai scurt problemele acestora. Identificarea lor precoce are ca avantaj faptul că în momentul încare UE va monitoriza investițiile, nu vor exista sancțiuni ulterioare.

„Scopul a fost să avem un contact direct cu beneficiarii fondurilor europene pentru a determina care sunt potențialele probleme pe care aceștia le întâmpină, astfel încât să le dăm asistență și ajutor să treacă peste greutățile pe care le pot avea în finanțarea cu fonduri europene și a proiectelor finanțate de Ministerul Agriculturii. Am făcut o scurtă trecere în revistă a stadiului implementării programului, am văzut care sunt obiectivele noastre și pot spune că avem niște obiective ambițioase.

Am vrea că până în această toamnă să punem la dispoziția beneficiarilor majoritatea fondurilor disponibile în Planul Național de Dezvoltare Rurală, lucru la care lucrăm deja din martie anul acesta. Am lansat sesiuni de depuneri de proiecte de aproximativ 2 miliarde de euro, am primit mai mult de 2.5 miliarde de euro proiecte, la nivelul AFIR-ului în 2 luni și jumătate.

Probabil că vom primi și mai multe pentru că sesiunea se va închide cam într-o lună și jumătate de acum încolo. După asta vom trece la faza de evaluare, de finalizare a evaluării și contractarea lor către beneficiari. Pe parcurs, trebuie să purtăm discuții, astfel încât să ne asigurăm că problemele pe care le întâmpină beneficiarii putem să le soluționăm. Așa ne deplasăm în fiecare județ. Contactăm direct beneficiarii, fermierii, mici întreprinzători, tinerii care vor să își implementeze un proiect, le dăm o mână de ajutor, răspundem întrebărilor, pentru a fluidiza problema asta legată de acordarea fondurilor europene”, spune Potor.

Comunicarea nu trebuie să fie doar vertical, între Ministerul Agriculturii și beneficiari, ci și pe orizontală, între instituțiile statului, care trebuie să lucreze împreună pentru rezultatele dorite.

„Sunt probleme pe care le-am auzit și în alte părți, dar în principiu, au solicitat o mai mare flexibilitate vizavi de autoritățiile cu care vin în concurență pentru a finanța proiecte europene. Și asta este o problemă la care nu putem da noi, ca Minister al Agriculturii, un răspuns complet. Într-un proiect european intră în discuții Ministerul Sănătății prin DSP, Ministerul Mediului prin Agenția Mediului la nivel local, Sanitar Veterniar prin ANSVSA, plus altele ce țin de construcții, care la un momentdat pot părea și blocante pentru că sunt spețe complicate și reflectă uneori frustrarea beneficiarilor, dar nu este problema Ministerului Agriculturii pentru că noi facem tot ce ne stă în putință să aducem la aceeași masă pe cei care provin din alte arii de activitate cu un singur scop – să luăm banii de la Uniunea Europeană, prin mod corect, legal, în beneficiul național. De data asta, Ministerul Agriculturii acționează ca un integrator. Proiectele sunt complexe și impun discuții intense cu toți care au un cuvânt de spus în domeniul acesta.”, a adăugat Alexandru Potor.

Constanța am văzut că are un apetit mare al proiectelor

Secretarul de Stat a mai adăugat că județul Constanța stă foarte bine la absorția fondurilor, fiind un principal beneficiar al baniilor europeni și din fondul de stat. Proiectele implementate în județ sunt de bun augur atât pentru afaceriști, care au un câștig bănesc, cât și pentru România, care profită de activitatea acestora.

„Constanța am văzut că are un apetit mare al proiectelor. Se depun proiecte la nivelul județului Constanța și sunt în analiză multe proiecte. Chiar Centrul Regional care este găzduit de orașul Constanța are o activitate prodigioasă. Sunt și probleme pe care le-am identificat și lucrăm punct cu punct să găsim soluții de deblocare. În general, Constanța se mișcă și sunt absolut sigur că vor face performanță. Sper să găsim soluții peste tot”, a conchis Alexandru Potor.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
A fost o actiune reusita!Au venit cu o prezentare utila si la subiect.Am vb si personal pe probleme de accesare.Sunt f bune aceste intalniri..
0
0
Pe mine nu m-ati invitat si eram foarte interesat de fonduri europene.
0
0
totul ramane la stadiu de discutii. Impresia este facuta, acesta este capitolul la care punctezi Promisiuni, fara numar, ramase la stadiu de promisiuni , la toate capitolele. Rusine sa va fie
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367