REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ministrul Agriculturii din China, Han Changfu, în vizită la Constanţa

Ministrul Agriculturii din China, Han Changfu, în vizită la Constanţa

Replica API 31 octombrie 2014 | 00:57 175

Vizită de nivel înalt

Vizită de nivel înalt

Han Changfu, ministrul Agriculturii din Republica Populară China, a întreprins, joi, o vizită la Constanţa. Acţiunea lui Changfu are un pronunţat accent economic, întrucât a efectuat vizite în mai multe puncte de interes. Ministrul a ajuns prima dată la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor Palas Constanţa. Întâmpinat cu pâine şi sare de mai multe oficialităţi, printre care vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Darie, prefectul Constanţei, Radu Volcinschi sau directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Boris Parpală, Chanfu a degustat din produsele tradiţionale româneşti şi a fost informat de directorul institutului, Radu Răducu, în legătură cu rasele care sunt crescute în Constanţa. „Merinos de Palas, o rasă specializată pentru producţia de lână. Un berbec din această rasă produce în jur de 12-13 kilograme de lână fină. (...) Pe piaţa europeană şi pe cea mondială cerinţa de carne este foarte mare, iar în România nu au existat, până acum, rase specializate. Tot pentru producţia de carne, pentru că este cea mai căutată la această dată, o altă variantă de viitoare rasă românească, este rasa Texel. (...) Folosim mai multe scheme de încrucişare pentru că, în privinţa calităţii, există o diferenţă între rasa de carne Palas şi această rasă, care este în curs de creare şi de omologare. Este rasa metiş cu Suffolk, o rasă englezească. Ne adaptăm cerinţelor pieţei, pentru că o parte din consumatori preferă un fel de carne, iar ceilalţi preferă un altfel de carne. (...) Oile din rasa de lapte dau o producţie în jur de 150 de litri de lapte muls, faţă de celelalte rase din România, care dau 50-50 de litri. Asta, într-o perioadă de 180 – 190 de zile”, a explicat directorului institutului ministrului Changfu. Institutul de Cercetare-Dezvoltare Palas este prima unitate de acest tip apărută pe teritoriul României. În ciuda vizitelor rare ale oficialităţilor, instituţia se mândreşte cu un istoric impresionant. „Este o vizită cu mare încărcătură pentru instituţia noastră, pentru că de puţine ori suntem onoraţi cu vizite a unor ţări prietene şi viitoare partenere în domeniul nostru de activitate. Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor Palas Constanţa este prima unitate de cercetare zootehnică înfiinţată în România, în anul 1897. Domeniul principal de activitate al institutului este îmbunătăţirea performanţelor productive la rasele de ovine şi caprine din România. Institutul nostru are în coordonare ştiinţifică un număr de şase staţiuni de cercetare, care acoperă principalele mari regiuni ale ţării”, a mai spus directorul Radu Răducu ministrului chinez al Agriculturii. Programul lui Changfu a inclus mai multe vizite în judeţul nostru, printre care Portul Constanţa sau crama şi punctul turistic Murfatlar.

Daniel Constantin anunţă veşti bune pentru fermieri

În cadrul vizitei pe care Changfu a efectuat-o în Portul Constanţa a fost prezent şi ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, care a salutat iniţiativa omologului său chinez, de a vedea agricultura României “pe teren şi nu din birouri”. De asemenea, Constantin a profitat de situaţie şi a înşirat mai multe veşti bune pentru fermierii români. „Am decis să facem astăzi o vizită cu domnul Hang Changfu, din China, a dorit să cunoască România, nu numai Bucureşti şi să vadă agricultura României pe teren, nu numai din birouri şi din discuţiile pe care le-am avut. Am decis să vizităm Portul Constanţa pentru că eu cred că e un semnal foarte important pe care trebuie să-l dăm în această regiune. România nu numai că şi-a crescut producţia agricolă şi face eforturi să crească în continuare, dar a devenit principalul trader de cereale din această regiune. Statisticile arată că, prin comerţul care s-a derulat în ultima perioadă, a devenit numărul 1 în Europa, din punct de vedere al acestui comerţ cu cereale. Înţeleg, aici pe teren, că se vor mai face investiţii private în această zonă şi avem şanse foarte mari. (...) Am o veste pentru toţi agricultorii din această ţară şi anume aceea că ne ţinem de cuvânt, începem plăţile pe suprafaţă, pe data de 16 octombrie, am început, am promis că până pe 31 facem toate plăţile, deja 510 milioane de euro au plecat către fermieri. Astăzi (joi – n.r.), plătim şi diferenţa de 112 milioane care a mai rămas. Există fermieri care au nevoie de plăţi ceva mai complexe, mă refer la plăţi pentru pruni sau cei care au şi axa 2. Aceste plăţi sunt în avans, este un efort al bugetului de stat, prin Trezorerie, de a pune la dispoziţia ministerului Agriculturii o sumă uriaşă, 622 milioane de euro, bani care vor fi recuperaţi în luna ianuarie de la Comisia Europeană. Tot astăzi am reuşit să plătim şi subvenţia pentru motorină pentru trimestrul doi, este vorba de 124 de milioane de lei, transmise către conturile şi am început şi plata pentru renta viageră, cea de-a doua tranşă. Deci, toate plăţile în agricultură se fac la timp şi în avans”, a precizat Constantin.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102