REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Miting la Constanţa, împotriva imunităţii parlamentare

Miting la Constanţa, împotriva imunităţii parlamentare

Replica API 27 martie 2015 | 00:12 124

Acţiune de protest

Acţiune de protest

Sursa foto: stiripesurse.ro

Senatorii au respins miercuri solicitarea privind reţinerea şi arestarea preventivă a social-democratului Dan Şova, acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupţie la companiile energetice Turceni şi Rovinari. Dan Şova şi-a susţinut nevinovăţia în faţa colegilor şi le-a cerut să nu încuviinţeze cererile procurorilor anticorupţie, lucru care s-a şi întâmplat, fostul ministru fiind salvat de colegi.

Cetăţenii au ajuns la limita răbdării cu „una caldă, alta rece” şi, după „tratamentul” similar primit şi în cazurile Titi Holban, Laszlo Borbely sau Varujan Vosganian, au ieşit în stradă. Aproximativ 200 de oameni au ieşit să protesteze, miercuri seara, în Piaţa Universităţii, dând tonul protestelor şi pentru celelalte mari oraşe, printre care şi Constanţa. Astfel, vineri, de la ora 18:00, în faţa Instituţiei Prefectului, zeci de persoane sunt aşteptate să protesteze împotriva imunităţii parlamentare. „Milităm pentru menţinerea imunităţii doar pentru declaraţii politice.Nu dorim folosirea ei ca paravan pentru infractori! (…) Parlamentarii continuă să îşi bată joc de popor şi de Justiţie, ignorând mesajul transmis în noiembrie de stradă. E timpul să le reamintim de ce am ieşit în noiembrie!”, se arată în mesajul de mobilizare postat pe pagina care anunţă protestul, intitulată „Protest împotriva IMUNITĂŢII parlamentare”, la care şi-au anunţat prezenţa peste 400 de persoane, joi după-amiaza.

Din cele 151 de vorturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni „pentru”, 67 „contra”, iar cinci voturi au fost anulate. Imediat după votul dat în Parlament, pe Facebook a fost creat un eveniment „AZI - Bucureşti - împotriva IMUNITĂŢII parlamentare - acţiune de protest”.

Ambasada Marii Britanii a precizat, miercuri, după ce Senatul a respins cererea de încuviinţare a arestării preventive a lui Dan Şova, că monitorizează evoluţiile din domeniul justiţiei, inclusiv deciziile Parlamentului în ceea ce priveşte imunitatea parlamentară.

Ambasada SUA a precizat, miercuri, că imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv pentru a evita tragerea la răspundere a unor persoane şi că trebuie să se permită anchetarea cazurilor de corupţie şi aplicarea legii.

Totodată, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, i-a trimis o scrisoare președintelui Consiliului Superior al Magistraturii în care solicită sesizarea Curții Constituționale pentru soluționarea conflictului de natură constituțională creat între puterile statului ca urmare a faptului că Senatul a refuzat să răspundă cererii formulate de procurori privind reținerea și arestarea senatorului Dan Șova.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218