REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Miza scandalului cu miss profesoara de la Carol: liceele tehnologice îşi restrâng activitatea!

Miza scandalului cu miss profesoara de la Carol: liceele tehnologice îşi restrâng activitatea!

Replica API 8 februarie 2013 | 00:00 1744

Anca Teodora Butiuc riscă să-şi piardă locul de muncă

Anca Teodora Butiuc riscă să-şi piardă locul de muncă

Liceele cu profil tehnologic din Constanţa se pregătesc pentru o restrângere a activităţii, lucru ce se va întâmpla din toamnă. Motivul este acela că elevii din cadrul rutei progresive, odată cu desfiinţarea şcolilor de arte şi meserii, s-au împuţinat simţitor. Totul vine ca o lovitură pentru anumite cadre didactice, puse în situaţia de a-şi pierde locul de muncă. În aceeaşi situaţie se află şi Anca Teodora Butiuc, profesoara de limba română, din cadrul Colegiului Comercial Carol I, care, probabil, şi-a "bătătorit" drumul din cauza gestului necugetat de a-şi posta pe Facebook fotografii din tinereţe, în costum de baie.

Situaţia profesoarei de la Colegiul Comercial Carol I din Constanţa, care a postat fotografii pe o reţea de socializare, etalându-şi silueta din tinereţe, făcute în cadul unui concurs de frumuseţe, este ceva mai delicată. Chiar dacă evenimentul a intrat în atenţia Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ încă din data de 4 februarie, fapta fiind dată în vileag, potrivit vorbelor din "târg", de unii elevi supăraţi sau chiar cadre didactice, o decizie nu s-a luat nici până acum în ceea ce priveşte soarta profesoarei de limba română, Anca Teodora Butiuc. Este adevărat că sancţiunea se poate hotărî într-un interval de 30 de zile, dar, potrivit surselor noastre, se pare că la mijloc ar fi vorba şi de alte elemente. Mai exact, Colegiul Comercial Carol I, ca şi alte licee tehnologice din Constanţa, se confruntă cu o restrângere de activitate, motiv pentru care, din toamnă, o parte din cadrele didactice trebuie să plece. Probabil că deciziile fuseseră luate în acest sens, iar "bâlciul" izbucnit a dus la o schimbare de situaţie, de unde şi întârzierea aplicării unei sancţiuni, întrucât problema necesită a fi atent analizată. Aşadar, nu este exclus ca fotografiile profesoarei să fi fost indicate presei tocmai în ideea de a se decide o eventuală eliminare a acesteia din sistem! Cât despre restrângerea de activitate, mai toate liceele cu profil tehnologic se confruntă cu această problemă, mai mulţi dascăli urmând să-şi încheie activitatea odată cu finele anului şcolar curent. "S-a micşorat numărul de clase, ceea ce înseamnă o restrângere de activitate. Ideea este că orele nu vor mai ajunge tuturor profesorilor titulari. Cam toate liceele tehnologice din Constanţa vor avea această problemă, începând cu anul şcolar următor, drept urmare unele persoane trebuie să plece", a declarat, pentru "Replica", Adriana Oprea, inspector şcolar general adjunct. Principala cauză a problemei care a acaparat unităţile şcolare cu profil tehnologic o reprezintă desfiinţarea şcolilor de arte şi meserii, încă din anul 2009, de unde şi reducerea claselor a-XIII-a cam la jumătate, pasul următor fiind dispariţia lor. Mai exact, rutele progresive sunt pe cale de dispariţie. "Este o perioadă în care se fac constituiri de catedră şi, bineînţeles, că în funcţie de planurile cadru şi de planul de şcolarizare, se calculează normele didactice. Acum, depinde, de la liceu la liceu. Şi noi suntem în această etapă de constituire a normelor didactice, dar nu avem probleme deosebite, deoarece profesorii noştri, care sunt în situaţie de completare de normă, au a doua specializare, care le permite să-şi completeze norma didactică, cu ore din altă specializare", a declarat Elvira Nica, directorul Grupului Şcolar C.A. Rosetti.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102