REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Monica Macovei a declanşat "integrarea de urgenţă" a Republicii Moldova în Uniunea Europeană

Monica Macovei a declanşat "integrarea de urgenţă" a Republicii Moldova în Uniunea Europeană

Replica API 18 aprilie 2014 | 00:00 162

Situaţia tensionată din Ucraina a băgat în sperieţi o parte din parlamentarii europeni, care prevăd renaşterea Uniunii Sovietice, sub ochii stupefiatei Uniuni Europene.

Confruntările de la Mariupol, în apropiere de Marea Azov, s-au lăsat cu mai mulţi morţi şi răniţi, iar speciale "Alfa" din cadrul Serviciilor speciale ucrainene (SBU) au reuşit să oprească, în noaptea de miercuri spre joi, asaltul asupra unităţii militare din localitate. Activişti proruşi au lansat miercuri seara un asalt asupra unei unităţi militare din oraşul ucrainean Mariupol, folosind arme automate şi cocteiluri Molotov şi i-au îndemnat pe militari să treacă "de partea poporului", iar pe comandantul unităţii să iniţieze negocieri cu locuitorii.

Între timp, reprezentanţii Rusiei, Ucrainei, UE şi Statelor Unite se pregătesc pentru o reuniune diplomatică la Geneva, în vederea detensionării situaţiei din Ucraina. Joi, preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că speră foarte mult să "nu fiu nevoit să trimit armata în Ucraina" şi a adăugat că nu îi este frică de NATO, răspunzând comentariului unui jurnalist care a prezentat Alianţa Nord-Atlantică drept o "tumoare canceroasă" în creştere. De asemenea, în cadrul unei emisiuni maraton la televiziunea de stat, Putin a recunoscut că a trimis agenţi în Crimeea înaintea anexării la Federaţie: "Desigur, am avut propriii militari acolo. Au avut un comportament corect şi în acelaşi timp, decisiv şi profesional, pentru a asigura organizarea unui referendum corect şi a-i ajuta pe locuitorii Crimeei să-şi exprime voinţa". Declaraţiile preşedintelui rus confirmă temerile Europei: Rusia ar putea fi interesată de alte regiuni europene, mai ales că, miercuri, Sovietul Suprem (Parlamentul - n.r.) din Transnistria a votat alipirea la Federaţia Rusă.

Parlamentul European este îndreptăţit să constate escaladarea evenimentelor, iar toate grijile se îndreaptă spre Republica Moldova, care ar putea figura printre următoarele ţinte ale Kremlinului. Astfel, europarlamentarul român, Monica Macovei, în plenul Parlamentului European, a solicitat urgentarea procedurilor de aderare a Moldovei la UE: "În calitate de preşedinte al Comitetului de cooperare cu Republica Moldova aş vrea, în primul rând, să mă refer la Republica Moldova şi să spun că singura modalitate de a proteja Republica Moldova de agresiunea sovietică şi de agresiunea organizată şi planificată de Putin este să aducem Moldova cât mai aproape de Uniunea Europeană, să aducem Moldova în Uniunea Europeană. (...) Suntem într-un moment de criză politică şi răspunsul trebuie să fie un răspuns de criză. i singurul mod de a proteja Republica Moldova este de a o aduce în Uniunea Europeană. (...) Astăzi vorbim de Uniunea Sovietică şi de Putin, ofiţer KGB, care încearcă să refacă Uniunea Sovietică prin sânge, teroare şi genocid", a declarat Macovei.

Joi, Parlamentul European a adoptat Rezoluţia privind presiunile exercitate de Rusia asupra ţărilor din Parteneriatul estic, cu 437 de voturi pentru şi 49 împotrivă, iar prin această rezoluţie Parlamentul a aprobat intrarea în vigoare provizorie a Acordului de asociere şi de comerţ cu Republica Moldova imediat ce acesta va fi semnat. Rezoluţia mai menţionează dreptul Republicii Moldova de a solicita intrarea în Uniunea Europeană.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614