REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Muftiul Iusuf Muurat condamnă atacurile teroriste din Turcia

Muftiul Iusuf Muurat condamnă atacurile teroriste din Turcia

Replica API 30 iunie 2016 | 00:42 260

Reacţie

Reacţie

Iusuf Muurat

Carnagiu marţi seară la Istanbul. Trei atacatori sinucigaşi au deschis focul, după care s-au aruncat în aer pe aeroportul Ataturk, cel mai mare din Turcia. Potrivit unui oficial turc, citat de AFP, în rândul victimelor sunt cel puţin 13 cetăţeni străini. Atacul a vizat zona de sosiri a terminalului destinat curselor internaţionale şi, cu toate că nu a fost deocamdată revendicat, a fost atribuit teroriştilor din gruparea Stat Islamic. Aeroportul Ataturk a fost închis la scurt timp după declanşarea infernului. În total, 41 de oameni au murit, iar 239 au fost răniţi. Reacţiile nu au întârziat să apară după nenorocire, Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, a condamnat atacul.

Atacul sângeros a avut loc în jurul orei 21:50, în zona sosiri, a terminalului destinat zborurilor internaţionale. Atacatorii au venit la aeroport cu un taxi şi s-au detonat după ce s-a deschis focul asupra lor. Primele focuri de armă au instalat panică printre oameni. Potrivit martorilor, cel puţin unul dintre atacatori a început să tragă la întâmplare în călătorii care se aflau într-o zona cu magazine şi cafenele. Apoi, s-au auzit două explozii. A urmat un schimb de focuri şi o a treia deflagraţie puternică. Camerele de supraveghere au surprins momentul în care unul dintre atentatori cade lovit de gloanţe. Un poliţist se apropie, mai trage o dată şi se îndepărtează. După câteva momente, individul îşi declanşează încărcătură cu explozibil.

Ce spune şeful Cultului Musulman din România despre atentate

„În calitate de reprezentant al cultului musulman din România doresc să transmit familiilor victimelor atentatului terorist ce a avut loc în data de 28 iunie 2016 pe Aeroportul International Ataturk din Istanbul, sincerele mele condoleanțe. Gândurile mele se îndreaptă și spre cei care au fost răniți în timpul acestui atac intolerabil, dorindu-le o recuperare rapidă. Condamn aceste acte de terorism și încă o dată le adresez condoleanțe familiilor îndoliate și poporului turc. Muftiatul Cultului Musulman din România îndeamnă comunitatea musulmană din țara noastră la unitate întru credință, unitate lipsită de orice formă de radicalism. Modelul interetnic și interreligios ce se regăsește de secole pe aceste meleaguri a fost păstrat datorită disocierii comunității noastre musulmane de orice formă de extremism religios și etnic. Mă rog în continuare Bunului Allah să ne binecuvânteze și să ne protejeze țara și să ne țină pe calea cea dreaptă, calea Coranului și a Tradiției Profetului Muhammed (PbUH), cale ce a fost urmată de către strămoșii noștrii și cu voia Bunului Dumnezeu, calea urmașilor noștri”, a afirmat şeful Cultului Musulman din Romania, Muftiu Iusuf Muurat.

Precizări ale MAI cu privire la atentatul din Turcia

În continuarea informaţiilor privind atacul terorist produs la data de 28 iunie 2016 pe aeroportul Ataturk din Istanbul vă transmitem următoarele: Pe tot parcursul nopții, echipele consulare constituite la nivelul Consulatului General al României la Istanbul s-au deplasat la spitalele din localitate pentru a verifica dacă printre victime se află și cetățeni români. Cetățenii români aflați în atenția Consulatului nu sunt răniți, cu excepția unei persoane care a precizat că prezintă echimoze la nivelul membrelor inferioare, survenite în urma aglomeraţiei provocate de panică. Viața persoanei nu este pusă în pericol, fiind evacuată și cazată la hotel la puțin timp după producerea exploziilor. Consulatul General al României la Istanbul asigură în permanență asistența consulară unui număr de aproximativ 40 de cetățeni români, care au solicitat sprijin, fiindu-le facilitată cazarea la hotelurile din apropierea aeroportului. Totodată, familiile din România a peste 20 de cetățeni români aflați în aeroport în momentul deflagrațiilor au fost contactate de Consulatul General al României la Istanbul. Consulatul General al României la Istanbul continuă demersurile susținute pe lângă autoritățile turce pentru a verifica existența vreunui cetățean român decedat sau rănit și rămâne în legătură cu persoanele de cetățenie română cazate la Istanbul sau aflate în zona liberă a aeroportului. Totodată, se depun eforturi pentru identificarea unor soluții cât mai rapide pentru repatrierea cetățenilor români ale căror zboruri au fost anulate. Situația este monitorizată permanent de către Centrala Ministerului Afacerilor Externe, o echipă consulară din cadrul MAE fiind pregătită, în caz de necesitate, să se deplaseze la Istanbul pentru extinderea demersurilor de acordare a asistenței consulare cetățenilor români.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614