REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Muzeul de Artă din Topalu rămâne cu operele donate de medicul Vintilă

Muzeul de Artă din Topalu rămâne cu operele donate de medicul Vintilă

Replica API 17 iunie 2016 | 00:13 665

Sursa foto: Agerpres

Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă“, secţia din Topalu a Muzeului de Artă Constanţa va rămâne în posesia lucrărilor donate de medicul Gheorghe Vintilă în 1961. Decizia a fost luată de magistraţii Curţii de Apel Constanţa, care au respins cererea de anulare a donaţiei formulată de fiul medicului Vintilă. Curtea de Apel Constanţa a respins în şedinţa din data de 15 iunie ca neîntemeiat apelul lui Mario Vintilă faţă de decizia ca operele de artă să rămână în posesia Muzeului de Artă. Fiul medicului Gheorghe Vintilă, cel care a donat colecţia personal de opera de artă Primăriei Topalu, pentru a fi expuse în sediul Muzeului de Artă din localitate, era nemulţumit de modul în care erau conservate operele donate de tatăl său, motiv pentru care a cerut efectuarea unor expertize, în urma cărora instanţele au dat câştig de cauză tot muzeului.

Magistraţii Curţii de Apel au admis solicitările de majorare a onorariilor şi suplimentarea onorariului acordat experţilor Cristina Olteanu cu suma de 3.000 lei şi Luminiţei Paul cu suma de 1.000 lei şi îl obligă pe Mario Vintilă la plata acestor sume, precum şi la plata către intimatul Muzeul de Artă „Dinu şi Sevasta Vintilă” Topalu a sumei de 4.000 lei onorariu avocat. Totodată, Curtea de Apel respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată formulate de intimatul Muzeul de Artă Constanţa ca fiind neîntemeiată. Mario Vintilă a formulat o acţiune la Tribunalul Constanţa, prin care solicita revocarea donaţiei făcută de tatăl său Primăriei comunei Topalu, prin care acesta oferea secţiei Muzeului de Artă din Constanţa din comună, mai bine de 200 de opere de artă constând în lucrări de pictură, sculptură şi grafică, aparţinând unor reprezentanţi importanţi ai artelor plastice româneşti. Din anul 2008, Muzeul de Artă s-a tot judecat cu fiul medicului pentru aceste opere de artă. Instituţia a reuşit să câştige toate procesele, în ciuda tuturor contestaţiilor şi recuzărilor formulate de Mario Vintilă, pe baza expertizelor unui istoric de artă, care a reuşit să demonstreze că lucrările de artă sunt bine conservate. Pentru că modalitatea de conservare a operelor donate de tatăl său părea a fi ce-l nemulţumea pe Mario Vintilă.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218