REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Navă în derivă, cu 132 de migranţi, descoperită la 2 Mai: femei gravide şi copii bolnavi

Navă în derivă, cu 132 de migranţi, descoperită la 2 Mai: femei gravide şi copii bolnavi

Replica API 16 septembrie 2014 | 00:00 174

Au fugit pentru a-şi salva vieţile!

Au fugit pentru a-şi salva vieţile!

O navă aflată în derivă a fost depistată de oamenii legii în zona 2 Mai, la bordul căreia se aflau 132 de migranţi, suflete speriate, care încercau să fugă din calea conflictelor şi războaielor. De cum au văzut autorităţile din România, refugiaţii au cerut ajutor. Au fost preluaţi şi transportaţi în Portul Mangalia, acolo unde trei echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, dintre care unul cu medic, se aflau pentru triajul lor. Starea de sănătate a acestora nu era tocmai grozavă, dat fiind faptul că un copil avea fractură de membru superior, el fiind transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa, şi altul a fost diagnosticat cu alergo dermatită. În plus, două femei erau însărcinate, în 7 luni, respectiv 9.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au intervenit pentru salvarea a 132 de persoane aflate la bordul unei ambarcaţiuni suspecte de migraţie ilegală, fără pavilion arborat, care a fost identificată de sistemul SCOMAR la aproximativ 7 mile marine de ţărm, pe Marea Neagră. „În data 15.09.2014, în jurul orei 07.55, poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră - SCOMAR, au identificat o ambarcaţiune suspectă în Marea Neagră, fără pavilion arborat, la aproximativ 7 mile marine de ţărm, în zona de patrulare comună româno-bulgară, care se apropia de apele teritoriale ale României”, au specificat reprezentanţii Gărzii de Coastă prin intermediul unui comunicat de presă. După intrarea în apele teritoriale ale României, analizând condiţiile meteo nefavorabile (mare agitată, vânt puternic) şi având în vedere numărul mare de persoane aflat la bordul ambarcaţiunii, 132 de persoane, bărbaţi, femei şi copii, conducerea Gărzii de Coastă a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni de salvare pe mare cu o ambarcaţiune a Grupului de Nave Mangalia. Drept urmare, poliţiştii de frontieră au desfăşurat procedurile specifice pentru o misiune de salvare pe mare şi au remorcat ambarcaţiunea suspectă în Portul Mangalia, unde a acostat în siguranţă în jurul orei 13.00. Din primele cercetări a reieşit faptul că la bordul navei se aflau 27 de copii, 21 de femei şi 84 de bărbaţi, de origine siriană, afgană, iraniană, irakiană şi turcă. La acţiunea de salvare tip S.A.R., alături de nava Gărzii de Coastă a participat şi o ambarcaţiune a Centrului Maritim de Coorodonare (M.R.C.C.) Constanţa. Poliţiştii de frontieră români vor continua cercetările în acest caz. Cât despre starea lor de sănătate potrivit cadrelor medicale ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, nu era tocmai în regulă. Un copil avea fractură de membru superior, motiv pentru care a fost transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, acolo unde a rămas internat pe Secţia de Chirurgie Pediatrică. Un alt minor a fost dus la Spitalul din Mangalia, unde a fost diagnosticat cu alergo dermatită, nerămânând internat, fiindu-i, însă, administrat tratament. Menţionăm şi faptul că două femei sunt însărcinate, în 7, respectiv 9 luni, dar au refuzat transportul la spital. „Este un caz cu care nu ne-am mai confruntat până acum, şi aici mă refer la numărul mare de refugiaţi”, a spus dr. Ionuţ Cealera, directorul medical din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920