REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Nicolae Fronescu s-a sinucis la o zi după aniversarea fiului!

Nicolae Fronescu s-a sinucis la o zi după aniversarea fiului!

Replica API 30 iulie 2015 | 10:45 568

Nicolae Fronescu

Vestea că fostul şef de la Direcţia de Pieţe, Târguri şi Oboare Constanţa, consilierul judeţean Nicolae Fronescu, şi-a pus capăt zilelor a şocat întreaga suflare politică şi nu numai. Cunoscut ca un om liniştit, devotat muncii sale, serios, Fronescu a decis, marţi, 28 iulie a.c., să-şi încheie socotelile cu viaţa, aruncându-se de la etajul 10 al unui bloc aflat în vecinătatea Regiei Autonome de Transport în Comun (RATC) Constanţa. Culmea este că a luat această decizie la doar o zi după ce şi-a sărbătorit fiul, în staţiunea Mamaia, la împlinirea celor 17 ani de viaţă. Apropiaţii spun că suferea de ceva timp de depresie, aspect confirmat şi de psihologul criminalist cms. şef Liviu Chesnoiu. Nicolae Fronescu avea probleme psihice, iar familia nu i-ar fi oferit ajutorul necesar pentru a trece peste această perioadă.

„Consilier judeţean în două mandate, Stelian - Nicolae Fronescu a fost un exemplu de demnitate şi omenie pentru cetăţenii judeţului Constanţa şi pentru colegii săi din Consiliul Judeţean. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au transmis, marţi, reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa, după aflarea veştii. Fronescu a lăsat în urma sa o familie îndurerată, prieteni, rude şi apropiaţi care încearcă să-i înţeleagă gestul sinucigaş. Este clar că Fronescu trecea printr-o perioadă mai grea. Iar acest lucru îl confirmă specialiştii. În luna februarie a.c., Fronescu îşi dăduse demisia din funcţia de director al Administraţiei Pieţelor Constanţa şi şi-a delegat atribuţiile către adjunctul său, Ion Ciobanu. Mai mult, intenţiona, potrivit unor surse, să-şi dea demisia din funcţia de consilier judeţean. Fronescu era măcinat de frământări, slăbise mult în ultimul timp, era abătut şi n-a mai continuat lupta cu viaţa. Psihologul criminalist cms. şef Liviu Chesnoiu explică gestul şocant al politicianul şi motivele care au condus la o asemenea tragedie.

Rep.: Domnule psiholog criminalist Liviu Chesnoiu, Nicolae Fronescu ne-a șocat pe toți prin gestul său sinucigaș. Cum comentați decizia lui și ce credeți că l-a împins să ia această decizie?

Cms. șef Liviu Chesnoiu: Eu cred că acest domn avea probleme psihice. Pentru că, altfel, nu se explică, de ce, după ce l-a sărbătorit pe băiatul lui, cu o zi înainte, el s-a urcat la etajul 10 și s-a aruncat. Poate că nu a înțeles familia, poate că el o fi spus ceva. La o primă informație de genul acesta, familia trebuia să-l fi dus la un control psihiatric. Dacă ar fi fost diagnosticat și ar fi urmat un tratament medicamentos psihologic nu s-ar fi ajuns aici. Nu se glumește cu asta și trebuie să fim foarte atenți. 20 % din țara asta are probleme psihice. Asta nu e de ieri, de alaltăieri, e dintotdeauna. Dar există tot felul de tratamente și oamenii reușesc să ducă o viață normală dacă sunt ajutați, sprijiniți și merg periodic la consult, la terapie psihologică. Se spune că a fost un om important. Se întâmplă și cu cei neimportanți.

Rep.: Și-a luat viața imediat după ce și-a sărbătorit fiul. De ce a ales acest moment?

Cms. șef Liviu Chesnoiu: N-a vrut să strice momentul băiatului. Sinucigașii își aleg momentele cu atenție. Poate a consumat mai mult alcool, poate acolo s-a amplificat mai mult starea lui. Sunt multe necunoscute. Îmi pare rău că familia, prietenii, nu l-au luat de mână să-l ducă la doctor. Pentru că, de multe ori, familia face așa ceva. De cele mai multe ori, sinucigașii trag niște semnale de alarme că poate, poate, cineva îi aude și încearcă să-i ajute. Poate și el o fi fost într-o astfel de situație, nimeni nu a văzut și, după ce și-a sărbătorit băiatul, a făcut gestul acesta. El a considerat că și-a făcut datoria. Nu putem să minimalizăm ceea ce spune un om, la un pahar, de exemplu.

Rep.: Ținând cont de faptul că a fost găsit în curtea RATC, acolo unde era și membru în Consiliul de Administrație, poate fi vorba de o presiune exercitată asupra lui?

Cms. șef Liviu Chesnoiu: Poate că acolo îi trecuse de mai multe ori gândul acesta sinucigaș. Și-a făcut tot felul de planuri. Probabil că au existat gânduri și până nu a făcut treaba asta, nu s-a lăsat. Nu trebuie să ne mirăm că o persoană importantă a ajuns să facă așa ceva! Și oamenii mai puțini importanți fac așa ceva. Familia trebuia să simtă ceva. Să-și dea seama că se întâmplă ceva cu el. Ar fi trebuit să-și ia un concediu medical, să plece, să scape de presiuni, să se intereseze într-o clinică, să facă zi de zi terapie. Oamenii aceștia nu mai fac față la serviciu. El nu mai putea să muncească. Nu mai dădea randament. Nu cred că e ceva politic la mijloc. Omul avea o problemă psihică și nu a fost tratată cu atenție de familie, nu a înțeles familia de ce-și dă demisia de peste tot.

Rep.: Avea datorii în bancă, a contractat două credite, apartamentul era ipotecat, mașina era achiziționată în leasing. Ar putea fi și aspectul financiar cauza care a condus la un asemenea gest?

Cms. șef Liviu Chesnoiu: Cei care sunt foarte săraci recurg la gestul acesta. El și-ar fi revenit, financiar. Dar un om care nu mai judecă normal, căruia, poate, nu-i mai merg afacerile, nu mai are randament. Există o armată de psihologi, dar trebuie să se ajungă la ei. Nu se poate ca familia să fi tratat cu superficialitate acest lucru. Trebuie să acordăm foarte mare atenție. Dacă a zis ceva și e imposibil să nu fi spus, se putea face ceva. Dar, se vede pe fața celor cu probleme că sunt abătuți, e imposibil să nu vadă cei din familie că ceva se întâmplă. El, sărăcuțul, poate a luptat singur cu boala. Singur nu ai cum se te vindeci. Nu mai gândești limpede, nu mai judeci normal.

Rep.: Potrivit apropiaților, Nicolae Fronescu a ținut un regim de slăbire destul de drastic, în ultima perioadă și a slăbit multe kilograme. Să fie şi aceasta o cauză?

Cms. șef Liviu Chesnoiu: Nu știu dacă de la regim a slăbit. A slăbit că avea necazuri. Nu se apucă nimeni să slăbească după ureche. Acum încercăm să deslușim ce s-a întâmplat. Sunt multe necunoscute iar familia, de multe ori, nu dă multe informații cu privire la persoana respectivă. Înțelegem durerea lor, dar trebuie tras un semnal de alarmă.

Mesaje de condoleanțe

Pe pagina de Facebook a fiului lui Nicolae Fronescu, Luca, mesajele de condoleanțe au început să curgă. Prietenii consilierului județean trecut în neființă nu-și revin din șoc. „În viață, deseori luăm decizii care nouă ni se par corecte .Dar fără să ne dăm seama că cei mai afectați pot fi cei dragi nouă ...o astfel de decizie a luat-o și un prieten de al nostru, cei care jucau tenis de masa îl cunosc pentru ca făcea parte din grupul nostru de jucători..un om simplu cu mult bun simț și foarte respectos . Adeseori când jucam la dublu, împreună, ne tachinam. În concursuri mă bătea mai mereu...un om care nouă, jucătorilor de tenis de masă, o sa ne lipsească ...Dumnezeu să te ierte Nicu Fronescu...condoleanțe familiei“, a scris un amic. Un altul a transmis: „Dumnezeu să-l ierte numai el știe ce l-a făcut să ia decizia asta. Să-i fie țărâna ușoară“. Nici foștii colegi de serviciu n-au „digerat“ prea bine veste morții lui Fronescu. Actual director al Administraţiei Pieţelor Constanţa, Ion Ciobanu, spune că era un om liniștit, îl cunoștea cu ceva probleme de sănătate, dar nu știe exact, de ce suferea. „Știu că a ținut cură, ca să slăbească, făcea sport, ținea un regim alimentar. De la sfârșitul lunii ianuarie, n-am mai vorbit cu el, când și-a dat demisia. Nu știu dacă o avea în cap sau a gândit-o mai demult. N-am vorbit, a refuzat orice dialog. A fost un om mai introvertit, nu-și spunea necazurile. Îmi pare sincer rău“, a spus Ion Ciobanu.

Apropiații exclud posibilitatea ca Nicolae Fronescu să fi ajuns în pragul depresiei, și apoi, în pragul morții, din cauza problemelor financiare

Chiar dacă avea datorii în bancă, a contract două credite, apartamentul era ipotecat, iar mașina era achiziționată în leasing, nu acest aspect l-ar fi condus spre moarte. „Nu avea probleme cu banii. Se descurca, avea venituri“, a mai spus Ion Ciobanu. Potrivit declaraţiei de interese, Fronescu nu deţinea terenuri, era proprietarul unui singur apartament în Constanţa, în suprafaţă de 63,33, dobândit în 2005 prin credit ipotecar, împreună cu soţia sa, deținea un autoturism Skoda, fabricat în 2009 şi luat prin contract de leasing în 2010. Fronescu nu are bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau universal, a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro. El a contractat, în 2005, de la Raiffeisen Bank, un credit de 24.205 euro, scadent în 2025. De la aceeaşi bancă a contractat, în 2008, un credit în valoare de 11.394 de euro, scadent în 2018. Din indemnizaţia de consilier judeţean câștiga de 8.408 lei, venitul fiind întregit de cel ale soţiei sale, Daniela Fronescu, de 21.026 de lei, realizat ca economist la RAEDPP. Consilierul judeţean era asociat (50%) în firma Ronin Trade SRL, Constanţa. El mai are şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al RATC Constanţa, de unde are un beneficiu de 11.671 de lei pe an. De asemenea, Fronescu este şi membru în comitetul executiv al Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
acest domn nu avea nici o probleme psihica, problema mui a fost cand a aflat ca DNA e pe urma banilor furati de la Capidava; Constantinescu este vinovat moral de aceasta sinucidere el trebuia sa il consilieze psihic pe Fronescu
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614