REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Nicuşor Constantinescu propus, din nou, spre arestare

Nicuşor Constantinescu propus, din nou, spre arestare

Replica API 29 august 2014 | 00:00 137

În timp ce fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, dă declaraţii de presă din SUA, spunând că arestarea sa a fost decisă în baza unui filmuleţ de pe internet, iar motivarea nu se află la dosar, procurorii DNA îşi continuă treaba. Prin urmare, o nouă propunere de arestare a fost înaintată, la Tribunalul Constanţa de data aceasta, cu privire la cazul legat de Centrul Militar Zonal Constanţa. Mai exact, procurorii constănţeni îşi motivează propunerea prin faptul că fostul preşedinte al CJ nu va putea fi judecat în condiţii optime la Constanţa întrucât totul ar putea fi îngreunat de posibila extrădare, cerută pentru a fi judecat într-o altă cauză aflată pe rolul Tribunalului Bucureşti.

Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Constanţa au solicitat, la data de 25 august 2014, judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Constanţa, luarea măsurii arestării preventive a inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel, pe o durată de 30 zile, de la data punerii în executare a măsurii arestării preventive şi dispunerea emiterii de îndată a mandatului de arestare preventivă. "Solicitarea a fost formulată în considerarea faptului că inculpatul nu va putea fi judecat în dosarul trimis spre judecare Tribunalului Constanţa la data de 25 aprilie 2014, ulterior eventualei sale extrădări (cerute pentru a fi judecat într-o altă cauză aflată pe rolul Tribunalului Bucureşti), având în vedere dispoziţiile art. 74 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală şi art. 17 din Legea nr. 111/2008 pentru ratificarea Tratatului de extrădare dintre România şi SUA. Potrivit dispoziţiilor menţionate, persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deţinută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea.", se arată într-un comunicat de presă al DNA. Astfel, prin rechizitoriul procurorilor ce formează obiectul cauzei aflate pe rolul Tribunalului Constanţa, în cameră preliminară, s-a reţinut că inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, cu ştiinţă, în exercitarea atribuţiilor care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în mai multe rânduri, nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos obligaţiile potrivit art.76 din Legea nr.446/2006. Astfel, în raport de funcţia publică deţinută, inculpatul nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, dispunând rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a Centrului Militar Zonal Constanţa şi încercând de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale precum şi pagube acestei instituţii.

Mandat de arestare şi într-o cauză anchetată de procurorii din Bucureşti

Reamintim că în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, în care inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a fost trimis în judecată, sub control judiciar, s-a constatat la data de 12 iunie 2014, că acesta nu se afla în ţară (depăşind limita teritorială fixată de judecător şi nerespectând perioada pentru care a primit încuviinţarea de a se afla în afara teritoriului României). Astfel, la solicitarea procurorilor DNA, instanţa de judecată a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, cu măsura arestării preventive. În acel dosar în care s-a emis mandat de arestare preventivă, Constantinescu fusese trimis în judecată de procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, pentru săvârşirea a 3 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite sub forma complicităţii şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase (vezi comunicat nr 664 din 27 mai 2014). La pronunţarea măsurii înlocuirii măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive, judecătorul de cameră preliminară a reţinut că inculpatul, pe durata măsurii controlului judiciar, a încălcat, cu rea-credinţă, obligaţiile care îi revin, din probe rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit o infracţiune şi a fugit, în scopul de a se sustrage de la judecată, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică. Astfel, judecătorul de cameră preliminară a constatat că şi la acest moment procesual, rezultă din materialul probator administrat în faza de urmărire penală, condiţia existenţei suspiciunii rezonabile că inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a comis pretinsa activitate infracţională reţinută în sarcina sa, fără a se afecta prezumţia sa de nevinovăţie. Soluţia dispusă, şi anume cea a arestului preventiv, a rămas definitivă prin respingerea contestaţiei formulate de Constantinescu, prin încheierea pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti. În acest context, judecătorul delegat din cadrul Tribunalului Bucureşti a formulat cerere de arestare provizorie, având în vedere propunerea de extrădare din data de 8 august 2014 emisă în dosarul Tribunalului Bucureşti, în referire la inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel, în vederea punerii în executare a mandatului de arestare preventivă emis de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti. Cererea de arestare provizorie s-a întemeiat pe art.12 din Legea nr. 111/2008 pentru ratificarea Tratatului de extrădare dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Ce se întâmplă dacă va fi extrădat şi nu e arestat în cauza de faţă

În eventualitatea extrădării, legislaţia prevede că persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deţinută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea. Prin urmare, rezultă că judecarea inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel, în cauza aflată pe rolul Tribunalului Constanţa, nu se va putea desfăşura decât în condiţiile existenţei unui mandat de arestare distinct faţă de cel deja dispus, care să se raporteze la starea de fapt din dosarul trimis Tribunalului Constanţa.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614